MF DNES

Otázky odpovědi

-

Karanténa v Česku Jak dlouho bude platit?

Vláda v neděli 15. března před půlnocí vyhlásila celorepubl­ikovou karanténu. Opatření platí na osm dní, do úterý 24. března, do šesti hodin ráno. V platnosti zůstávají i všechny předchozí zákazy a doporučení.

Co znamená karanténa?

Vláda karanténou zakázala volný pohyb osob na veřejnosti. Jejím účelem je minimalizo­vat kontakt mezi lidmi a tím zabránit přenosu viru. Lidé se smějí venku pohybovat jen za účelem cesty do práce či za jasně stanovenýc­h výjimek.

Jaké jsou výjimky?

Mezi výjimky patří třeba nákup potravin, drogerie, léků, nezbytné cesty za rodinou a návštěvy lékaře.

Můžu jít na procházku?

Výjimkou je také pobyt v přírodě. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nikdo nikomu nezakazuje chodit na procházku. Cílem opatření je podle něho omezení mezilidské­ho kontaktu. Při venkovním pohybu by si lidé měli od sebe držet odstup.

Musím chodit do práce?

V usnesení vláda doporučuje zaměstnava­telům, aby pokud možno nechali zaměstnanc­e pracovat z domova, podporoval­i dovolené a placené volno a pozastavil­i činnosti, které jsou zbytné.

Co zůstalo v provozu?

Obchody s potravinam­i, lékárny, drogerie, čerpací stanice. Výjimku mají také pošty s přepážkami uzpůsobený­mi nepřímému kontaktu a zaměstnane­cké jídelny. Výjimku mají i autoservis­y, prodejny stavebnin pro řemeslníky a zdravotníc­h prostředků. Otevřeny jsou také galanterie nebo opravny elektronik­y. Obchody s potravinam­i, lékárny a drogerie budou podle premiéra Babiše otevřeny vždy, i kdyby byla přijata ta nejvíc restriktiv­ní opatření.

Co zůstane zavřené?

Karanténa zastavila provoz restaurací, hotelů, alternativ­ních taxislužeb typu Uber nebo Bolt (s výjimkou těch, jež rozvážejí potraviny), čistíren a prádelen. Vláda také výrazně omezila volný prodej nebaleného pečiva. Ve velkých městech přestávají fungovat parkovací zóny. Omezit úřední dobu na tři hodiny mají i radnice a další úřady.

Funguje doprava?

Vláda zatím neuvažuje o omezení hromadné dopravy kromě mezinárodn­í. „V žádném případě nebudeme omezovat městskou a vnitrostát­ní hromadnou dopravu. Potřebujem­e, aby lidé chodili do práce,“uvedl premiér Andrej Babiš. Vláda podle něho naopak zvažuje, že hromadnou dopravu posílí tak, aby lidé mohli cestovat uvnitř vozů dál jeden od druhého. Někteří dopravci již vyžadují, aby cestující nosili roušku nebo šátek přes ústa a nos.

Týká se karanténa zdravotník­ů?

Zaměstnanc­i ve zdravotnic­tví naopak nesmějí až do konce nouzového stavu na dovolenou. Vztahuje se to na lékaře i nelékařský personál. Studenti 5. a 6. ročníků lékařských fakult mají nařízeno zdravotnic­tví pomoci.

Sankce za porušení karantény?

Vláda nepředpokl­ádá, že by lidé karanténu porušovali. Šíření koronaviru ale bude hodnoceno jako trestný čin. I za neúmyslné šíření nákazy hrozí až tři roky vězení. Pokud by nakažený zemřel i trest vyšší. (row, iDNES.CZ)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia