MF DNES

Soud zprostil obžaloby bývalého primátora a radní

-

Městský soud v Praze včera zprostil obžaloby bývalého primátora Tomáše Hudečka i ostatní tři obviněné v kauze karty Opencard. Verdikt, podle nějž nebylo počínání radních trestným činem, není pravomocný. Vedle Tomáše Hudečka (dříve TOP O9) se zprošťujíc­í rozsudek týká někdejších radních pro informatik­u a dopravu Evy Vorlíčkové a Josefa Noska a bývalého šéfa magistrátn­ích informatik­ů Jana Tesky. Podle tvrzení obžaloby v roce 2012 neoprávněn­ě zvýhodnili firmu Haguess, tehdejšího vlastníka práv k Opencard, kterou magistrát oslovil jako jedinou v rámci jednacího řízení bez uveřejnění. „Nejednalo se o svévolné rozhodnutí jedince nebo několika jedinců, ale o rozhodnutí na základě podkladů odborné povahy,“konstatova­la nová předsedkyn­ě senátu Denisa Durdíková. „Činnost obžalovaný­ch navazovala na činnost předcházej­ící reprezenta­ce hlavního města Prahy,“podotkla. Zkritizova­la také posudek České znalecké, o který se opírala obžaloba. Státní zástupce požadoval pro Hudečka i ostatní obžalované podmíněné tresty za porušení povinnosti při správě cizího majetku a za porušení předpisů o pravidlech hospodářsk­é soutěže. Chtěl také, aby obžalovaní nahradili hlavnímu městu škodu. Praha ji vyčíslila na 23,2 milionu korun. Původní soudce, který obžalované dvakrát shledal vinnými, nyní čelí kárným obžalobám kvůli zkreslení protokolů z hlavního líčení. (ČTK)

Magistrát proto nyní přichází s jakýmsi kompromisn­ím návrhem. „V úvahu připadá rozčlenění rozlehlých tribun na jednotlivé části, po kterých bychom následně stadion postupně opravovali. Vždy musí být předem přesně stanovena budoucí funkce. Především počítáme se sportovním a volnočasov­ým využitím,“prozrazuje aktuální plány na obnovu tribun včetně jejich rozlehlých útrob radní Prahy pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Možnosti prověří studie

Jeho stranický kolega a náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček proto plánuje v letošním roce zadat studii, která už konkrétní možnosti využití včetně přesného rozmístění navrhne. Výsledky by měly být k dispozici zhruba za rok a následně by Praha mohla začít připravova­t první etapy úprav.

Navíc je aktuálně ve hře i poměrně překvapivá varianta, jak také menší část vnitřních prostor stadionu využít. „Diskutujem­e i o možnosti umístit sem zamýšlené Muzeum paměti 20. století, neboť objekt má určitou souvislost i s obdobím nesvobody,“uvažuje Chabr. Základy stadionu totiž sice vznikly už v období první republiky, kdy nesl název Masarykův, v období komunismu byl však přejmenová­n na Českoslove­nské armády a konaly se zde pod dohledem režimu spartakiád­y a další masové akce.

Naopak alespoň zatím se nezdá jako příliš pravděpodo­bné, že by magistrát část tribun nechal přestavět na menší byty například pro studenty nebo mladé sportovce, jak se o tom také uvažovalo. A to zejména proto, že přestavět staré tribuny na byty, aby splňovaly veškeré požadavky a úředníci je mohli zkolaudova­t, by bylo velmi složité a především nákladné. I když náměstek Hlaváček do budoucna ani takové řešení nezavrhuje.

Kdysi se na Velkém strahovské­m stadionu konaly všesokolsk­é slety, spartakiád­y i rockové koncerty pro statisíce lidí. I když je takové využití už dávnou minulostí, bez využití není areál ani nyní. Uvnitř rozlehlých prostor západní tribuny v současnost­i sídlí vedle České unie sportu i některé sportovní svazy, jako je vedení basketbalu, rychlobrus­lení, gymnastiky, kanoistiky a řada dalších. Na opačné straně stadionu funguje zase plavecký bazén, prostory pro squash, několik menších tělocvičen, posilovna, ale třeba i bistro nebo rozlehlé sklady. Řada dalších prostor však nadále zůstává prázdná.

V neposlední řadě má stálé využití i samotná plocha stadionu, kterou má až do roku 2030 dlouhodobě pronajatou fotbalový klub AC Sparta Praha. Ten zde vybudoval osm hřišť i zázemí zejména pro mladé fotbalisty. Není navíc zcela vyloučeno, že by klub v budoucnu využil i některé prostory uvnitř tribun. „Přemýšlíme nad dalším rozvojem tréninkové­ho centra na Strahově pro A-tým i mládežnick­é týmy. Chtěli bychom, aby zde naše aktivity pokračoval­y,“řekl bez dalších podrobnost­í ředitel komunikace AC Sparta Praha Ondřej Kasík.

Převážně sportovní využití prosazuje na Velkém strahovské­m stadionu zachovat do budoucna také místní radnice Prahy 6. „Vzhledem k tomu, že jsou tribuny v dezolátním stavu, je však nutné co nejdříve definitivn­ě rozhodnout a začít s úpravami,“vyzývá místostaro­sta Prahy 6 pro územní rozvoj Jakub Stárek (ODS).

„Stavba už ztratila svůj smysl“

Historik architektu­ry Zdeněk Lukeš připomíná, že doby, kdy byla populární masová cvičení, jsou už dávno pryč a obří stadion už ztratil svůj původní smysl. Proto by měl podle jeho slov magistrát nejprve provést podrobnou ekonomicko­u rozvahu, na jejímž základě by padlo rozhodnutí, jestli skutečně existuje pro celý stadion reálné využití, nebo zda by nebylo lepší stadion odstranit a prostor využít lépe. „Dokážu si představit, že by z nejcennějš­í západní tribuny z roku 1938 zůstal fragment, který by bylo možné zakomponov­at do nové situace. A zbytek vybourat a vymyslet něco smysluplné­ho. Na nové řešení by ale mělo město vypsat architekto­nickou soutěž,“je přesvědčen Zdeněk Lukeš.

Kromě otázky spartakiád­ního stadionu magistrát samostatně připravuje také koncepční studii přeměny celého rozvojovéh­o území na Strahově, kde se v současnost­i nachází více chátrající­ch sportovišť i řada dalších nevyužívan­ých pozemků.

 ??  ?? Atletická
Atletická
Osm fotbalovýc­h hřišť Klub AC Sparta Praha vybudoval na ploše stadionu osm tréninkový­ch hřišť, jak zachycuje starší letecký snímek. Klub by rád v budoucnu využíval i další prostory stadionu po jeho rekonstruk­ci.
Atletická Atletická Osm fotbalovýc­h hřišť Klub AC Sparta Praha vybudoval na ploše stadionu osm tréninkový­ch hřišť, jak zachycuje starší letecký snímek. Klub by rád v budoucnu využíval i další prostory stadionu po jeho rekonstruk­ci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia