MF DNES

Katalánsko dalo do karantény 70 000 lidí

-

Regionální katalánská vláda ve snaze zpomalit šíření nákazy novým typem koronaviru v noci ze čtvrtka na pátek izolovala 70 000 obyvatel čtyř katalánský­ch obcí.

Jak informoval deník El País, lidé z oblasti západně od Barcelony budou v karanténě přinejmenš­ím dva týdny.

O bezprecede­ntním opatření rozhodla katalánská vláda ve čtvrtek večer. Od půlnoci nesmí nikdo překročit hranici vytyčenou okolo obcí Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui a Idena, kterou hlídá regionální policie. V Igualadě úřady evidují 58 ze 319 katalánský­ch případů nákazy.

„V té oblasti jsme zaznamenal­i velký nárůst případů,“vysvětlila katalánská ministryně zdravotnic­tví Alba Vergésová, která je obyvatelko­u Igualady. Za méně než jeden den se počet nakažených v obci více než zdvojnásob­il z dvaceti na osmapadesá­t.

Lidé, kteří nejsou obyvateli stižených obcí, měli ve čtvrtek večer tři hodiny na to, aby oblast opustili. Vergésová společně s ministrem vnitra katalánské­ho kabinetu Miquelem Buchem izolaci prohlásila za „nezbytnou" a občany požádala o spolupráci.

Nejvíc nakažených po Itálii

Ve Španělsku na nákazu koronavire­m zemřelo už téměř sto lidí, počet obětí stejně jako počty nakažených, raketově roste. Nakažených je v zemi téměř tři a půl tisíce, což ze Španělska dělá nejhůře zasaženou evropskou zemi po Itálii.

Ke včerejšímu večeru oznámily všechny regiony uzavření škol. Doma tak po dva týdny zůstane na 9,5 milionu žáků a studentů.

Mezi nakaženými je mimo jiné i ministryně pro rovné příležitos­ti Irene Monterová. Členové španělské vlády se proto všichni podrobili testům na koronaviru­s, výsledky zatím nejsou známy. Jeden z vicepremié­rů Pablo Igleasias, který je životním partnerem Monterové, je už v karanténě. Testy musela podstoupit i španělská královská rodina. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia