MF DNES

S virem se šíří nebezpečné dezinfomac­e

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Stejně rychle jako koronaviru­s se po internetu šíří i různé dezinforma­ce a spekulace. A mohou být i poměrně nebezpečné. Lidé si je přitom přeposílaj­í e-mailem či je sdílí na sociálních sítích.

Podle některých příspěvků na Facebooku vir vyléčí konopí nebo pití bělidla či dezinfekce. Hloupost. Tato lež se před časem šířila i jako prevence proti rakovině.

Další dezinforma­ce tvrdí, že lidé mají pít větší množství alkoholu. I to je podle lékařů nesmysl. Kvůli této „radě“si již desítky lidí přivodily otravu alkoholem. Naposledy se kvůli této lži přiotrávil­o minulé úterý 39 Iráčanů.

Zabrání viru čaj či kloktání? Ne

Po internetu se šíří i „babské rady“. Jedna z nich říká, že hrnkem horkého čaje se koronaviru­s zažene. Ano, viry obecně nemají rády extrémní teploty – a je možné, že s letním počasím se i výskyt koronaviru zmenší – ale zaručit to nikdo nemůže. Třeba ve Španělsku panují jarní teploty okolo 17 stupňů Celsia a nakažených přesto přibývá.

Podle odborníků nepomůže ani samotné pití teplých nápojů nebo dokonce vařící vody. To naopak poškodí sliznice, které jsou pak k jakékoli nákaze náchylnějš­í. Podráždění

může vyvolat i extrémně ledová voda. Lepší je dát přednost tekutinám o teplotě lidského těla.

Lidé hledají naději také v alternativ­ní léčbě. Dokonce se i v některých českých médiích objevily informace o účinku červených řas. Je sice pravda, že proti určitým druhům virů mají konkrétní druhy červených řas jistý účinek, ale u nového koronaviru se nic takového neprokázal­o.

Objevují se i rady, že pomohou nosní kapky a kloktání ústní vody. Účinek těchto improvizov­aných prostředků nebyl ani v tomto případě prokázán u žádného druhu virového onemocnění přenosného kapénkovou infekcí.

A nejde jen o výmysly či spekulace. Hackeři zneužívají situaci tím, že v přílohách mailů rozesílají rady, jak se chránit či vyléčit. Cílem je důvěřivé lidi obrat o peníze či citlivá data. Přílohy či odkazy v těchto e-mailech proto raději neotvírejt­e.

Lékaři na vývoji léku proti koronaviru teprve pracují. Podle epidemiolo­ga Rastislava Maďara to může trvat ještě zhruba rok, možná i déle. Pro úspěšnost vakcíny je totiž klíčové, aby nové typy koronavirů nebyly příliš odlišné. Pak by totiž vakcína byla účinná třeba jen částečně. „Ale i částečná účinnost vakcíny by byla lepší než žádná,“míní Maďar.

Jedna z posledních studií navíc naznačuje, že existují dokonce dva typy nového koronaviru. Ale to se musí teprve potvrdit na větším počtu vzorků. „Snad tato situace zvedne zájem o očkování proti chřipce a současně proti pneumokoků­m, které mají pětašedesá­tiletí a starší zdarma, ale využívá to jen malá část populace,“dodává Maďar.

Nejde jen o výmysly či spekulace. Hackeři chtějí důvěřivé lidi obrat o peníze a citlivá data.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia