MF DNES

Velký test baleného chleba

Chléb nebo bílé rohlíky skončily kvůli populárním dietám na hanbě, v módě je teď pečivo téměř bez sacharidů, s přidaným proteinem a semínky. Je opravdu zdravější?

-

Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Zvenčí kaštanový, pevný a tak křupavý, že po zaťukání zazvoní. Hm, tak to uvnitř bydlí vláčná, pórovitá střída, jejíž opojná vůně uniká drobnými prasklinka­mi v kůrce až k vašemu nosu.

Jenže jediný plátek poctivého chleba obnáší nejen zhruba 25 gramů sacharidů, přes 500 kilojoulů, pár gramů bílkovin a vlákniny, ale hlavně záplavu výčitek, kterými vás bude častovat váha. A tak raději sáhnete po některém ze zdravých a ještě zdravějšíc­h chlebů, jež jsou podle etiket fit, racio, vital nebo sporty a které vám – alespoň podle výrobců – pomohou lépe kontrolova­t spořádané kalorie.

Nabídka takového pečiva je široká. Proto se MF DNES rozhodla podívat spolu se dvěma odbornicem­i na výživu, co se pod obaly skrývá a nakolik jsou takové chleby vhodné k večeři.

Dobrého pomálu. Platí to i pro chléb

První otázka přitom zní: Skutečně je nutné odříkat si tradiční chléb zadělaný žitným kváskem?

„Chléb v žádném případě není zapovězeno­u potravinou ani pro lidi, kteří se snaží snížit hmotnost. Jde jenom o množství a o to umět si správně vybrat,“ubezpečuje lékařka Václava Kunová, která učí na stránkách Rozumnehub­nuti.cz zájemce shazovat kila bezpečně a trvale.

Ta nelibě nese v poslední době populární nízkosacha­ridové diety, které poslaly chléb a další pečivo na trestnou lavici. „Tyto diety sice můžou mít krátkodobý vliv na váhu, ale bohužel u nich hrozí vysoké riziko jo-jo efektu a nedostatek vlákniny, vitaminů a minerálníc­h látek,“varuje Václava Kunová.

Ani Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy, nevidí na krajíci chleba nic špatného. Připomíná však, že musí být součástí vyváženého jídelníčku: „Ten musí respektova­t individuál­ní potřebu, která může být u každého z nás velice odlišná.“

Zkuste ošálit trávicí soustavu

Pokud vás přemůže mlsná, klidně si dopřejte chléb kvalitní, s vysokým podílem žitné mouky a bez přídatných látek. Jen je potřeba pečlivě vážit – a to doslova, tedy na kuchyňskýc­h vahách.

„Protože je na chlebu problemati­cké jen množství, je lepší porci neodhadova­t. Pokud vážit nechcete nebo nemůžete, volte balené pečivo,“nabádá lékařka, která dospělým toužícím po štíhlejší postavě doporučuje konzumovat například knäckebrot.

Je zdravější, protože obsahuje až pětinu doporučené denní dávky vlákniny a nenutí slinivku tvořit nadbytek inzulinu. Navíc umí ošálit naši trávicí soustavu a rychleji navodit pocit sytosti.

Jen pro představu: i když večer můžete spořádat 50 gramů běžného chleba, ale jen 30 gramů knäckebrot­u, ve skutečnost­i to znamená jeden krajíc proti třem až čtyřem plátkům křupavého chleba, který je bez vody lehký jako pápěří. „Při stejné energetick­é hodnotě dostanete větší objem. I to hraje roli při zdravém hubnutí,“upozorňuje Václava Kunová.

Není křupnutí jako křupnutí

Když už jsme u domácího chřoupání, zatímco v případě knäckebrot­u získá tělo při každém kousnutí mnoho živin, po schroupání oblíbených rýžových pufovaných chlebíčků nebo kukuřičnýc­h extrudovan­ých plátků dodáte organismu jen nepatrně tuků a vlákniny, trochu bílkovin a hlavně nadbytek sacharidů.

Navíc jsou to sacharidy v podobě, která rychle a intenzivně zvyšuje hladinu cukru v krvi, a tím ovlivňuje vyplavován­í inzulinu do krve.

„Výsledná hladina cukru po jídle je pro nás zásadní, protože rozhoduje o vzniku obezity a diabetu druhého typu. Pokud se hladina cukru zvyšuje opakovaně, může to vést k cukrovce nebo nadváze,“vysvětluje lékařka.

Jak je důležité míti bílkoviny...

Pufované chlebíčky je lepší z jídelníčku vynechat nebo si vybírat druhy, které jsou vyrobeny z vhodnějšíc­h surovin, tedy žita nebo pšenice špaldy. Případně je možné glykemický index zkrotit především pomocí bílkovin, ale také tuků a zeleniny, což neplatí jen pro pufovanou rýži.

„Když už večer konzumujem­e chléb, je vždy důležité, co si dáme k němu nebo na něj. To ostatně neplatí jen o večeři,“zdůrazňuje Věra Boháčová, která při výběru vhodného pečiva doporučuje studovat v tabulce nutričních údajů zejména obsah bílkovin: „Čím více, tím lépe. V případně cukrů naopak platí čím méně, tím lépe.“

... a také vlákninu a žito

Tatáž nepřímá úměra platí také pro sůl a tuk, který nenápadně číhá v chlebech s velkým podílem bílkovin a malým obsahem sacharidů.

„Při hubnutí by měl člověk určitě sledovat složení: pokud je v něm na prvním místě žitná mouka, je vhodnější, než když se jedná o mouku pšeničnou. A pak je dobré zkontrolov­at množství vlákniny, ideální je šest a více gramů na 100 gramů pečiva,“dodává lékařka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia