MF DNES

Svět už hlásí víc případů nákazy, než bylo v Číně

Co se týče koronaviru, svět nyní rovná se Evropa. Právě tam jde nejvíc do tuhého

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Počty nakažených i zemřelých na koronaviru­s ve zbytku světa nyní vůbec poprvé překonaly čísla, která hlásí Čína, odkud se nákaza rozšířila po planetě.

Zlomové údaje jen podtrhují zjevný trend: epicentrum se přesunulo, přičemž nyní nejvíc trpí Evropa.

Podle včera zveřejněné studie americké University Johnse Hopkinse je mimo Čínu nyní zhruba 87 tisíc infikovaný­ch, počet nakažených v pevninské Číně činí asi 81 tisíc a už prakticky neroste.

Podobně se pomyslné misky vah přehouply, pokud jde o oběti nemoci: Mimo Čínu zemřelo do včerejška nejméně 3 241 lidí, v Číně pak 3 208.

Strmější růst znepokojuj­e

Z výše zmíněné studie plyne i další varovné zjištění: křivka infekce mimo Čínu momentálně narůstá ještě strměji, než tomu bylo v době, kdy nemoc Covid-19 v říši středu vrcholila. Nyní se koronaviru­s vyskytuje celkem ve 156 světových zemích.

Zvláště Evropa, již Světová zdravotnic­ká organizace označila za nové centrum pandemie, nyní zažívá razantní nápor nemoci. Nejhůře je na tom stále Itálie, kde se každodenní strmé přírůstky nakažených počítají na tisíce, téměř 2 000 Italů již chorobě podlehlo. Přidává se Španělsko, jež se už počtem nemocných dostalo na nelichotiv­é čtvrté místo na světě, Francie, Německo, Švýcarsko, Nizozemsko i další.

Mimo Evropu je pak velice komplikova­ná situace v Íránu s téměř 15 tisíci potvrzeným­i případy nákazy. Existují obavy, že tamní křehké zdravotní služby a ekonomika těžce postižená sankcemi se s nemocí nedokážou vypořádat. Nemoc se stále razantněji šíří také v subsaharsk­é Africe a ve Spojených státech amerických. Naopak Jižní Korea, v Asii druhá nejpostiže­nější za Čínou, hlásí výrazný pokles nově nemocných.

Není divu, že zasažené země se snaží koronaviru vzdorovat čím dál tvrdšími opatřeními. Platí to především pro Evropu, která se v posledních dnech probudila.

Německo:

Od včerejška zavedlo kontroly na svých hranicích s pěti sousedními zeměmi: Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucembursk­em

a Dánskem. Lidi bez pádného důvodu ke vstupu do země hodlá odmítat. Kontroly na hranicích s Nizozemske­m, Polskem a Českem se podle ministra vnitra Horsta Seehofera zatím nechystají. Spolková země Bavorsko včera kvůli koronaviru vyhlásila s okamžitou platností stav katastrofy. Ode dneška budou uzavřena kina, kluby, spolky, sportovišt­ě či hřiště. Fungovat nadále mohou restaurace a jídelny, jejich provoz je ale omezen na dobu od šesti ráno do tří odpoledne.

Španělsko: Druhá nejpostiže­nější evropská země po Itálii (asi 9 tisíc nakažených) kvůli rychlému nárůstu případů o víkendu nařídila v celé zemi uzavřít restaurace, kavárny, bary, kina a obchody s výjimkou prodejen se zbožím běžné potřeby. Zatím na dva týdny. Od včerejška platí i omezení pohybu obyvatel: lidé nesmějí vycházet z domova s výjimkou cest do práce, na nezbytný nákup či k lékaři. Pouze jednotlivě smějí lidí chodit venčit psa či na nákup. Lze si také dojít do banky vyzvednout peníze. Povoleny jsou svatby a pohřby, ale s omezeným počtem lidí.

Slovensko: Země od včerejška na dva týdny uzavřela maloobchod­ní prodejny s výjimkou prodeje potravin, lékáren či drogerií.

Maďarsko: Země uzavře hranice všem cestujícím s cizím občanstvím, uvedl včera premiér Viktor Orbán v parlamentu.

 ?? Foto: ČTK ?? Není jim do smíchu Španělé, kteří se nejdříve tvářili, jako by se jich epidemie netýkala, se probudili do drsné reality tvrdých opatření proti šíření viru. Vesele se nyní tváří většinou už jen na reklamách.
Foto: ČTK Není jim do smíchu Španělé, kteří se nejdříve tvářili, jako by se jich epidemie netýkala, se probudili do drsné reality tvrdých opatření proti šíření viru. Vesele se nyní tváří většinou už jen na reklamách.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia