MF DNES

Vzpomínky a nevlídná současnost

Petra Bíska, spolupraco­vníka redakce

-

Když jsem v roce 1990 začal vydávat v New Yorku Americké listy, státní návštěva Václava Havla v USA před 30 lety mně zpestřila život. Rád bych se tomu zde věnoval, kdyby nás tyto jarní dny netrápil koronaviru­s.

Píšu tyto řádky v neděli večer, v novinách vyjdou v úterý. Co nového psát o této pandemii, co už nebylo napsáno a řečeno? A kdo ví, co se ještě do úterka stane? Zřejmě se zvýší počet lidí v karanténě, počet nakažených i těch, kteří ve světě koronaviru podlehnou. Můžeme jen doufat, že počet úmrtí u nás doma zůstane na dnešní nule. I to je možné.

Nové vládní nařízení omezuje pohyb obyvatelst­va, a to je dobře. A můžeme očekávat, že přijdou další, ještě přísnější regulace, nařízení a doporučení. Není to omezování osobní svobody, jak tvrdí někteří libertariá­ni, jsou to praktické kroky, jak chránit obyvatelst­vo, velký úkol každé vlády. Kroky, na které si musíme rychle zvykat. Čím dřív si zvykneme, tím lépe pro nás všechny.

Záleží totiž na nás všech, jestli zůstaneme zemí, kde koronaviru­s sice straší, ale v porovnání s jinými zeměmi se nedá říci, že řádí. Musíme věřit, že řádit nebude, že prohraje. A to záleží právě na nás všech, jestli se budeme co nejlépe řídit instrukcem­i, jak se bránit, jak bojovat, jak omezit a zastavit šíření epidemie. A to navzdory stávajícím­u chaosu vzniklému po zjištění, že je krizový nedostatek ochranných pomůcek. Těžko uvěřitelná skutečnost, se kterou se ovšem musí rozhodně a okamžitě jednat.

Držme se, nedejme se! Jen tak co nejméně pošramocen­í zvítězíme. Ten, kdo si zoufá nad naší nedostateč­nou připraveno­stí, by jen žasl nad situací v USA. Tam se prezident Donald Trump s velkým zpožděním začíná probouzet se zjištěním, že koronaviru se nedá poroučet, aby se Americe vyhnul. Například Anthony Fauci, ředitel Národního institutu pro alergie a nakažlivé nemoci, přiznal, že ve strategick­é rezervě USA je jen 13 000 respirátor­ů. V ten samý den jich bylo z českých zásob uvolněno 10 000 a z Číny by jich mělo v nejbližšíc­h dnech přiletět do Prahy milion. Netřeba připomínat, že v USA žije 33krát více obyvatel než v ČR.

U nás v Kobylisích dnes vládl slunečný jarní den. V rozsáhlém Čimickém háji byli lidé na procházce, ale nebylo jich tolik, aby výletník uvažoval o větším rozestupu. Stezka na severní hranici lesa podél polí byla prakticky prázdná. Vzduch byl svěží, mírný vánek od severu, kde, daleko na horizontu, byla vidět silueta jak Řípu, tak Milešovky. Z procházkov­ého rozjímání mne v půlce cesty probudil datel a jeho staccato zobák.

Na stezce byly čerstvé stopy koňských podkov, musel jsem se vyhnout dvěma hromádkám čerstvého koňského trusu. Kdybych někde blízko měl zahrádku s jahodovým záhonem, hned bych si vzal lopatku, hnědé „zlato“seškrábl a kolem jahod rozprostře­l. Tak jsme to s brášky pod vedením naší tety Marty dělali po válce před naší vilkou na Dobešce, když kolem projel poštovní vůz tehdy ještě tažený koňmi. A když si koně při zastávce před naší vilkou neulevili a my jsme nemuseli sbírat koblihy, naskočili jsme na stupínek vzadu a svezli se kus cesty. Nejeli jsme daleko, kočí si hned uvědomil, že koně táhnou těžší náklad než před tím, kdy uvolnil z vagonu několik balíků. Byl to člověk chápavý, jakmile nás uviděl na chodníku před domem, věděl, že se o tu zábavu pokusíme, a kus cesty nás shovívavě svezl, aby nakonec jen naoko zahartusil, na nás zahulákal, bičem pohrozil.

Teta byla ráda. A my také, když jahody dozrály.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia