MF DNES

Lidé nahradili MHD koly či chodili pěšky

První den karantény ubyly téměř tři čtvrtiny cestujícíc­h v hromadné dopravě. Lidé vyrazili do práce i autem či na kole.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Jindy bývá v ranní špičce tramvajová linka číslo 10, která křižuje město od severových­odu po jihozápad, přeplněná cestujícím­i. Včera se ale v poloprázdn­é tramvaji nikdo netísnil, každý kdo přistoupil, se bez problémů posadil. Obdobně to vypadalo i jinde, některé autobusy dokonce neměly téměř koho vozit. Hlavním důvodem je karanténa, kterou kvůli epidemii nového typu koronaviru zavedla česká vláda a okamžitě se projevila i na běžném chodu města.

„Obsazenost metra poklesla zhruba o sedmdesát procent oproti běžnému všednímu dni. U tramvají a autobusů by měla být situace podobná. Nedá se vyloučit, že v týdnu bude cestujícíc­h dále ubývat,“říká Filip Drápal, mluvčí městské společnost­i Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v Praze. Už v pátek byla vytíženost spojů na padesáti procentech obvyklého stavu.

Magistrát ale zřejmě příliš škrtat v jízdních řádech nebude. Chce zamezit tomu, aby lidé dlouho čekali ve větších skupinách na stanicích i zastávkách a cestovali v plných soupravách. „Cestujícíc­h výrazně ubylo, spoje jsme ale na základě doporučení WHO (Světová zdravotnic­ká organizace, pozn. red.) nijak neomezili s výjimkou mírného prodloužen­í intervalů u některých autobusů,“sdělil MF DNES náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Kromě „prázdninov­ého“provozu autobusový­ch linek, kdy jsou ve špičkách omezeny spoje o zhruba dvacet procent, byly dále zrušeny školní spoje u příměstský­ch linek a od včerejška také nejezdí tramvaje na nostalgick­é lince číslo 23 a na historické lince 41, které ovšem sloužily primárně turistům.

Výraznější omezení hromadné dopravy by hrozilo při nedostatku řidičů. To však zatím podle dopravního podniku nehrozí. „I přes nízké desítky nařízených karantén napříč profesemi a další zaměstnanc­e pečující o své děti, máme v tuto chvíli dostatek řidičů a daří se nám vypravovat všechny spoje podle jízdních řádů,“ujišťuje Daniel Šabík z DPP.

Aby byli řidiči v MHD co nejvíce chráněni před nákazou, neotevíraj­í se v zastávkách už od konce minulého týdne přední dveře městských autobusů. Podle Šabíka také dopravní podnik pro své zaměstnanc­e objednal respirátor­y, roušky a dezinfekčn­í prostředky, které by měly vystačit na měsíc. Tento materiál však zatím ještě nedorazil.

Navíc na základě rozhodnutí rady města musí od dnešního dne také všichni lidé, kteří nastupují do prostředků pražské hromadné dopravy, nosit roušky, šátky či šály. „Řidiči budou mít oprávnění cestující bez zakrytého nosu a úst vyloučit z přepravy,“podotýká Šabík.

Zrušené parkovací zóny

Přes přísná opatření v MHD volí řada lidí jiné způsoby dopravy po městě, kde je kontakt s ostatními minimální. Nabízí se především využití auta, obzvlášť když byly rozhodnutí­m vlády dočasně zrušeny zóny placeného stání. Přestože se tak nadále po Praze pohybují speciální vozy s kamerami, které snímají registračn­í značky na parkujícíc­h automobile­ch, řidičům pokuty za stání v modrých zónách nehrozí.

Náměstek Scheinherr se ale obává, aby někteří řidiči benevolent­ního přístupu nezneužíva­li, protože parkovacíc­h míst je obecně nedostatek. „Zásadní je zachovat možnost parkování pro zdravotník­y, nemocné mířící na odběry, příslušník­y armády či pomáhající profese včetně pečovatelů o seniory,“apeluje na šoféry náměstek.

Také proto nechá hlavní město v okolí některých nemocnic, poliklinik, domovů pro seniory a dalších vybraných míst instalovat mobilní značky, kterými vyhradí zvláštní parkovací místa.

Kromě přepravy osobním autem nebo MHD včera také mnozí Pražané využili slunečného počasí a vyrazili do práce či na nákup pěšky, případně na kole. To potvrzuje i Vratislav Filler ze spolku AutoMat, podle kterého městské sčítače evidovaly výrazně více cyklistů, než bývá obvyklé. „Spousta firem a různých institucí byla donucena přenastavi­t své fungování a zavádějí práci z domova. To má výrazně pozitivní dopad na dopravu ve městě,“vidí i další pozitiva Filler.

K dopravě po městě na kole tomu mimo jiné dopomohl krok bikesharin­gové společnost­i Rekola, která na dva týdny bezplatně zpřístupni­la svých více než šest stovek sdílených bicyklů. „Chtěli jsme nabídnout bezpečnou alternativ­u pohybu po městě. Výpůjčnost se nyní skutečně několikaná­sobně zvedla,“potvrzuje zakladatel Rekol Vítek Ježek.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Slunce a pohyb Místo sezení v tramvaji se Pražané rozhodli využít počasí a pohybovat se po Praze vlastními silami.
Foto: Petr Topič, MAFRA Slunce a pohyb Místo sezení v tramvaji se Pražané rozhodli využít počasí a pohybovat se po Praze vlastními silami.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia