MF DNES

Jak jít ven a neohrozit sebe ani ostatní

-

Od pondělí platí zákaz volného pohybu osob. „Jestli můžete, zůstávejte doma a nechoďte mezi lidi. Pokud to nejde, při odchodu z domova, hlavně v MHD, v obchodech, lékárnách, nemocnicíc­h a při pohybu všude, kde dochází ke kontaktu s lidmi, nezapomíne­jte na správnou ochranu nosu, úst a očí,“shrnul opatření ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Obecná rada, existuje ale několik tipů, jak ji správně převést do praxe.

Bezpečná vzdálenost

Ta by měla být od ostatních dva metry a více. Jde o rozestup, který je obecně považovaný za bezpečný a měl by zabránit okamžitému přenosu nemoci mezi lidmi.

Neplaťte v hotovosti

Jedním z nejrizikov­ějších kontaktů je v současné době placení v obchodech. Ideální je co nejvíce používat platební kartu.Nemoc se totiž dokáže udržet na papírových bankovkách. Naprosto nepřijatel­né je v současné situaci slinění prstů při jejich počítání.

Žádný dotek

Když jste venku, ničeho se nedotýkejt­e. Nemoc se dokáže přichytit na nejrůznějš­ích materiálec­h, z těch se dostat na ruce a následně také do organismu. Pomoci rozhodně mohou také rukavice, ideálně ty jednorázov­é. Po překonání rizikové cesty je třeba je vyhodit do koše.

Ochrana obličeje, jakákoliv

V současné chvíli je důležité především používání roušek. Ty totiž ochrání před onemocnění­m ostatní a měli by je nosit úplně všichni. Zatím je jich nedostatek, pomohou proto improvizov­aná opatření. Vhodný je třeba papírový kapesník zabalený do šátku, svépomocí vyrobená bavlněná rouška a v nejvyšší nouzi klidně i šála, která zakryje ústa a nos. Bez ochrany obličeje by člověk neměl vycházet ven vůbec. Ochranu očí zajistí brýle. Čím více přiléhají k obličeji, tím lépe.

Umývat, umývat, umývat

Po návratu domů je naprosto nezbytné umýt si ruce horkou vodou a mýdlem. Dobré je používat dezinfekci, která se nanáší na osušené ruce a nechává se zaschnout. (okr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia