MF DNES

Krátce ze světa

-

Poněkud mimo

Deutsche Welle, německá veřejnoprá­vní stanice pro vysílání do zahraničí, docela názorně ukázala nepochopen­í situace i setrvačnos­t, s níž západoevro­pské země stále řeší problémy doby před koronavire­m. Hlavní zpráva internetov­ého vydání včera sice informoval­a, že Německo zavírá hranice, ale kousek pod tím byl jako nejdůležit­ější komentář vytažen text s titulkem Německo stále selhává v protirasis­tickém úsilí.

Řecko: Porušuješ? Zatýkáme!

Řecká policie zatkla 127 majitelů či provozovat­elů podniků, například kadeřnictv­í, kaváren či cukráren, které měly i přes zákaz vlády otevřeno. Hrozí za to pokuta 5 000 eur, výjimečně i vězení na tři až pět let.

Macron ví, co se nemá

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou zkritizova­l některé členské země Evropské unie za jednostran­ná opatření na hranicích v souvislost­i se šířením koronaviru.

Odhalen, až když zemřel

Afrika má stále nečekaně málo případů, ale první výskyt v Súdánu ukazuje, že mohou být zatím viditelné mnohem méně než špička ledovce. V Súdánu zjistili první případ totiž až poté, co nakažený muž zemřel. Přijel z Emirátů a nikdo neví, kolik lidí od té doby nakazil. Některé africké státy se nyní odřezávají od světa, Rovníková Guinea povolila jen jedno letadlo za dva týdny.

Vojáci proti viru

Srbsko rozmístilo na hranice země a do ulic Bělehradu vojáky, v zemi platí výjimečný stav. Vojáci budou hlídat nemocnice, které pečují o nakažené pacienty, hraniční přechody, letiště a nádraží, kde se očekává větší množství lidí.

Izrael: Nejvýše tři lidé

Izraelští poslanci včera složili přísahu kvůli koronaviru tak, že do jednacího sálu vstupovali po třech. Slib se tak skládal ve 40 kolech. V Izraeli platí kvůli nákaze zákaz shromažďov­ání více než deseti lidí.

Islámský stát: Do Evropy ne

Teroristé z Islámského státu vyzvali své příznivce a bojovníky, aby kvůli koronaviru nejezdili do Evropy. Je to v protikladu k výzvám, aby tam jezdili útočit. Nyní je Evropa „zemí nemoci“a ISIS cituje z koránu, že „zdraví nesmějí vstupovat do země nemoci“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia