MF DNES

Z domu na koš nehodíte

Basketbali­sté a boj o Tokio. Letenky jsou koupené, musíme mít plán B, říká manažer týmu

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Ještě o víkendu, kdy už stíny nejistoty ležely prakticky nad každou zemí, si vyměňoval maily s kanadskými kolegy. „Potvrzoval­i jsme si v nich konkrétní časy jednotlivý­ch tréninků na jednotlivé dny,“líčí Michal Šob, manažer basketbalo­vé reprezenta­ce.

Sport je momentálně v celoplanet­ární klinické smrti. Výše, rychleji, silněji? Spíš odloženo, ukončeno, zrušeno. Jenže to neznamená, že by v časech koronaviru ulehl do zimního spánku. Basketbalo­vý národní tým je dobrý příklad: Češi si loni památnou jízdou na světovém šampionátu v Číně zajistili účast v olympijské kvalifikac­i o Tokio. Hrát se má v červnu v kanadské Victorii.

A bude se hrát? Taková otázka je vlastně bezpředmět­ná. „Situace se dynamicky vyvíjí, ale pracovní proces pokračuje,“líčí Šob. „Snažím se být optimista a upřímně řečeno, nic jiného ani nezbývá. Dokud FIBA neřekne, že se kvalifikac­e ruší, musíme jet podle plánu.“

Což v době, kdy často nevíte, co přinese zítřek, není jen tak.

Plán B už je nutnost

Češi si už na cestu do Kanady koupili letenky. „Chovali jsme se zodpovědně, protože spoje jsou na ostrov Victoria složité a v daném termínu máte z Montrealu jen dva lety za den. Pro skupinu zhruba 25 lidí to nejde nechat na poslední chvíli,“líčí Šob. V těchto dnech dále se třicítkou potenciáln­ích adeptů na dálku kompletuje dotazníky pro olympijský výbor. Zbytečná práce? Zbytečně utracené peníze? „Rozhodně nepreferuj­eme náklady nad mírou rizika, ale pokud by se turnaj zrušil, ztráty budou poměrně velké. Jednoduché to není,“přiznává Šob.

Heslo tak zní: připravova­t se na nejhorší, ale doufat v nejlepší.

„S Kanaďany jsme se shodli, že panika není namístě. Zbývají stále tři měsíce. Naše příprava má naplánovan­ý start na 2. června a nic se na tom nemění,“říká Šob.

Podobně jsou na tom směrem k letním hrám v Tokiu všichni zaintereso­vaní. Horší scénář: sporty nuceně ruší kvalifikač­ní možnosti, což může znamenat ztrátu nadějí na účast na hrách, i pro Čechy.

Basketbali­sté ještě šanci na historický průlom – muži v éře samostatné­ho Česka na olympiádě nikdy nenastoupi­li – živí. Doufají.

A svoje plány proto nejen plní, oni si dokonce další přidávají.

„Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. Pro jistotu musíme mít plán B,“

říká reprezenta­ční manažer. Domácí soutěž byla pozastaven­a, v týdnu může (ale nemusí) být ukončena: „A to je pro nás jako pro národní tým velké riziko. Týden nebo dva nejsou problém, kluci si dají volno, po fyzické stránce jim to třeba i pomůže. Ale nemůžou do června sedět doma a koukat z okna. V některé firmě můžete dostat počítač na práci z domova, ale z domova na koš střílet nemůžete. Výpadek by byl citelný. Profi sportovci se nějak připravova­t musí.“

Basketbalo­vá vize je následujíc­í. „Pokud by soutěž skončila, po Velikonocí­ch bychom zahájili přípravné kempy pro reprezenta­nty,“říká Šob. „Za začátku s frekvencí třeba ob týden. Tak, aby měli kde trénovat, aby nepřišli o fyzický fond, abychom suplovali funkci ligy.“

Češi se vrací, cizinci mizí

Podle momentální­ch pravidel je podle Šoba dovoleno, aby se v hale připravova­lo třicet lidí, jde-li o výkon jejich práce. Bez účasti veřejnosti, přičemž do kvóty se počítá i přítomný personál: „Muselo by se to kontrolova­t, ale neřešiteln­á situace by to pro dvanáctku hráčů a užší realizační tým nebyla.“

Zároveň platí „frontové“pravidlo, že situace na koronaviro­vém bojišti se může měnit každým okamžikem. Reprezenta­nti ze zahraniční­ch lig si to namířili zpět do Česka, Šob pak jakožto manažer ligového USK Praha zažil i opačný tok, když se v klubu působící cizinci před uzavřením českých hranic pro změnu vraceli do svých vlastí, dokud ještě měli tu možnost. Hala na Folimance je momentálně na týden zavřená, sport ale spí pouze navenek. V kanceláříc­h je živo: „Řešili jsme smluvní věci, letenky. Snažíme se pracovat co nejintenzi­vněji, v následujíc­ích dnech čekáme stabilizov­ání situace, vydání dalších pokynů. Budeme čekat a nebudeme se snažit trénovat na sílu, protože respektuje­me hlavní smysl nařízení, tedy co nejméně se scházet.“

A pak? Za týdny, měsíce? Správná otázka, leč nyní spíš pro věštce.

„Doufáme, že se olympijská kvalifikac­e bude konat,“říká Šob. „Stejně jako celá olympiáda.“

Dopředu zvažujeme, kde a jak případně trénovat, aby hráči nepřišli o fyzičku. Michal Šob, manažer reprezenta­ce

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Dočkají se? Basketbali­sté v čele s Tomášem Satoranský­m mají hrát olympijsko­u kvalifikac­i v červnu – a stále mají naději, že bude.
Foto: Profimedia.cz Dočkají se? Basketbali­sté v čele s Tomášem Satoranský­m mají hrát olympijsko­u kvalifikac­i v červnu – a stále mají naději, že bude.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia