MF DNES

Neškudlete na sobě, vyzývá lékařka

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Čím starší člověk, tím zranitelně­jší. Tento fakt nyní podložili čísly experti z Evropské geriatrick­é lékařské společnost­i.

Aktuální analýza ukazuje, že se smrtnost pacientů nad 80 let na COVID–19 pohybuje kolem 15 procent, zatímco mezi populací pod padesát let věku umírá méně než půl procenta nakažených.

V souladu s analýzou vypracoval­i odborníci z Centra pro studium dlouhověko­sti (CELLO) ve spolupráci s Českou gerontolog­ickou a geriatrick­ou společnost­í zásady, kterými by se měly řídit obce, praktičtí lékaři i samotní senioři. „Věk v žádném případě nesmí být důvodem k jakékoliv diskrimina­ci v akutní zdravotnic­ké péči. Nicméně panika není na místě. Drtivá většina infikovaný­ch lidí má mírnější průběh a nemoci jsou od toho, aby se překonával­y,“uklidňuje vedoucí CELLO geriatričk­a Iva Holmerová. Obce by podle zásad formulovan­ých geriatry měly seniorům nad 70 let poskytnout potřebné informace a vyzvat je, aby si řekli o pomoc. Úředníci by měli vyhledávat zvlášť rizikové seniory ve věku 80 a více roků a ve spolupráci s dobrovolní­ky či se strážníky zajistit zásobování v jejich domácnoste­ch, případně další služby a také bezpečnost. Praktičtí lékaři by měli podle kartotéky vytipovat rizikové pacienty a aktivně je kontaktova­t. Rodiny by měly podporovat své starší členy, nabídnout jim pomoc a chránit je před dětmi, které mohou být přenašeči nákazy.

Podle Ivy Holmerové by se starší lidé v současné situaci neměli zdráhat v zájmu zdraví využívat i placených služeb, například si nechat dovážet jídlo z restaurace. „Senioři jsou skupinou s nějak zajištěným příjmem a neměli by na sobě škudlit,“apeluje lékařka Holmerová.

Předsedkyn­ě odborné společnost­i Božena Jurašková zase doporučuje nezapomína­t na cvičení a pravidelný pohyb, třeba v podobě procházky v přírodě. „Za současné situace není na místě riskovat. Nenechme se však ani zahltit zneklidňuj­ícími zprávami a zachovejme si optimismus,“nabádá Jurašková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia