MF DNES

Nabízíme klientům videohovor­y, mohou na zahradu

- — Petr Kolář

Bývalý zdravotnic­ký expert ODS Boris Šťastný vede Alzheimer Home, síť soukromých domovů pro seniory a vážně nemocné. Mluví o bezpečnost­i i o kontaktech rodin s klienty.

Prezident ve svém projevu vyzval herce, aby navštívili domovy důchodců a „přinesli tam trochu radosti“. Což je nesmysl, protože by tam mohli zavléct nákazu. Co jste tomu říkal?

Máme dobré vztahy s osobnostmi kulturního života. Řada z nich se nám hlásí. Připravuje­me jejich vystupován­í na dálku přes plátna. Samozřejmě není možná jejich fyzická přítomnost v zařízeních.

Jaká jste zavedli bezpečnost­ní opatření?

Už před jejich povinným nošením jsme začali ve dne, v noci šít kvalitní roušky z dvojité textilie a zavedli jsme velmi přísná opatření. Na počátku března jsme přes noc sepsali krizový plán a metodiku, jak postupovat. Ta opatření spočívají zejména v důsledné osobní hygieně, důsledné dezinfekci všech povrchů, nošení ochranných pomůcek, pravidelné­m měření teploty jak klientů, tak zaměstnanc­ů a tak dále. Doslova se modlíme, abychom přežili každý jednotlivý den. S každým dnem se zvyšuje šance, že se to k nám a do podobných zařízení nedostane.

Největším rizikem nákazy je asi personál. Jak to řešíte?

V zařízeních tohoto typu jsou dnes dvě hlavní rizika. První se týká klientů, kteří musí z nějakého důvodu podstoupit hospitaliz­aci a vracejí se do zařízení. U nás je výhodou, že k nám lékaři docházejí. Tím jsme dokázali externí vyšetření prakticky eliminovat. Druhým rizikem vždy bude personál. Logicky nelze zajistit, aby ti pracovníci v zařízeních nocovali. Proto jsou tak důležité ochranné pomůcky. Při výměně směn také kontroluje­me zdravotní stav, snažíme se vyptat, zda v jejich okolí nedošlo k nákaze či nějakým příznakům, měříme jim teplotu, rozdáváme čisté roušky i na cestu domů a zpět. Nekompromi­sně vyřazujeme zaměstnanc­e, kteří se z nějakého důvodu necítí dobře.

Normálně jezdí seniory navštěvova­t blízcí. Jak to řešíte nyní?

Pro seniory je důležitý sociální kontakt, kdy nestačí jenom telefon a dopisy. Důležitý je oční kontakt. Jakmile tedy došlo k zákazu návštěv, pořídili jsme tablety s datovými kartami. Rodiny mají možnost zavolat. Pracovníci péče pak našim klientům asistují při videohovor­ech. Dlouhodobě to bude ale složitější. Přemýšlíme, že bychom udělali něco jako hovornu, kterou bychom neprodyšně rozdělili sklem, aby se rodiny s klienty mohly vidět. To bychom udělali, pokud by opatření trvala déle.

Staráte se o seniory s Alzheimero­vou chorobou. Uvědomují si vůbec, co se venku odehrává?

Snažíme se je ušetřit stresu. Když dnes veřejnost sleduje ČT24, kde skutečně není nic jiného než zprávy o pandemii, působí to negativně na psychiku. Zatím se našemu personálu daří udržovat klienty v dobré náladě. Posílili jsme aktivity uvnitř, v našich zařízeních máme zahrady. Pro naše klienty je tedy dnes nejtěžší nedostatek sociálního kontaktu s rodinami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia