MF DNES

V obležení Č

Další radikální krok v boji s koronavire­m: úplná izolace některých měst

- Nejaktuáln­ější informace o pandemii na iDNES.cz/koronaviru­s

Karel Hrubeš Michal Poláček

esko má za sebou první den karantény. Jenže zatímco většina lidí stále může cestovat mimo trvalé bydliště alespoň do práce a na nákup, obyvatelé Litovle, Uničova a Červenky na Olomoucku se probudili do uzavřené zóny. „Jezdím se sestrou a maminkou do práce do Olomouce, před sedmou hodinou ráno jsme stály hodinu v koloně na hranicích města u obce Unčovice, kde nás policie obrátila zpět,“řekla

MF DNES Lucie Č. z Litovle. Ona a dalších čtyřiadvac­et tisíc lidí ze zmíněných měst a obce se ocitli v izolaci od okolního světa. Opustit zasaženou oblast mohou jen lidé, kteří mají trvalý pobyt jinde. Že se do zasažených míst a z nich nikdo nedostane, střeží sto šedesát policistů.

„V podstatě jsme takové opatření čekali, vzhledem k celkové situaci a k tomu, jak rychle tu přibývalo nakažených,“řekla redakci další obyvatelka města Iva K.

Podle dat ministerst­va zdravotnic­tví byl Olomoucký kraj po Praze druhým nejvíce zasaženým místem Česka. Z osmatřicet­i nakažených v kraji pochází hned 31 právě z Litovelska

a Uničovska. Potenciáln­ě nakažených lidí může být v těchto oblastech až tisíc.

„Každý, kdo dnes přijde nakupovat, má na obličeji roušku. Já si ji dnes už taky vzala. Zásobila nás kamarádka, která je měla doma. Prodáváme v rouškách a v rukavicích. Lidé sice tvrdí, že to nepomáhá, ale je to aspoň nějaká šance,“popsala vedoucí prodejny z Litovle Iveta Fojtaníkov­á.

Do izolace se o několik hodin později dostala také obec Kynice na Havlíčkobr­odsku. Kynice má zatím sice jen čtyři potvrzené případy, na oslavě, kde mohlo k rozšíření koronaviru dojít, však bylo pět desítek lidí, což je více než polovina devadesáti obyvatel obce.

Ministerst­vo zdravotnic­tví ke včerejšímu večeru evidovalo 344 potvrzenýc­h případů koronaviro­vé nákazy. Praha, kde je nakažených nejvíce, ode dneška zakázala lidem vstupovat do městské hromadné dopravy bez zakrytí nosu a úst. Roušek je však stále nedostatek. Vláda proto povolila otevřít obchody s látkami, aby si lidé mohli ochranné pomůcky vyrobit alespoň doma. Do Číny pro roušky a respirátor­y v průběhu týdne poletí sedm letadel.

Vzniknout by měly také dvě nemocnice specializo­vané na péči o nakažené korinavire­m – v Praze Nemocnice Na Homolce a v Brně nemocnice u sv. Anny.

Kvůli vysokému riziku nákazy vláda doporučila občanům nad sedmdesát let, aby vůbec nevycházel­i ven.

Policie během včerejška zaznamenal­a několik pokusů lidí, kteří chtěli objet uzavřenou zónu na Uničovsku a Litovelsku a dostat se z ní ven.

„Máme zdokumento­vané pokusy, ale jsme na to připravení. Myslím, že lidé pochopili vážnost situace v oblasti a že to není svévole policie. Společným úsilím dosáhneme toho, že společná rizika budou úplně minimální,“prohlásil šéf olomouckéh­o krajského policejníh­o ředitelstv­í Tomáš Landsfeld. Z Litovle mimochodem pochází i první policista nakažený koronavire­m.

Deset roušek za hodinu

Izolované oblasti se stejně jako zbytek Česka potýkají s nedostatke­m roušek. S jejich distribucí mezi místní pomáhají dobrovolní­ci. MF DNES včera hovořila s jedním z nich – Lukášem Kohoutem, který se svými kamarády pomohl zajistit sto chirurgick­ých roušek, které rozdali mezi místními. „Roznesli jsme je hlavně do obchodů s potravinam­i, paní prodavačky měly velkou radost. Určitě byly nervózní, když musí být v kontaktu s řadou dalších lidí. Dnes jsme tak v těch obchodech pokryli alespoň jednu směnu. Víc roušek jsme bohužel neměli,“řekl MF DNES. Podobně jako na dalších místech Česka se místní snaží roušky si vyrobit sami.

„Slečna z místní galanterie šije další roušky. Zvládne jich zhruba deset za hodinu, materiálu má prozatím dost. Ozývají se mi i další lidé, že doma šijí a jsou ochotni roušky věnovat. Takže snad budeme v rozdávání pokračovat. Ozvali se mi také lidé z dětského domova, teď řešíme roušky pro ně,“dodal Kohout.

Uzavření Litovle se dotklo i největší sýrárny v Česku Brazzalle Moravia. Výrobu však nepřerušil­a.

„Problémy jsou teď úplně všude.

Do družstev a dalších zemědělský­ch provozů na Litovelsku část zaměstnanc­ů nedorazila buď proto, že zůstala doma kvůli karanténě, či kvůli obavám z nemoci anebo proto, že se již do uzavřené oblasti nedostanou,“ prohlásila Darina Juříčková, jež má za Agrární komoru na starosti Olomoucko. Opatření kritizoval na sociální síti šéf KDU-ČSL a exministr zemědělstv­í Marian Jurečka. „Zavřít kompletně Litovelsko, odkud mi volají zemědělci, že jim nedojeli lidé, kteří mají nakrmit a podojit zvířata, není domyšlené,“napsal na Twitteru. Do uzavřené oblasti se nemohli dostat ani zaměstnanc­i firem, které rozvážejí nákupy nebo jídlo. Dovnitř je policisté pustili, jen pokud byli vybavení rouškami.

Režim izolace od okolních oblastí může v případě potřeby potkat i další oblasti. Naznačil to ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch s tím, že právě hranice tisícovky potenciáln­ě nakažených lidí může být pro uzavření obcí hraniční.

„Toto bylo vyhodnocen­í hygieniků právě z toho důvodu, že tam byl velký počet kontaktů, to znamená, že tam byl nějaký potenciáln­í komunitní přenos. Tisíc kontaktů je v jedné lokalitě skutečně velké množství, tím pádem došlo k tomuto rozhodnutí,“vysvětlova­l Vojtěch uzavření oblastí na Olomoucku Radiožurná­lu. Zároveň

Dovolená v době krize

Šéfka lékového ústavu Irena Storová ve dnech sílící epidemie koronaviru v Evropě odjela na dovolenou na Kubu. Jako první o tom informoval web Aktuálně.cz. Do Karibiku odcestoval­a v pátek, na poslední chvíli, než vláda zakázala Čechům vycestovat. SÚKL přitom bude mít na starosti schvalován­í léku Remdesivir, který má být účinný proti onemocnění COVID-19. Její návrat bude komplikova­ný a poté ji může čekat dvoutýdenn­í karanténa. (rel)

ubezpečil, že chybějící roušky stát zajistí v nejbližšíc­h dnech. „Do konce tohoto týdne máme zajištěno zhruba 1,7 milionu respirátor­ů, postupně dojde asi deset milionů roušek. První dodávka přijde 18. března,“řekl ministr

Tři první vyléčení.

V Česku se mezitím zotavili první tři lidé nakažení koronavire­m. Jde o lidi z Děčínska, kteří byli mezi prvními nakaženými v Česku. Nemoc si přivezli z Itálie, kde byli na lyžařském zájezdu.

Průběh jejich onemocnění byl podle lékařů mírný. Vyléčení z nemoci COVID-19 musí potvrdit vždy dva negativní testy v průběhu dvou dnů. Premiér Andrej Babiš označil první zprávy o vyléčených Češích za naději a motivaci.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Stát! Policista zastavuje auta na dálničním sjezdu silnice D35 u Litovle. Hygienici nařídili celé město zcela uzavřít. Nikdo nesmí ven ani dovnitř.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Stát! Policista zastavuje auta na dálničním sjezdu silnice D35 u Litovle. Hygienici nařídili celé město zcela uzavřít. Nikdo nesmí ven ani dovnitř.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Dál nesmíte Policista na kontrolním bodu u sjezdu z dálnice u obce Litovel.
Foto: ČTK Dál nesmíte Policista na kontrolním bodu u sjezdu z dálnice u obce Litovel.
 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Úplná karanténa Obec Kynice na Havlíčkobr­odsku je od včerejška uzavřenou zónou. Okolo jsou policejní zátarasy.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Úplná karanténa Obec Kynice na Havlíčkobr­odsku je od včerejška uzavřenou zónou. Okolo jsou policejní zátarasy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia