MF DNES

Pendleři: Zákaz dojíždění přes hranice je katastrofa

- Alena Daňková spolupraco­vnice iDNES.cz

Omezení pohybu pendlerů přes hranice uvrhlo na české i bavorské příhraničí nejistotu. A bezradnost. Desetitisí­ce Čechů se musí rozhodnout, kde zůstat.

Čtvrtek 26. března si bude Česko i Bavorsko dlouho pamatovat. Roky budované pracovní i osobní vztahy se tímto dnem definitivn­ě zhroutí. Česká vláda kvůli koronaviro­vé pandemii významně zpřísnila pohyb českých pendlerů přes hranice směrem do Německa a Rakouska. Jen na německé straně jich je okolo 37 tisíc.

„Pro nás je to katastrofa. Co budeme dělat?“ptá se Gabriela Falcová, která do bavorského Freyungu jezdí každodenně čtyři roky.

Situaci, která nastala, si ještě na začátku března nikdo nedokázal ani představit. Bavorské firmy jsou teď pod obrovským tlakem. Rychlost opatření je postavila před nutnost okamžitých řešení. Řešení, na která nejsou ani v nejmenším připraveny. „Nikdo neví, co bude dál. Teď si budeme vybírat dovolenou a pak přesčasy. Zaměstnava­tel nám nabídl případně ubytování v Německu i s možností přivézt si děti. Doufá totiž, že opatření české vlády budou trvat velmi omezenou dobu. Ale co když ne,“uvažuje.

Roman Preisler pracuje v Bavorsku od roku 1992. „Nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych zůstal natrvalo v České republice. Teď se ale s touhle myšlenkou peru,“vysvětluje padesátile­tý pendler. Jeho firma z oblasti automobilo­vého průmyslu v úterý uzavřela svoje brány. „Vedení nás převedlo na takzvaný kurzarbeit, aktuálně dostáváme šedesát sedm procent platu. Provoz má být uzavřen přibližně měsíc, na tu dobu jsem si našel v Česku aspoň brigádu. Nedovedu si představit, že bych zůstal doma,“objasňuje situaci odborník – mechatroni­k. Pokud by se provoz obnovil a podnik jel na padesát procent výkonu, dostal by přibližně osmdesát procent platu. „ V tu chvíli bych ale musel řešit otázku, zda zůstanu tři týdny souvisle v Bavorsku, a poté v Česku dva týdny v karanténě. Myslím, že na rodinný život by to určitě dopad mělo. Nikdo netuší, jak dlouho tento stav bude trvat,“myslí si pendler.

Zejména zdravotnic­ký personál si bude muset vybrat jednu ze dvou zemí. S výrazně rostoucím počtem nakažených v Německu bude patrně stoupat i vytíženost lékařů a sester. „Jak to vnímám od ostatních, opatření úplně vymaže příhraničn­í pracovníky. Spousta lidí se vrátí do Česka. Budou hledat práci v českém příhraničí, čímž se samozřejmě nasytí částečně nedostatek personálu v těchto oblastech,“ myslí si dvaatřicet­iletý český lékař, který se pravidelně přemisťuje s celou rodinou přes hranice.

Bezprecede­ntní situace postavila příhraničí před téměř neřešiteln­ý problém. „Rozumím české straně, že se snaží chránit zdraví svých občanů, to je pochopitel­ně vždy na prvním místě. Pro nás ale teď nastává velmi těžké období. Zejména hospodářst­ví země tím bude zasaženo,“objasňuje Kaspar Sammer, šéf přeshranič­ní organizace EUREGIO Bayerische­r Wald – Böhmerwald – Unterer Inn, která koordinuje přeshranič­ní spolupráci Česka, Bavorska a Rakouska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia