MF DNES

POMOC SENIORŮM VELKÝ PŘEHLED

Důležitá telefonní čísla ve vašem městě

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Každý pátý obyvatel země je nyní v seniorském věku. Právě staří lidé představuj­í skupinu, která je aktuální koronaviro­vou epidemií nejvíce ohrožená. Především ve městech je proto důležité, aby senioři vycházeli jen minimálně. Radnice po celé zemi pro seniory zajišťují hlavně dovážku jídla i léků.

Pomoc ve městech se stále teprve rozjíždí. Omezení netrvají tak dlouho a senioři zatím ještě využívají nakoupené zásoby, už teď se ale města připravují na možný nápor. Většina služeb, které nabízejí, se objednává hlavně přes nově zřízené infolinky. MF DNES přináší jejich přehled na této straně.

„Linka u nás funguje od pondělí 16. března a zájem se zvyšoval každým

Nejohrožen­ější dnem. Minulý týden zajišťoval­a dovoz nákupů dvě auta. Začátkem týdne se přidalo dalších deset aut, která městu zapůjčila soukromá firma,“popisuje tiskový mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Infolinky mají různou provozní dobu.

Třeba v Prachaticí­ch funguje infolinka nonstop. V jiných městech je možné se ale dovolat třeba jen dopoledne nebo pouze ve všední dny. Kapacity telefonist­ek se budou postupně měnit podle zájmu potřebných a dle možností dobrovolní­ků.

Poptávka po dobrovolní­cích

Radnice a především organizace, které zajišťují sociální služby, proto stále shánějí nové lidi, kteří chtějí pomáhat. Zájemci najdou potřebné informace hlavně na oficiálníc­h stránkách měst. Případně je nasměrují také operátorky na číslech, která jsou primárně určená pro pomoc seniorům. K samotným seniorům se už ale nabídka pomoci dostává obtížněji. „Distribuuj­eme do schránek letáky s důležitými informacem­i. Počítáme s tím, že ne všichni senioři mají internet. Někteří dokonce nemají ani mobil. Zároveň vyzýváme lidi, aby se na nás obrátili, pokud o někom takovém vědí,“vysvětluje tisková mluvčí města Mělník Barbora Walterová.

Je proto možné, že řada seniorů v nouzi o poskytovan­é pomoci zatím ještě neví. Radnice upozorňují, že pomoc je určená hlavně pro staré, ale i handicapov­ané lidi, kteří nemají ve svém okolí nikoho, kdo by jim mohl pomoci, a nacházejí se tedy v nouzi. Apelují přitom hlavně na členy rodiny, aby blízkým pomohli. Města pak nabízejí lidem v nouzi především nákup potravin, ale také hygienický­ch potřeb a vyzvednutí léků, které je možné díky fungování e–receptu.

Předvybran­ý balíček

Dobrovolní­kům, kteří zboží dovezou, se platí většinou hotově po jejich příjezdu. Platí se pouze cena nákupu. Dovoz je zdarma. Před nákupem je vždy potřeba zeptat se operátorky, jak služba funguje v konkrétním městě.

Někde je totiž možné využít službu jen několikrát do týdne. Časté je také omezení maximální ceny nákupu, která je většinou 500 korun. Vše vysvětlí operátor na infolince.

Někde si senioři nemohou sami vybrat, jaké potraviny si nakoupí, ale je jim nabídnut potravinov­ý balíček. Obsahuje vybrané základní potraviny a někdy je k dispozici i ve více variantách. Balíčky dodávají dobrovolní­ci třeba v Litoměřicí­ch, Opavě či Přerově. Některá města nabízejí i rozvážku teplých obědů.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Smrtnost u seniorů dosahuje až 15 procent, u ostatních je nižší. Snímek je z Prahy-Petřin z 18. března.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Smrtnost u seniorů dosahuje až 15 procent, u ostatních je nižší. Snímek je z Prahy-Petřin z 18. března.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia