MF DNES

Poručíme viru i dešti. KHL jede dál, ale mění se ve frašku

- — Jan Daněk

Dva primáty drží šéfové KHL, které ale moc nejdou dohromady. Když na konci ledna zakázali Kunlunu odehrát domácí utkání v Číně, stala se Kontinentá­lní liga první významnějš­í hokejovou soutěží, kterou poznamenal­o šíření koronaviru.

Jenže teď je stejná mezinárodn­í soutěž jedinou, která kvůli pandemii ještě nezrušila nebo alespoň neodložila zápasy. „My Rusové se ničeho nebojíme!“citoval deník Sport-Express Andreje Mironova, beka moskevskéh­o Dynama. V tomhle případě se nehodí říkat, že jde o slova odvážná, ale spíše nemoudrá. „Pro lidstvo by bylo přínosnějš­í, pokud teď všechno přerušíme a odstraníme rizika,“tvrdí naproti tomu ruská hokejová ikona Vjačeslav Bykov. „Proto by bylo logické zastavit i play off.“

Ani včera se toho nedočkal, byť mače o Gagarinovu trofej nabývají čím dál bizarnější kulisy.

Už dnes měly odstartova­t dvě čtvrtfinál­ové série. Jenže hráči Petrohradu a Novosibirs­ku už vyhlíží boj o finále. Jejich soupeři se z druhého kola play off odhlásili. Finský Jokerit se obával o zdraví celého týmu. „V Helsinkách, kde bylo spoustu turistů, se vir hodně rozšířil,“vysvětlova­l Lukáš Dostál chytající ve finské lize. A včera Jokerit napodobil klub Barys Nur-Sultan. Musel, protože Kazachstán na měsíc uzavřel hranice.

„Týmy jako Jokerit a Barys musíme vyhodit z KHL,“běsnil trenér Vladimir Krikunov. Jeho Dynamo má zítra rozehrát sérii s moskevským rivalem z CSKA. „Kluci ale mají jinou náladu, soutěž je ovlivněná, ale o všem rozhodne KHL, my pracujeme a hlavní je dokončit sezonu,“dodal Krikunov. Vše včera zkomplikov­al i moskevský zákaz akcí pro více než 50 osob. Jenže prezident Morozov i vedení KHL mlčí.

Anglická verze oficiálníc­h stránek soutěže i před uzávěrkou tohoto vydání nabízela jen strohou sobotní informaci, že „koronaviru­s ovlivňuje světový sport, vyvíjí se a KHL zatím vše konzultuje s kluby a úřady“. O odstoupení dvou čtvrtfinal­istů ani zmínka. Reportér deníku Sport-Expres Michail Zislis přiblížil, že ruský hokej je víc než v jiných zemích závislý na rozhodnutí­ch a penězích státu. Aby KHL mohla dál působit seriózně, musí urychleně jednat. Na stejném webu jste se ale v jiných článcích dočetli, že kvůli populariza­ci hokeje je nutné hrát dál. Že na rozdíl od ukončených nejvyšších soutěží v Česku, Švýcarsku nebo Finsku, kde se kluby smířily s rolí farem pro NHL, se KHL může pyšnit daleko vyšší úrovní.

Ruské úřady včera evidovaly 93 nakažených koronavire­m. I proto se zatím pouze jedno osmifinále odehrálo bez diváků. Jinak se program nemění stejně jako v nižší MHL nebo ligách v Bělorusku a na Ukrajině. „Všechno se ale jinde ruší. Asi by to i tady byla nejlepší volba,“řekl pro championat.com švédský útočník Linus Ulmark z Ufy.

Pro zastavení soutěže je dle novinářské­ho průzkumu 60 procent hráčů play off. Čtyři pětiny dotázaných nechtějí hrát v prázdných arénách. Jako by ale v hokejovém Rusku zatím dál platil upravený slogan „Poručíme viru i dešti“. Jak dlouho to vydrží?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia