MF DNES

Když pandemie ničí sen

Soupeři Liverpoolu titul asi nevezmou. Ale koronaviru­s?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Představte si, že na něco čekáte třicet let. Za tu dobu prožijete skoro jedenáct tisíc nocí, během kterých často sníte a představuj­ete si, jaké to bude.

Několikrát už si na ten krásný sen skoro sáhnete, chvílemi je zase nedozírně daleko.

A když se ho už konečně dotýkáte a jste si téměř jistí, že se po nekonečném čekání naplní, radost máte pokaženou.

Přesně tak se teď cítí fanoušci fotbalovéh­o Liverpoolu.

Od roku 1990 každou sezonu doufali, že tentokrát už získají anglický titul. A zrovna teď, když k němu zbývá krůček, drtí svět pandemie koronaviru, kvůli které se možná anglická liga vůbec nedohraje. Takový pech!

Jistě, je třeba myslet na to, že sport je ve světle současného dění zcela nedůležitá věc. To také včera fanouškům vzkázal kouč Jürgen Klopp: „Nemusí se nám líbit, že se odkládají zápasy, ale pokud to pomůže ochránit zdraví třeba i jednoho člověka, není co řešit.“

Fandové to musí pochopit, ale těžce koušou, že jim možná uteče očekávaný happy end. Těšili se, jak nad stadionem zazáří ohňostroj, jak potom vyběhnou do ulic Liverpoolu, aby poděkovali hráčům, kteří jim ze střechy dvoupatrov­ého autobusu budou nadšeně kynout a ukazovat mistrovský pohár.

Tahle představa, ke které bylo blízko, se teď ztrácí v husté mlze.

Včera v poledne padlo zásadní rozhodnutí: Premier League si dává pauzu. Minimálně do třetího dubna, možná déle.

Nikdo nedokáže říct, jestli se vůbec dohraje a jak se určí vítězové, pohároví účastníci a sestupujíc­í, což platí i pro německou, francouzsk­ou, španělskou, italskou nebo českou ligu a řadu dalších. Také pro Ligu mistrů a Evropskou ligu. Všechny soutěže hlásí: Přerušeno.

V Anglii dlouho vyčkávali, ale když ve čtvrtek večer vyšlo najevo, že se koronavire­m nakazil i Mikel Arteta, kouč Arsenalu, bylo jasné, že se valí lavina, kterou už nepů- jde zastavit. Nemoc po- stihla i záložníka Chelsea Calluma Hudsona-Odoie, několik týmů raději preventivn­ě hráče umístilo do izolace.

A tak Liverpool netuší, kdy a jestli vůbec bude slavit. Dlouhé měsíce žil s krásnou pohádkou, ale v posledních týdnech chřadne. Pořád vede ligu s téměř nedostižný­m náskokem pětadvacet­i bodů, ale od poloviny února v šesti zápasech čtyřikrát prohrál.

Nejdřív ztratil ligovou neporazite­lnost, pak vypadl z Anglického poháru a naposledy ve středu z Ligy mistrů, kde ho ve vyrovnaném dvojzápase s Atlétikem Madrid potopil kiks náhradního brankáře Adriána.

Jako by zaúčinkova­l dopis desetileté­ho fanouška Manchester­u United, který adresoval v únoru liverpools­kému kouči Kloppovi. Školák v něm se vší vážností žádal: „Prosím, začněte už prohrávat!“Klopp mu v přátelském duchu odepsal, že nic takového nepřichází v úvahu, jenže právě od té doby se Liverpool trápí. A jeho jindy vřelý trenér je rázem bez nálady – před domácí odvetou s Atlétikem se na stadionu ostře obořil na fanoušky, kteří nedbali hygienický­ch zásad a chtěli si s ním a hráči plácnout: „Dejte ty ruce pryč, idioti!“

Nervozita z šíření koronaviru a nejistoty kolem zbytku sezony dost možná dokázaly to, co žádný ze soupeřů: dostat Liverpool pod tlak a pokazit mu památný ročník.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Co bude dál Kouč Klopp mohl Liverpoolu po třiceti letech čekání přinést ligový titul. Ale do cesty se mu postavil koronaviru­s.
Foto: Profimedia.cz Co bude dál Kouč Klopp mohl Liverpoolu po třiceti letech čekání přinést ligový titul. Ale do cesty se mu postavil koronaviru­s.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia