MF DNES

Kde je Brusel? Evropa v krizi dost tápe

Evropské země chtějí činy, ne ideologii.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Je to nějakých šest týdnů, kdy eurokomisa­řka pro zdravotnic­tví Stella Kyriakideo­vá odpovídala na otázky ohledně nového koronaviru. „Respektujm­e fakta, nepodléhej­me strachu,“uklidňoval­a veřejnost. Zdůraznila, že počet nakažených je nízký. Neměla obavy. Stejně tak klíčoví unijní činitelé. Brusel na společný postup členských zemí netlačil. Podle toho to vypadá. V jednu chvíli pak Španělé povolali do ulic armádu, zatímco v laxním Irsku si ještě lidé vesele popíjeli v barech. V Německu platila odlišná pravidla v šestnácti spolkových zemích. Teď je vše jinak.

Počet nakažených roste v Evropě strmým tempem, zavírají se školy, restaurace i obchody. Úměrně tomu přibývá hlasů, podle kterých unijní politici hrozbu podcenili. Navzdory

BRUSEL

varovným hlasům epidemiolo­gů. Dlouho mlčeli nejen oficiální lídři EU, jako je šéfka Komise Ursula von der Leyenová či předseda Evropské rady Charles Michel, ale i představit­elé klíčových členských zemí, Emmanuel Macron a Angela Merkelová. Vypadalo to, jako by byli zahleděni do své narýsované agendy. Řešili klimatické změny a imigrační krizi. Koronaviru­s zůstal stranou zájmu.

Německá kancléřka nechala vše komentovat ministra zdravotnic­tví Jense Spahna. Bruselský list Politico se pozastavil nad tím, proč se po dlouhou dobu skrývala ve své „koronaviro­vé ulitě“. Merkelová odpověděla, že situaci „pozorně monitorova­la“. Potíž je v tom, že evropské země potřebují jasnou koordinaci víc než monitoring. Zřetelný vzkaz, co si počít.

Nejhlasitě­ji zněla kritika Bruselu z Itálie, kterou nákaza zasáhla nejvíc. Země žádala Brusel o zprostředk­ování dodávek zdravotnic­kého vybavení, nedostala ho. „Mysleli jsme, že koronaviru­s je evropský problém a žádá evropskou odpověď – nedočkali jsme se,“stěžoval si Maurizio Massari, italský představit­el při EU. Pomůcky Italům nakonec dorazily – z Šanghaje. Evropští lídři v té době nesdíleli italský „alarmismus“, do jejich zemí ještě nákaza s takovou intenzitou nedorazila. Proto pojímali problém podle starých šablon. Ursula von der Leyenová se dokonce vymezila proti zavírání hranic. Mnoha lidem se zdálo neuvěřitel­né, že více než stoupající počty nakažených ji zajímalo údajné porušení evropských pravidel. Společnou unijní strategii sice připravuje, ale nakažených přibývá.

Uzavírání hranic se nelíbí ani francouzsk­ému prezidentu Macronovi. Jeho rezervovan­ý vztah k probíhajíc­í nákaze dokumentuj­e i to, že ještě v neděli podpořil uspořádání lokálních voleb po celé Francii.

Pod tlakem okolností sice jmenovala von der Leyenová odpovědnou pětici eurokomisa­řů, kteří mají nákazu řešit, jednají evropští ministři zdravotnic­tví, zřízen byl unijní fond ve výši 37 miliard eur. A Leyenová nakonec navrhla i zákaz vstupu cizinců do unie na 30 dnů. To vše jsou podle kritiků užitečné kroky, které ale přicházejí dost opožděně. A v Evropě chybí přesvědčiv­ý politik, který by je vzal za své. „Koronaviru­s je důležitá zkouška evropské důvěryhodn­osti,“upozorňuje Maurizio Massari...

 ?? Foto: Profimedia ?? Na hraně katastrofy Itálie volá o pomoc, nemocnice nestačí, někde je situace doslova zoufalá.
Foto: Profimedia Na hraně katastrofy Itálie volá o pomoc, nemocnice nestačí, někde je situace doslova zoufalá.
 ?? Foto: Profimedia ?? Hodně rozdílné starosti Tři lídři unie pečují o neporušite­lnost ideologick­ých postulátů EU. Jinde v Evropě mají lidé úplně jiné starosti.
Foto: Profimedia Hodně rozdílné starosti Tři lídři unie pečují o neporušite­lnost ideologick­ých postulátů EU. Jinde v Evropě mají lidé úplně jiné starosti.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia