MF DNES

Jak se z Matta stal koronaviro­vý keťas

-

Podnikání v čase koronaviru pojal po svém muž v Tennessee, který chtěl zbohatnout na dezinfekci, ale teď mu hrozí paragrafy.

Matt Colvin zahlédl v krizi neviditeln­ou ruku trhu a nakoupil 17 700 lahví s ruční dezinfekcí. Chtěl je prodat s vysokým ziskem.

Jenže teď má na krku obvinění, jaké se v Evropě rozšířilo kdysi za první světové války: Je keťas. Kromě toho dostal řadu výhrůžek smrtí. A nespočet nenávistný­ch mailů.

Všechno začalo 1. března, v den, kdy v USA bylo oznámeno první úmrtí na koronaviru­s. Matt s bratrem nasedli do auta a vyrazili skoupit všechny dezinfekce široko daleko. Během tří dnů vybílili regály supermarke­tů, a tak bratr vyrazil na dva tisíce kilometrů dlouhou cestu do sousedního státu Kentucky, kde udělal něco podobného. Domů se vrátil s plnou dodávkou.

Spekulant

Začali prodávat. Šlo to dobře, prodávali přes Amazon s několikaná­sobným ziskem. Na tři sta lahviček, z nichž některé pořídili za 3,50 dolaru (některé dokonce za dolar), udali za 8 až 70 dolarů. Jenže už druhý den jim to Amazon zatrhl. Podobně jako to udělal mnoha jim podobným – a byly jich desítky tisíc, kteří se považovali za obchodníky, ale veřejné mínění v nich vidělo překupníky, spekulanty a keťasy. A tak přišel problém číslo jedna. Colvin měl v garáži spoustu zboží, které nemohl prodat.

Pak nastal problém číslo dva, který byl ještě horší. Ozval se státní návladní. Podle zákona státu Tennessee je spekulants­tví v časech krize totiž trestné. Colvinovi hrozí pokuta tisíc dolarů. Byla by to další ztráta, protože o nasyslené zásoby dezinfekce už přišel. Dal je rychle místnímu kostelu, aby ukázal, jak má dobré srdce, a třetinu mu zabavili, aby se vrátila zpět do Kentucky. (zahr)

 ??  ?? Matt v sobě na poslední chvíli najednou objevil humanistu.
Matt v sobě na poslední chvíli najednou objevil humanistu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia