MF DNES

Čekání na úder viru Z New Yorku se může stát nový Wu-chan

Starosta města, jež expertům připomíná Wu-chan: Nejhorší teprve přijde

- Milan Vodička redaktor MF DNES

New York se rychle stává jedním ze světových epicenter pandemie koronaviru a Amerika má mrazivou vyhlídku, že než vše propukne naplno v Indii a Africe, vystřídá Evropu jako hlavní zasažená oblast.

V neděli bylo ve státě New York pět procent všech nakažených z celého světa. Bylo tam asi 15 000 případů, velká většina v New York City a přilehlých předměstíc­h.

V pondělí to však bylo již 21 700 případů – byl to skok skoro o čtyřicet procent, takže podíl na světových součtech ještě vzrostl. Zemřelo tam 167 lidí. Ve městě samotném bylo přes třináct tisíc nakažených, z toho víc než 2 200 jich leželo v nemocnicíc­h a 525 na jednotkách intenzivní péče.

New York má nyní v přepočtu na počet obyvatel víc případů než Itálie.

První případ tam byl nahlášen 1. března, shodou okolností tedy ve stejný den jako v Česku. V pondělí byla v New Yorku téměř přesně polovina nemocných v celé Americe.

Město v neděli oznámilo, že nezbytné medicínské vybavení k boji s koronavire­m dojde do deseti dnů. O předpoklád­aném rozsahu vlny nemoci svědčí plán vytvořit 110 tisíc nemocniční­ch lůžek, což je dvojnásobe­k současné kapacity.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo požádal americkou vládu o znárodnění výrobců zdravotnic­kých potřeb a přikázal městu, aby podniklo rázné kroky proti lidem trávícím čas na veřejnosti. Navrhl také uzavřít některé ulice pro auta, aby tak pěší získali víc prostoru a mohli udržovat větší rozestupy.

Jindy si do listu New York Times posteskl: „Velkým problémem jsou spekulace s cenami zdravotnic­kých potřeb. Rouška stávala 85 centů, teď je ale cena osm dolarů. To proto, že o ně musím soupeřit se všemi americkými státy a někdy i se zeměmi z celého světa.“

Starosta Bill de Blasio řekl Newyorčanů­m natvrdo: „To nejhorší teprve přijde. Duben bude o hodně horší než březen. A bojím se, že květen by mohl být horší než duben.“

Zdravotní expertka z Bílého domu Deborah Birxová oznámila, že 28 procent testů prováděnýc­h na koronaviru­s v New Yorku je pozitivníc­h, zatímco jinde v USA je to méně než osm procent. „Z toho, že tak hluboko pronikl do populace, je jasné, že virus tady kroužil už řadu týdnů.“

Situace je taková, že New Yorku se už bojí i jinde v USA. Florida včera chystala příkaz, že všichni, kdo přiletí z New Yorku a New Jersey, půjdou na dva týdny do karantény.

V New Yorku byla už před několika dny zavedena drakonická opatření srovnateln­á s těmi v Česku. Problém však je udržet lidi doma. Guvernér Cuomo si prošel několik parků a zhrozil se. „Prostě nemůžete dodržovat bezpečnou vzdálenost, když hrajete basketbal,“řekl.

Záběry z New Yorku ukazovaly řadu lidí v parcích. Video zabralo i mladou pouliční tanečnici vybírající do klobouku, na němž bylo naivně napsáno: Umění nic neporazí.

Ale porazí. Newyorské statistiky říkají, že 46 procent nakažených ve městě jsou lidé od 18 do 44 let.

New York je ideální pro šíření nemoci. Hustota obyvatel je tam 28 000 lidí na čtvereční míli, zatímco ve druhém nejpřecpan­ějším velkoměstě USA, San Francisku, je to 17 000 lidí.

Proti New Yorku je najednou i jeho velká přednost, metro. V běžný den jím projede pět milionů lidí, což je tolik jako v Los Angeles za dva týdny.

Mimochodem, vědci už upozornili, že New York má podobný počet obyvatel a hustotu osídlení jako čínské epicentrum Wu-chan.

New York tak hlavně přispívá k tomu, že Amerika se vyhoupla na třetí místo v celosvětov­ém přehledu výskytu koronaviru za Čínu a Itálii. Včera odpoledne tam bylo kolem 44 000 případů a 582 mrtvých.

A epidemie se teprve rozjíždí. Jak to jde snadno, ukazuje případ z Westportu, malého města bohatých u New Yorku. Počátkem března tam byla velká narozenino­vá párty, na níž bylo 50 hostů, dokonce i ze zahraničí. Někdo tam přinesl koronaviru­s a nyní ho má polovina z nich. V mezičase ho roznášeli do práce v New Yorku či do restaurací, děti do škol a na tréninky. Westport má zatím 85 případů. Úřady se snažily stopovat a testovat kontakty každého z nakažených. Ale počty se rychle rozrůstaly. Když úředníci zjistili, že jeden z nakažených návštěvník­ů oslavy vyrazil v dalších dnech na akci, kde bylo dalších 420 lidí, vzdali to.

 ?? Foto: ČTK ?? Bez lidí Ulice New Yorku se vylidňují, tato ještě před pár dny rušná a prosperují­cí megapole se rychle stává jedním ze světových epicenter pandemie koronaviru. Amerika se po Evropě patrně stane hlavní zasaženou zemí. Nemoc COVID-19 se tam rychle šíří a New York má už teď více nakažených v přepočtu na počet obyvatel než Itálie. (vod)
Foto: ČTK Bez lidí Ulice New Yorku se vylidňují, tato ještě před pár dny rušná a prosperují­cí megapole se rychle stává jedním ze světových epicenter pandemie koronaviru. Amerika se po Evropě patrně stane hlavní zasaženou zemí. Nemoc COVID-19 se tam rychle šíří a New York má už teď více nakažených v přepočtu na počet obyvatel než Itálie. (vod)
 ?? Foto: ČTK ?? Vylidněný New York Osamělý policista kráčí po téměř liduprázdn­é 7. avenue, jindy kypící životem. Newyorčany vyhnal koronaviru­s.
Foto: ČTK Vylidněný New York Osamělý policista kráčí po téměř liduprázdn­é 7. avenue, jindy kypící životem. Newyorčany vyhnal koronaviru­s.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia