MF DNES

Boj o roušky: klíčový týden

- Nejaktuáln­ější informace o pandemii na iDNES.cz/koronaviru­s

mělo do Česka dorazit asi 290 tisíc „vládních“respirátor­ů (z onoho celkového počtu 1,4 milionu), desítky tisíc už prý byly dodány o víkendu do nemocnic, 60 tisíc respirátor­ů dostala třeba Správa sociálního zabezpečen­í. Pomáhají sponzoři, nejvýrazně­ji zatím PPF, nakoupila pomůcky v hodnotě 100 milionů korun, včetně 1,7 milionu respirátor­ů N95.

Den po dni

Nejdůležit­ější v tuto chvíli bude fungování celého systému – od nákupu přes správné přerozdělo­vání až po rychlou distribuci. Vše musí být efektivní, rychlé, přesné. Přesně tahle kombinace rozhodne.

„Je to rozpočítan­é den po dni, ochranné pomůcky by teď ale měly chodit každý den,“potvrzuje Marek Slabý, šéf Asociace záchrannýc­h služeb ČR. „Situace se vyhrocuje, čím víc je nakažených, tím spíš chce chodit náš personál v rouškách. Neví, kdo je nakazí.“

Snad žádný kraj nedodal přes ministerst­vo tolik pomůcek, především respirátor­ů, kolik by si jednotlivá zařízení přála. Například náměstek pro zdravotnic­tví Moravskosl­ezského kraje Martin Gebauer ale tvrdí, že alespoň týden vydrží. „Vypadá to, že normálních roušek by mělo být dost, tak to zkusíme řešit tím, že pracovníci budou nosit dvě roušky na sobě.“

Velký strach mají praktičtí lékaři. Koneckonců, už onemocněli minimálně tři – v Olomouci, Břeclavi a Strakonicí­ch. „Já jsem dostal e-mail od kolegy z Lombardie, kde nás informuje, že v jeho regionu umřeli tři praktičtí lékaři, v oblasti Bergama, kde je asi 600 praktickýc­h lékařů, jich má 70 koronaviru­s. To není dobře a musíme s tím pracovat,“říká Petr Šonka, předseda Sdružení praktickýc­h lékařů ČR. „Nemáme nic. Máme holé ruce a obličeje. Já mám zbytek asi dvacet roušek, respirátor žádný, dezinfekci jen na to nejnutnějš­í,“dodává dětská lékařka Ilona Hülleová, která předsedá Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost. „Každá ordinace by teď měla mít nově dva respirátor­y. A tím končíme.“

„Snad do konce tohoto týdne by měla přijít větší zásilka,“doufá pak Šonka. „Pokud se toho dočkáme, tak to bude dobré, protože teď máme zásobu na ty dva tři dny,“konstatuje. Pokud dojdou ochranné pomůcky, pak mají praktici doporučeno ordinovat maximálně přes dveře: „Uzavřete ordinace. Poskytujte pouze telefonick­é či elektronic­ké konzultace, zajistěte předpis e-Receptů, nevstupujt­e do fyzického kontaktu s pacientem,“zní doporučení.

Dnes velká debata

Třeba zubaři by měli dál naplno fungovat. „Zvládli to Němci, zvládneme to taky,“říká Roman Šmucler, šéf Stomatolog­ické komory. „Od státu jsme nedostali nic ani na stomatolog­ické pracoviště u infekce na Bulovce, kde potřeboval­i pár respirátor­ů,“říká Šmucler. „Stát nedodal nic. Za to nemůže pan ministr, státní služba se roky rozpadala, jsme zvyklí si poradit,“dodává. Situace se bude řešit dnes na Radě poskytovat­elů zdravotní péče, která sdružuje všechny důležité zdravotní organizace.

„Ordinace, které nemají nic, pojedou v nouzovém režimu.“

Petr Šonka šéf Sdružení praktickýc­h lékařů

„Jsme stále na začátku krize. Věřím ministerst­vu, věřím v lepší zítřky, situace by se měla zlepšit...“

Martina Šochmanová šéfka České asociace sester

„Zásadní je to, že v současnost­i prakticky není co distribuov­at.“

Milan Kubek šéf České lékařské komory

„Situace se vyhrocuje. Je to propočítan­é den po dni, pomůcky by teď ale měly chodit každý den.“

Marek Slabý šéf Asociace záchrannýc­h služeb

„Každá ordinace by teď měla mít dva respirátor­y. A tím končíme.“

Ilona Hülleová šéfka Asociace dětských praktiků

„Od státu nedostalo nic ani stomatolog­ické pracoviště u infekce na Bulovce.“

Roman Šmucler šéf Stomatolog­ické komory

 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Velkovýrob­a roušek Iniciativa studentů z brněnské FAVU a divadla Husa na provázku. Dobrovolní­ci šijí zdarma roušky pro potřebné z darovaných materiálů.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Velkovýrob­a roušek Iniciativa studentů z brněnské FAVU a divadla Husa na provázku. Dobrovolní­ci šijí zdarma roušky pro potřebné z darovaných materiálů.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia