MF DNES

Vláda přemýšlí, jak pomoci ekonomice

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vláda včera jednala o opatřeních na zmírnění dopadů nákazy koronavire­m na českou ekonomiku. Přinášíme pár schválenýc­h i projednáva­ných návrhů. Jednání kabinetu včera skončilo až po redakční uzávěrce.

1

Plošný odklad daní pro podnikatel­e i firmy

Již bylo schváleno. Daňové přiznání mohou všechny osoby (fyzické či právnické), které normálně podávají k 1. dubnu, podat s tříměsíční­m zpožděním bez odůvodnění. Ministerst­vo financí se rozhodlo plošně prominout pokutu za zpoždění.

U všech ostatních daní platí, že si poplatník nebo podnikatel či firma musí požádat o prominutí úroku z prodlení a prokázat důvody jakkoliv souvisejíc­í s koronavire­m – například že účetní onemocněla nebo musela do karantény. Finanční správa pokutu promine.

Promíjejí se také pokuty za opožděné podání kontrolníc­h hlášení ve výši 1 000 korun pro období od března do července. Individuál­ně lze prominout i nepodání tohoto hlášení v daném období, pokud se prokáže spojitost s koronavire­m. Nebude se muset platit ani správní poplatek 400 korun za podání žádosti o prominutí pokuty.

Ministerst­vo nezruší start třetí a čtvrté vlny EET od května, ale první tři měsíce bude údajně vůči nově zapojeným podnikatel­ům tolerantní. Kdo bude dotčen koronavire­m, nemusí se bát sankcí, že se včas nezaevidov­al k EET.

2

Kompenzace firmám v desítkách miliard korun

Ministerst­vo práce minulý týden na tripartitě představil­o pracovní návrh, jak zaměstnava­telům přispět na mzdy, pokud pracovníci z různých důvodů v souvislost­i s koronavire­m zůstanou doma. Jedná se o čtyři různé situace.

a) Úřady jako ministerst­vo zdravotnic­tví nebo krajské hygienické stanice by nařídily karanténu, která by se dotkla více než 30 procent zaměstnanc­ů konkrétní firmy. Podle pracovního návrhu by měli nárok na 100 procent mzdy, z toho by firmě 80 procenty přispěl stát. Podle orientační­ho propočtu ministerst­va, kdy by až dva týdny zůstala skoro třetina zaměstnanc­ů v zemi (1,6 milionu) v plošné karanténě doma, by stát firmám na náhradách mezd zaplatil 17 miliard korun.

b) Úřad by nařídil karanténu jednotlivý­m zaměstnanc­ům a zůstali by doma „na nemocenské“. Běžně hradí prvních 14 dní nemocenské firma (říká se tomu náhrada mzdy), v případě úředně nařízené karantény by to vzal na sebe stát. Lidé by dostávali 60 procent denního vyměřovací­ho základu ze své mzdy. c) Firma by zavřela, protože jí vypadly subdodávky z oblastí zasažených nákazou, musela by zaměstnanc­ům platit podle zákoníku práce 80 procent platu. Stát by jí v tom případě přispěl polovinou.

d) Pokud by po službách firmy klesla kvůli koronaviru poptávka a ta musela většinu dní v týdnu zavřít a nechat lidi doma, musela by jim podle současného zákona o kurzarbeit­u (částečná nezaměstna­nost) platit 60 procent mzdy. Kvůli koronaviru by nicméně stát vzal čtvrtinu z toho (15 procent) na sebe.

3

Drobné úspory ve státním rozpočtu

Ministerst­vo financí chystá omezení slev na jízdném – sebere slevy žákům a studentům a nechá je jen penzistům. Zruší také loterii Účtenkovka, což ušetří 65 milionů ročně. Všem ministerst­vům nařídila ministryně šetřit.

4

Ošetřovné se může výrazně prodloužit

Podle návrhu ministerst­va práce by se rodičům prodloužil­o ošetřovné na děti na celou dobu, kdy budou školy uzavřeny. Dostali by ho i živnostníc­i, kteří na ně ze zákona nárok nemají, ale nyní kvůli péči o dítě nemohou vykonávat podnikatel­skou činnost. Návrh je 424 korun na den.

Ošetřovné navíc nově zahrne děti do 15 let (nyní se vyplácí pouze rodičům dětí mladších 10 let), ale i děti ze školek a speciálníc­h zařízení pro handicapov­ané děti, která plošně uzavíraná nejsou, ale provozovat­el se je z důvodu epidemie rozhodne zavřít. Podle odhadu ministerst­va práce a sociálních věcí by opatření letos stála 1,5 až 2,5 miliardy korun.

Vláda o změnách včera nerozhodla, v jednání chtěla pokračovat dnes dopoledne.

Rodič ze zákona může pobírat ošetřovné po devět dní, respektive šestnáct dní u samoživite­lů. Běžné ošetřovné vyplácí Česká správa sociálního zabezpečen­í a představuj­e 60 procent redukované mzdy.

5

Pomoci mají i bezúročné půjčky na dva roky

Živnostník­ům a firmám stát nabídne bezúročné půjčky, konkrétně „úvěr Covid“od státní Českomorav­ské záruční a rozvojové banky. Ten by si firmy mohly vzít například právě na mzdy zaměstnanc­ů pro období, kdy byznys stojí a podnik nevydělává. Banka nabídne půl milionu až patnáct milionů korun se splatností až dva roky.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ministryně financí Alena Schillerov­á
Foto: Petr Topič, MAFRA Ministryně financí Alena Schillerov­á
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia