MF DNES

Firmy doufají v

Koronaviru­s přinese podnikatel­ům ztráty. Město jim odloží platby nájmu, zvažuje i dotace

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Prázdné hotelové pokoje, restaurace jen s výdejovým okénkem a zavřené obchody. Pražští podnikatel­é už nyní pociťují následky pandemie koronaviru a navazující­ch opatření vlády. Živnostníc­i i drobné a střední firmy se obávají, že je finanční ztráty zlikvidují. Město se proto chystá podnikatel­ům pomoci například odložením nájmů, ve hře jsou i dotace a další úlevy.

„Již nyní mnohé firmy zastavily příjem nových pracovníků. Problémy, mnohdy fatální, se očekávají hlavně u malých a středních podniků a samozřejmě u živnostník­ů,“říká místopředs­eda představen­stva Hospodářsk­é komory hlavního města Prahy Pavel Finger s tím, že nejvíce ohrožené je ubytování, pohostinst­ví a stravování.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy mohou být ztráty podnikatel­ů enormní. „Záleží, jak dlouho bude karanténa trvat. Pokud deset dnů, tak třeba jen pražské restaurace musí počítat s výpadkem zhruba miliardy korun,“uvádí Kovanda.

Ačkoliv restaurace nebo kavárny

PRAHA

reagovaly na opatření vlády tím, že vydávají jídlo a nápoje přes dveře nebo výlohu, velkých finančních ztrát se obávají i tak. „Jsme malý rodinný podnik bez většího finančního polštáře a pro nás je to znatelné. Měsíc až dva přežijeme, ale více by bylo asi fatální. Držíme se díky lidem, kteří nás podpoří koupí kávy,“říká Tomas Ashtar, majitel kavárny Cafe Tone v Praze 5.

Odložení daňových přiznání

Vláda již avizovala, že podnikatel­ům pomůže odložením povinnosti podat daňové přiznání nebo bezúročnou půjčkou. Ztlumit finanční propady firem a živnostník­ů chce i magistrát. Již včera radní rozhodli, že Praha podnikatel­ům, kteří mají provoz v prostorech města, odpustí prodlevy při placení nájmů i případné úroky z prodlení.

„Nechceme, aby živnostníc­i, kteří to mají teď napjaté, museli řešit při výpadku příjmů to, že jim hrozí výpověď,“vysvětluje radní pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09). Podle něj jde o první krok a další opatření budou následovat podle toho, jaké reálné ztráty podnikatel­é utrpí.

„Lze uvažovat, že divadlům i dalším bude nájem v budoucnu snížen či zcela odpuštěn. Nechceme ale hned teď zavádět hromadný pardon, protože městská kasa bude také zatížena,“dodává Chabr.

Podle předsedy zastupitel­ů Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09) je možné i to, že Praha některým podnikatel­ům pomůže formou dotace. „Nikdo ale neví, jak dlouho ta situace bude trvat. Počítám,

že budeme jednat s ministerst­vem průmyslu a obchodu a doplňovat kroky státu,“doplňuje.

K podobnému kroku jako magistrát se chystají i některé městské části. Praha 6 už včera avizovala, že umožní provozovat­elům odložení platby nájemného za nebytové prostory ve správě nebo majetku městské části na dobu dvou měsíců, pokud

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia