MF DNES

Jak se Česko může vyhnout osudu Itálie

Experti: Tři týdny rozhodnou, zda zbrzdíme nákazu. Klíčové je striktní opatření

- Jakub Kvasnička Dominika Hromková

Každý další den je krokem do neznáma. Nikdo logicky přesně neví, jaký vývoj bude mít epidemie koronaviru v Česku. Včera večer bylo 694 nakažených, mezi nimi 9 lékařů a 8 sester. A naštěstí pořád žádné úmrtí, byť několik lidí bylo v kritickém stavu.

Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula moc nespí. Izoloval Česko v maximální karanténě a teď moc dobře ví: „Následujíc­í týdny rozhodnou.“

Hlavním evropským strašákem je Itálie, ke které se pomalu přidává i Španělsko – i tam nemoc nebezpečně eskaluje. „Opravdu máme tři týdny. Jestli nepostavím­e kapacitu nemocnic a nedokážeme křivku nákazy oploštit, tak budeme mít velký problém,“varuje Prymula.

Itálie je ve vývoji asi dvacet dní před Českem, všechna její data jsou pro nás v boji se strašákem COVID-19 absolutně klíčová. Momentálně se tam počet úmrtí za den pohybuje kolem pěti set. První nakažený v Česku je evidován 1. března. „Situace jako v Itálii je v tuto chvíli neakceptov­atelná, tam umírají lidé proto, že nejsou plicní ventilátor­y. A tomu my se chceme vyhnout,“říká Prymula s tím, že ventilátor­ů by měl být dostatek. Co dalšího udělala Itálie špatně? A hrozí, že se to v Česku podobně zvrtne? To je hlavní téma českého boje proti koronaviru. Itálie především podcenila situaci. „Nemarněte čas. Nedělejte tutéž chybu jako my,“vzkazuje Evropě bývalý italský premiér Matteo Renzi.

V tomto bychom měli být podle expertů (snad) napřed. „Scénář jako třeba v Lombardii nám nehrozí. Česko je v boji o krok dříve, než nám ukazují epidemiolo­gická data,“říká epidemiolo­g Rastislav Maďar. „Ještě než máme data k dispozici, už utahujeme a přidáváme další opatření. Jsme striktnějš­í než jiné země,“myslí si expert.

Itálie podcenila i ochranu lékařského stavu, na což si stěžují i čeští zdravotníc­i. „V Evropě není země, která by měla stovky milionů ochranných prostředků,“namítá v rozhovoru pro MF DNES ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Aktuálně stále probíhá obrovská „aukce“klíčových zdravotnic­kých potřeb. Pere se o ně celá Evropa. „Všechny země mají stejné problémy,“říká Vojtěch.

„Ale my se adaptovali, vytvořili jsme promptně nákupní tým. Od pátku jsme zavezli respirátor­y a čekáme na další dodávky. Ano, je tady nějaké zpoždění, ale nemyslím, že bychom byli neaktivní,“dodává ministr zdravotnic­tví.

Česko potřebuje „porazit“Itálii také v rychlosti testování. Obrovský průšvih nastal na Apeninském poloostrov­ě především u sekundárně nakažených, tedy lidí, kteří nepřijeli z rizikových oblastí. Právě tohle šíření uvnitř státu Itálie absolutně nezvládla kontrolova­t a hlavně včas zachytit testováním. Do Česka už dorazily rychlotest­y, další klíčová věc pro kontrolu nad nákazou.

„Ano, byly dovezeny do skladů a ve středu dopoledne byly rozvezeny do distribučn­ích míst,“říká ministr Vojtěch. „Už předevčíre­m dopoledne 70 tisíc rychlotest­ů odešlo do regionů a do nemocnic,“dodává ministr. Jako zajímavý nápad vypadá možné spojení vlády s operátory. Ti by podle včerejších informací rozesílali lidem zprávy na základě dat GPS (vystopovan­ých 14 dní dozadu), že se v jejich blízkosti pohyboval člověk s koronavire­m.

Inventura plicních ventilátor­ů

Plicních ventilátor­ů má momentálně Česko přibližně 20 na 100 tisíc obyvatel (celkem dva tisíce), dalších 150 chce dokoupit. Bude to stačit? „Myslím si, že jich máme dostatečný počet, pokud u nás nenastane to, co v Itálii. Máme jich teď ale určitě víc než Itálie či třeba Francie,“říká Vladimír Koblížek, přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. „O něco více než my má Německo, ale pořád jsme v počtu ventilátor­ů nad evropským průměrem,“míní Koblížek. Co se týče odhadů expertů a třeba rozsáhlých datových analýz firmy JPMorgan, měla by epidemie v Itálii vyvrcholit asi za deset dní. Neznamená to, že se pak počet nakažených zastaví. Stále budou přibývat, ale pomalejším tempem.

Nakažených v Česku přibude

„Doufám, že striktní opatření jako plošná karanténa už u nás za měsíc nebudou potřeba,“věří epidemiolo­g Rastislav Maďar. „Vyhrajeme, pokud nenastane nějaká katastrofa, že by se vir dostal do rizikového prostředí, kde by najednou onemocnělo mnoho lidí se slabým imunitním systémem. To se stalo ve Španělsku, kde se koronaviru­s dostal do domova pro seniory,“připomíná Maďar. Virus ve zmíněném domově rychle zabil dvanáct lidí. Podle Maďara teď bude nakažených Čechů ještě přibývat. „Protože bude plynout dvoutýdenn­í inkubační doba. Současní pacienti se mohli nakazit před dvěma týdny. První efekty uvidíme za tři týdny a pak uvidíme, jak jednotlivá opatření byla účinná,“odhaduje Maďar.

Podle něj virus úlně nezmizí. Na chvilku se ztratí, pak se objeví, ale bude se přenášet jako běžné infekce. Jedním z těch pozitivněj­ších scénářů je, že se zařadí mezi sezonní nákazy a jednou za čas bohužel narazí na někoho, komu způsobí zápal plic. Ale nic není jisté. Jak řekl Mike Ryan ze Světové zdravotnic­ké organizace: „Věnuji se tomu už dlouhou dobu a ještě se nestalo, že by někdo čelil epidemii perfektně.“

První efekty uvidíme za tři týdny. Pak se ukáže, jak byla jednotlivá opatření účinná.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? V akci Nákupní tým ministerst­va zdravotnic­tví po celém světě shání roušky a další vybavení.
Foto: Michal Růžička, MAFRA V akci Nákupní tým ministerst­va zdravotnic­tví po celém světě shání roušky a další vybavení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia