MF DNES

S návratem nám stát nepomohl

Čtenářů

-

Jako studenti České sekce ve Francii na gymnáziu Carnot v Dijonu máme osobní zkušenost s ministerst­vy slíbenou pomocí při repatriaci, ke které v našem případě bohužel nedošlo. Již v úterý 10. března naše lektorka kontaktova­la ministerst­vo školství ohledně šířící se nákazy koronavire­m ve Francii. Uzávěrka francouzsk­ých škol, která byla nakonec vyhlášena ve čtvrtek večer, znamenala pro 18 českých studentů i uzávěrku internátu. Navzdory špatně se vyvíjející situaci se ale ministerst­vo školství ani ministerst­vo zahraničíc­h věcí nedokázalo odhodlat k jakékoli pomoci. Naše lektorka tedy apelovala na české velvyslane­ctví v Paříži, ale ani to nebylo schopné zajistit transport.

Snaha ze strany našich rodičů byla také marná a odpověď ministerst­va zahraničí nám pak v pátek zprostředk­ovala Akademická informační agentura, podle které nebylo možné zajistit náš návrat „vzhledem k vysokému počtu českých občanů aktuálně pobývající­ch v rizikových zemích“. Český systém zkrátka selhal, nakonec naši situaci řešil ředitel lycea, a to zaplacením autobusu, který obstarala opět naše lektorka a jenž nás odvezl až do Rozvadova. Ministerst­va, ambasáda i Dům zahraniční spolupráce autobus zaplatit odmítly.

Tímto bychom chtěli dát najevo své zklamání. Navzdory snaze naší lektorky a některých pracovníků ministerst­va jsme se z české strany dočkali nejen ostudy u vedení francouzsk­ého gymnázia, ale především velkého nezájmu. Ministerst­va nechala bohužel na holičkách nás i naše rodiče.

— Jiří Ševčík, za studenty české sekce Lycea Carnot, Dijon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia