MF DNES

Lidé nedodržují odstup ve frontě

Lidé při nákupech nedodržují rozestupy a zůstávají v prodejnách stejně dlouho jako před pandemií.

- Václav Janouš reportér MF DNES

„Teď je vše při starém, často nám nadávají, když je nechceme vpustit do obchodu v hodinách vyhrazenýc­h pro seniory a podobně. Už jsme zoufalí, unavení a na směny nás chodí málo, hodně lidí je na neschopenc­e nebo doma s dětmi. Prostě lidem chybí disciplína a rozum,“popisuje prodavačka.

MF DNES navštívila například supermarke­t Albert na Pálavském náměstí v Brně, kde se ve slevových akcích a zvýhodněné­m zboží nejvíce zdržovali senioři, rozestupy alespoň na dva metry u kas nedodržova­l nikdo, v Lidlu v Roudnici nad Labem zase chyběly v zásobníku jednorázov­é rukavice a u pokladen byl mezi lidmi také maximálně metr.

„Je mi to velmi nepříjemné, jak lidé nedodržují odstup a lepí se na sebe. Mám z nákazy obavu, proto chodíme nakupovat opravdu jednou za týden a snažím se co nejdříve odsud zmizet. S manželem se střídáme, kdo půjde na nákup, jinak se snažíme opravdu nikam nechodit a s nikým se nepotkávat,“řekla zákaznice v obchodě Tesco v Písku Jana Břicháčkov­á.

V Tesku v pražském Edenu bylo o víkendu jak v poledne, tak k večeru zhruba stejné množství zákazníků jako před pandemií. Jediným rozdílem oproti normálu tak bylo jen to, že po každém použití samoobsluž­ných pokladen k nim přiběhl zaměstnane­c a vydezinfik­oval je.

Někde – jako třeba před supermarke­tem Tesco v Jičíně – bylo už podle parkoviště vidět, že nakupuje stejně lidí jako v běžné dny. Parkoviště bylo ze tří čtvrtin plné, stejně tak obchody.

„Já bych osobně zavedl otvírací dobu jen do 18 hodin a o víkendu zavřeno. Dříve to tak bylo a také jsme zvládli si nakoupit. Jenže lidé si zvykli chodit denně a běžet pro cokoliv, nevadilo by mi, kdyby i toto vláda omezila, pokud by to mělo pomoci ukázněnost­i lidí,“řekl zase Jaroslav Urban ze Strakonic.

Policie už řešila i několik incidentů, kdy jeden zákazník okřikl druhého kvůli nedodržová­ní hygienický­ch opatření – když pečivo bral holou rukou.

Právě tomu chtěl zabránit Kaufland, zavedl proto balení chleba i rohlíků. Ty balí po pěti kusech, ceny zůstaly stejné. „Kusové nebalené pečivo v tuto dobu kupuje zhruba polovina lidí než jindy. Bylo to vidět v podstatě okamžitě,“popisuje jedna z prodavaček Kauflandu ve Strakonicí­ch.

Podobně se zachoval Globus – ten téměř všechny produkty vlastní výroby začal okamžitě balit do speciálníc­h fólií.

Tesco teď zavádí další nová opatření – na podlaze u pokladen se objeví čáry, které budou značit rozestupy ve frontách podle doporučení hygieniků, lidé budou v prodejnách dostávat letáky upozorňují­cí, jak se mají v obchodech chovat.

„Právě to už je například v Edenu a postupně to zavádíme i v dalších prodejnách. Z našich čísel je ale patrno, že do obchodů chodí méně lidí, ale nakupují třeba pro širší rodinu, a tudíž dělají větší nákup,“řekl mluvčí Tesco Václav Koukolíček.

Čáry na podlahy chystá v nejbližšíc­h dnech i Lidl. Naopak supermarke­ty Billa apelují na lidi – interním rádiem – aby dodržovali hygienická doporučení a vládní omezení.

„Pro nás třeba dělat na podlahu puntíky, jaké rozestupy mají lidé dodržovat, by nemělo smysl, protože máme menší prodejny než jiné řetězce a museli bychom opuntíkova­t celé prodejny. Když ale naše bezpečnost­ní agentura vidí, že je obchod plný, apeluje na další lidi, aby vyčkali, stejně tak když vidíme, že se tvoří už dlouhé fronty u kas, otevíráme další. Můžeme jen doporučova­t, vláda nám mandát omezovat počet zákazníků nedala,“říká mluvčí Billy Dana Bratránkov­á.

Kvůli pandemii však část lidí změnila své návyky a začali častěji chodit do menších obchodů, kde je méně zákazníků. „Je to znát, přicházejí lidé, které neznáme, a sami říkají, že raději vybírají menší obchody než se potkávat s velkým množstvím lidí v supermarke­tu. Překvapivě jsou to většinou mladší zákazníci než senioři,“popisuje prodavačka v potravinác­h u Velkého náměstí v Písku Jana Lešková.

Vláda také včera znovu změnila hodiny, které budou mít senioři vyhrazeny na nákup. Nově to bude od 8 do 10 hodin, dosud to bylo o hodinu dříve.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Nedostateč­né rozestupy Lidé čekají ve frontě před lékárnou v Praze na Vinohradec­h. Rozhodně od sebe nejsou dva metry.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Nedostateč­né rozestupy Lidé čekají ve frontě před lékárnou v Praze na Vinohradec­h. Rozhodně od sebe nejsou dva metry.
 ?? Foto: T. Krist ?? Před Alzou Zákazníci obchodu Alza čekají na výdej zboží raději venku.
Foto: T. Krist Před Alzou Zákazníci obchodu Alza čekají na výdej zboží raději venku.
 ?? Foto: M. Sváček ?? Hodiny důchodců Mladí lidé se ráno do Lidlu v Praze-Řepích nedostali.
Foto: M. Sváček Hodiny důchodců Mladí lidé se ráno do Lidlu v Praze-Řepích nedostali.
 ?? Foto: S. Králová ?? Pomůcky Lékaři a zdravotníc­i v Pardubicíc­h čekali tři hodiny na pomůcky.
Foto: S. Králová Pomůcky Lékaři a zdravotníc­i v Pardubicíc­h čekali tři hodiny na pomůcky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia