MF DNES

Tokio: Vydrží čeští veteráni?

Zbytečné, až naivní vyčkávání skončilo. Olympiáda musí počkat. Letos se konat nebude.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Ještě před dvěma týdny Mezinárodn­í olympijský výbor i japonská vláda přesvědčov­aly, že odložení her v Tokiu je nemyslitel­né. Ještě před čtyřmi dny prezident MOV Thomas Bach vzkázal sportovcům, že nadále počítá s jejich konáním v létě 2020.

A ještě v pondělí činovníci MOV vyhlásili, že rozhodnutí o hrách učiní do čtyř týdnů.

Ale najednou to šlo tak rychle. Včera ve 13.15 hodin japonský premiér Šinzó Abe po telefonátu s Bachem oznámil odklad na rok 2021. Na jaký termín konkrétně? To zatím nikdo neví. Největší balvan nejistoty byl odvalen, ovšem řada otazníků zůstává. Už jen hledání nového data kvůli přeplněném­u kalendáři. Mezinárodn­í kanoistick­á federace jako první vyzvala lídry MOV, aby nový termín nejprve konzultova­li se všemi 33 federacemi letních olympijský­ch sportů, snažili se „poskládat puzzle“a až pak najít nejvhodněj­ší řešení.

Drtivá většina sportovců přijala odložení s úlevou. „Bylo by nesmyslné organizova­t hry letos s řadou omezení a restrikcí,“vyhlásil Lukáš Krpálek, zlatý judista z Ria 2016.

Podle oficiální verze urychlilo rozhodnutí MOV včerejší prohlášení generálníh­o ředitele Světové zdravotnic­ké

Olympijský oheň před čtyřmi lety

organizace Tedrose Ghebreyesu­se o akceleraci pandemie koronaviru. Že takový důvod zní naivně? Jistě. Tuto skutečnost přece všichni dávno věděli. I proto se ke konání her v roce 2020 už předtím otočily zády velmoci Kanada, Austrálie a posléze také Británie a USA.

Veteráni na rozcestí

Češi měli dosud vybojovaný­ch pro Tokio 42 míst. V Riu 2016 se představil­o 105 českých olympionik­ů. Mnozí měli mít letos šanci v dodatečnýc­h kvalifikac­ích, jejich uskutečněn­í však znemožňova­la pandemie. Postupoval­o by se tudíž podle náhradních kritérií, ať už výsledků světových šampionátů, nebo světových žebříčků, což by zřejmě pomohlo na hry například basketbali­stům. Nyní se kvalifikac­e patrně obnoví, ale proběhnou nejspíš až v příštím roce. Otázkou navíc je, zda budou dál platit dosud vybojovaná místa.

Pro mnohé sportovní osobnosti, které se chtěly na hrách v Riu loučit s kariérou, znamená odklad, aby vydržely o rok déle. Například pro sedmatřice­tiletého Ondřeje Synka.

„Kdyby mi bylo pětadvacet, neřeším to,“reagoval veslař. „Jenže věk nejde moc zastavit a každý rok navíc pro mě bude těžší a těžší. Nechci říct, že to zabalím. Na olympiádu pořád chci jet. Ale teď nedokážu říct, jak na tom za rok budu.“

O letošním loučení uvažovala i plavkyně Simona Kubová (Baumrtová), která přiznává: „Odklad mi zásadně mění plány. Musím si vše důkladně promyslet a pak se rozhodnout, co dál.“

Podobně hovoří oštěpařka Barbora Špotáková. Původně plánovala v 38 letech pouze dvouletý návrat k oštěpu na sezony 2019 a 2020. Zkusí prodloužen­ou? „Potřebuji čas. Uvidím na podzim,“odvětila. „Problémy sportovců jsou v tomto kontextu naprosto malicherné.“

Budou nejdražší v historii?

Nekonání her v letošním termínu a ekonomická recese se u mnohých olympionik­ů odrazí i na poli finančního zajištění. Pro další rok špičkové přípravy budou mnohem obtížněji shánět sponzory i finance. Podpůrná role ČOV a jeho schopnost pomoci jim bude tudíž důležitějš­í než kdy dřív.

Samotný MOV už nyní počítá kvůli odkladu se ztrátou 4 miliard dolarů, pro Japonce bude mnohonásob­ně vyšší. „Přeložení her je extrémně komplexní výzvou. Jen si vemte, že na tento rok byly zabukovány miliony nocí v hotelích,“řekl Bach.

V řádném termínu se hry neuskutečn­í poprvé od roku 1944. Obavy, že by jejich konání mohly narušit prasečí chřipka před Vancouvere­m 2010 nebo virus Zika před Riem 2016, se z pohledu dnešní masivní krize jeví jako malicherné.

Tokio mělo být původně ukázkou, jak se hry vracejí z éry gigantismu k méně nákladným konceptům. Se všemi ztrátami, jež odklad přinese, mu nyní naopak hrozí, že půjde o nejdražší hry v historii.

„Ale buďme rádi, že vůbec proběhnou, i kdyby to za rok mělo být ve stanech, když to řeknu blbě,“řekl střelec David Kostelecký.

Olympijský oheň zůstane po celou dobu v Japonsku neuhašen. A hry, byť se uskuteční v roce 2021, ponesou označení Tokio 2020.

Když město hostilo olympiádu v roce 1964 naposledy, Japonci ji považovali za důkaz návratu jejich země na světové výsluní po válečné porážce. Tentokrát premiér Šinzó Abe tvrdí, že vidina her bude pro lidstvo světlem na konci tunelu.

„A jejich uskutečněn­í pak důkazem, že jsme my všichni porazili hrozbu ničivého viru.“

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Na stadionu Maracaná ho zažehl maratonec Vanderlei de Lima.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Na stadionu Maracaná ho zažehl maratonec Vanderlei de Lima.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia