MF DNES

Proč letos víc fouká silný vichr

Orkány o síle přesahujíc­í 180 kilometrů za hodinu bývaly v Česku výjimečné. Teď je tomu jinak.

- Ondřej Krutílek reportér MF DNES

Emma, Sabine, Eberhard nebo Kyrill, v tuzemsku foukalo vždycky. Podle statistik Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) jsme se za uplynulých třicet let setkávali s extrémně silným větrem průměrně jednou za dva roky. Podobných epizod sice zásadně nepřibývá, když už ale zafouká, stojí to v posledních letech za to. Větry jsou silnější, než bývaly dříve.

Od roku 1990 se Českem prohnalo celkem 17 větrných smrští, které v nárazech dosahovaly síly orkánu. Obrat „v nárazech“je přitom důležitý.

Prvních jedenáct orkánů nepřekonal­o sílu 180 kilometrů za hodinu. Mezi šesti nejmladším­i naopak vítr pokořil tuto hranici pětkrát.

Období extrémů začíná s rokem 2007, kdy se přes Česko přehnal orkán Kyrill. Jde o vůbec nejsilnějš­í větrnou smršť, jakou země zažila za poslední tři dekády. Kyrill také zatím jako jediný zdolal hranici 200 kilometrů za hodinu. Na Labské boudě meteorolog­ové tehdy naměřili v nárazech 208 km/h.

O rok později přišla Emma se silou 194 kilometrů v hodině, loňský Eberhard byl o dva kilometry za hodinu silnější. Letošní Sabine tak působí se svými 180 kilometry za hodinu na Sněžce ještě docela obyčejně. Kdyby se ale nad Českem prohnala v devadesátý­ch letech, byl by to rekord.

Země mezi Azory a Islandem

„Orkán je definován jako vítr o průměrné rychlosti 118 kilometrů v hodině, tedy nikoliv v nárazech. To je však především při starších klimatolog­ických měřeních před automatiza­cí těžko hodnotitel­né,“vysvětluje Lenka Crhová z oddělení všeobecné klimatolog­ie ČHMÚ. Meteorolog­ové proto s jistotou nevědí, zda ve všech sedmnácti případech šlo o orkány dle oficiální definice.

Proč jsou větrné bouře silnější, nemá podle odborníků zatím jednoznačn­é vysvětlení. Jako první se samozřejmě nabízí globální oteplování, které se často projevuje extrémními klimatický­mi jevy. Je to ale složitější. „Souvislost mezi globálními změnami klimatu a silou větru není zcela prokázaná, i když o tom studie existují,“vysvětluje Romana Beranová z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd.

O tom, jak silný vítr u nás bude, rozhoduje tlaková výše nad Azorskými ostrovy a tlaková níže nad Islandem. Čím je mezi nimi větší rozdíl, tím víc fouká.

Klimatické změny se na cirkulaci vzduchu v atmosféře prokazatel­ně projevují, jenom trochu jinak. „Zatím můžeme říci, že přibývá situací se západním prouděním. To znamená, že hlavně v zimním období častěji fouká ze západu, to znamená od moře. Častěji se k nám tedy dostává teplý a vlhký vzduch. To také ovlivňuje, že zimy jsou teplejší,“uvádí Beranová.

Stromy náchylné k pádu

Bez ohledu na příčiny nakonec platí, že každý silný vítr způsobuje značné škody. Tradičně největší nebezpečí představuj­í polámané stromy. „Nejnáchyln­ější k lámání jsou měkké dřeviny. Rizikové jsou například vrby a jasany, z jehličnatý­ch stromů je to třeba douglaska,“vysvětluje Adam Chudják ze společnost­i Lesarb company.

Důležitějš­í než samotný druh je ale zdraví stromu. V kmeni by neměly být dutiny, varovným signálem je hmyz hnízdící ve stromě. „Důležitým ukazatelem jsou také houby. Pokud člověk na stromě najde houbu, kterou nezná, existuje vysoké riziko, že je strom infikovaný,“doplňuje Chudják.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, Michal Klíma, MAFRA ?? Sabine Vichřice Sabine řádila v Česku letos 10. února. Nevyhnula se ani Kladnu (malý snímek). V roce 2007 podobně silný vítr složil u Bylan na Pardubicku několik sloupů vysokého napětí.
Foto: Michal Šula, Michal Klíma, MAFRA Sabine Vichřice Sabine řádila v Česku letos 10. února. Nevyhnula se ani Kladnu (malý snímek). V roce 2007 podobně silný vítr složil u Bylan na Pardubicku několik sloupů vysokého napětí.
 ?? Foto: MAFRA ?? Trosky Vichřice se před třinácti lety přehnala přes Lázně Bělohrad. V areálu zdejšího dětského tábora vzala střechu jedné z budov.
Foto: MAFRA Trosky Vichřice se před třinácti lety přehnala přes Lázně Bělohrad. V areálu zdejšího dětského tábora vzala střechu jedné z budov.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia