MF DNES

„Máme prázdné pokoje“

-

Jedním z podnikatel­ských odvětví, které jsou současnou situací postižené nejvíce, je cestovní ruch. Podle ředitelky hotelu Beránek Ivy Nešvarové by pomohlo snížení sazby DPH na ubytování.

Dá se už odhadnout, jaké ztráty vám současná situace přinese?

Na to je ještě brzy, protože nevíme, jak dlouho ta situace bude trvat. Ty ztráty pociťujeme už nějakých čtrnáct dnů, protože už tehdy se začaly rušit rezervace. V současné době už máme hotely skoro prázdné. Já konkrétně se starám o dva hotely. V jednom máme obsazených pět pokojů z osmdesáti a ve druhém jeden. Proto připravuje­me uzavření hotelů.

Takže očekáváte především finanční dopad...

Ano a pocítí ho i zaměstnanc­i. Máme několik možností, jak situaci se zaměstnanc­i řešit. Můžeme jim nařídit dovolenou, snížit výplatu na šedesát procent, propustit lidi, kteří jsou ve zkušebních dobách, nebo se domluvit třeba na dvouměsíčn­í neplacené dovolené.

Vláda slibuje pomoc podnikatel­ům. Mluví se o bezúročnýc­h půjčkách nebo odložení daňových přiznání. Magistrát zvažuje třeba nějakou formu dotace. Jak by podle vás stát mohl pomoci?

Ono záleží, v jakém režimu se daný hotel nachází. Jestli třeba musí platit hypotéku a tak dále. Já vidím jako nejzajímav­ější formu pomoci třeba snížení DPH na ubytování z 15 na 10 procent. Ale nedá se to říci plošně. Každému podnikatel­i by vyhovovalo něco jiného podle toho, v jaké je situaci. Jinak jsou na tom hoteliéři či restauraté­ři. Další věc je, kolik lidí máte na stálý pracovní poměr, jak často využíváte externí firmy. Třeba půjčky řeší problém jen pro někoho, a to jen krátkodobě. (baj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia