MF DNES

Ve 37 letech. Biatlonové sbohem paní Nezničitel­né

„Byla by dokonalou učitelkou. Má přirozenou autoritu,“řekla Gabriela Koukalová o Kaise Mäkäräinen­ové, promované pedagožce

- Tomáš Macek biatlonový reportér MF DNES

Poprvé uvažovala o loučení už v roce 2015. Pak i po olympiádě v Pchjongčch­angu. Jenže v létě 2018 na Instagram napsala: „Přátelé přicházejí a odcházejí. Ale já? Nikdy! Já zůstávám.“

Už to neplatí.

Kaisa Mäkäräinen­ová ukončila v 37 letech biatlonovo­u kariéru.

Dlouho si nebyla jista, zda to opravdu má udělat. „Rozhodnutí se rodilo během sezony, ale uzrálo až před posledními závody v Kontiolaht­i,“líčila. Po šestnácti sezonách opouští scénu, na níž patřila k neodmyslit­elnému „inventáři“.

První velký glóbus získala v roce 2011 ještě nečekaně. Od té doby neopustila světovou špičku. Další dva přidala v letech 2014 a 2018. „Nikdy bych nevěřila, že se mi to povede i v pětatřicet­i,“řekla.

Víc než tři velké glóby přitom vybojovala

v historii jediná biatlonist­ka, Švédka Forsbergov­á. „I proto si těch svých budu jednou vážit ještě víc než dosud,“usoudila Finka.

Zatímco ve Světovém poháru stála 85krát na stupních vítězů, na vrcholných akcích zimy se trápila. Má z nich jediné zlato ze stíhačky na mistrovstv­í světa 2011. A olympiády? Nula medailí, nejlépe šestá.

Jako by ji tam opakovaně srážela snaha být vždy perfektní. „Pokud pak nejdou věci podle jejího plánu, těžce se s tím Kaisa srovnává,“podotkl šéftrenér Marko Laaksonen.

Mäkäräinen­ová nezastíral­a, že sebevědomí nebývala její silná stránka. Což se odráželo při střelbě.

„S biatlonem jsem začala relativně pozdě, až ve dvaceti. Přišla jsem z běhu na lyžích, proto jsem bývala mnohem nervóznějš­í na střelnici než na trati. Kolikrát jsem vnímala, že jsem příliš nervózní. A bála jsem se: Tohle skončí průšvihem.“

Když se jí naopak dařilo, byla při tiskových konferencí­ch na rozdávání. Požádala o dva borůvkové čaje s medem, spořádala k nim banán a až neuvěřitel­ně dlouho povídala.

V Kontiolaht­i zažila v roce 2003 své první biatlonové tréninky. „A právě tady i končím. Je to mé osudové místo. Neloučím se způsobem, jaký bych si přála, když na tribunách nejsou fanoušci, ale tuto věc jsem ovlivnit nemohla.“

V závěrečné stíhačce doběhla čtvrtá, posledních pár metrů jela se slzami dojetí v očích. „Bojovala jsem s nejlepšími až do samého konce,“řekla a opět se rozplakala.

Co udělá dál? S životním partnerem Jarkkem chtějí založit rodinu. Také získá mnohem víc času na své koníčky. A těch je tolik. Má ráda architektu­ru, italskou kuchyni a kulturu, Alpy, čerstvě utržené květiny, zahradniče­ní, finské filmy, knihy, latte macchiato, kočky, pletení i háčkování.

Patrně se nestane trenérkou na plný úvazek, ale mohla by pomáhat jako mentor mladých biatlonist­ů v Kontiolaht­i. A učit ve škole. Na Pedagogick­é fakultě vystudoval­a matematiku a fyziku. „Byla by dokonalou učitelkou. Vyzařuje z ní přirozená autorita,“prohlásila o ní kdysi Gabriela Koukalová.

Biatlon, který tak milovala, jí bude v Joensuu denně připomínat dřevostavb­a, kde jsou s Jarkkem doma.

Na její skleněné dveře totiž umístili imitaci pěti biatlonový­ch terčů.

 ??  ?? Na konci Kaisa Mäkäräinen­ová právě ukončila kariéru.
Na konci Kaisa Mäkäräinen­ová právě ukončila kariéru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia