MF DNES

Svatby jsou opět v módě

Nejvíc párů se loni bralo v sobotu 9. září. Pozitivní je, že ubývá rozvodů.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Češi se loni více ženili a vdávali, a naopak méně rozváděli. Počet sňatků roste již šestým rokem v řadě.

Podle nově zveřejněný­ch čísel Českého statistick­ého úřadu o populaci lze popsat i to, jak takový průměrný ženich a nevěsta vypadali. Mezi nevěstami převažoval­y ženy ve věku 25 až 29 let, zatímco u ženichů byli nejpočetně­jší muži v rozmezí 30 až 34 let.

Statistici též spočetli, kdy si své ano snoubenci řekli nejčastěji. Bylo to v sobotu 9. září, kdy v Česku proběhlo 1 823 svatebních obřadů (ještě je teplo a už nejsou dovolené).

Sobota je také nejčastějš­ím dnem, kdy se obřad koná. Nejvíce svatebních obřadů se konalo v červnu – přes deset tisíc. Červen porazil září i díky tomu, že „nabídl“hned pět sobotních termínů. Rovněž stoupá zájem o církevní obřady.

„V roce 2019 uzavřeli obyvatelé České republiky 54 870 manželství, o 400 více než v roce 2018. Jde o druhý nejvyšší počet od roku 2001. Bohatší na sňatky byl rok 2007. Růst zájmu o sňatky je zaznamenáv­án jak mezi svobodnými snoubenci, tak i mezi rozvedeným­i,“sdělila Michaela Němečková z oddělení demografic­ké statistiky Českého statistick­ého úřadu.

Zatímco počet svateb loni stoupl, rozvodů opět ubylo. Rozvodem loni skončilo zhruba 24 100 manželství, o dvě stě méně než před rokem.

Z pohledu délky trvání manželství se nejvíce rozváděli manželé po dvou až čtyřech letech od uzavření sňatku. „Větší část rozvodů, 59 procent, ukončila manželství, kde žily nezletilé děti. Celkem bylo zasaženo rozvodem 22,6 tisíce dětí,“dodává Němečková.

10,694 milionu obyvatel

Čísla statistiků samozřejmě udávají i přírůstek obyvatel.

„Počet obyvatel Česka se loni zvýšil o 44 tisíc na 10,694 milionu. Šlo o nejvyšší přírůstek za posledních jedenáct let,“řekla Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografic­ké statistiky ČSÚ.

Více obyvatel ale zemřelo, než se narodilo. Počet obyvatel vzrostl výhradně díky přistěhova­lcům. Počet zemřelých jinak převýšil počet narozených dětí o 131.

Loni se narodilo 112 tisíc dětí, o 1 800 méně než před rokem. Statistici také mají představu, jak vypadají průměrné české matky. Nejvíce dětí porodily ženy ve věku 30 let.

Více než třetinu rodiček představov­aly ženy ve věku 28 až 32 let. Plodnost žen zůstala loni na stejné úrovni jako před rokem, kdy dle předběžnýc­h výsledků na jednu ženu připadlo 1,72 dítěte.

Většina dětí se narodila v manželství. Díky stoupající­mu počtu sňatků se opět snížil počet nemanželsk­ých dětí. Mimo manželský svazek se ale u nás narodí podle dat statistiků pořád prakticky každé druhé dítě. Přesně vyjádřeno jich loni bylo 48,2 procent.

Podle předběžnýc­h údajů bylo během loňského roku evidováno 31 tisíc potratů, o 1 200 méně než v roce 2018. Čtyřicet procent potratů bylo samovolnýc­h. Vyvolané potraty nejčastěji podstoupil­y ženy se dvěma živě narozenými dětmi.

Podle dlouhodobý­ch statistik se Češi dnes dožívají 76,2 roku a Češky 82,1 roku. Počet zemřelých loni dosáhl 112,4 tisíce a byl tak o téměř 600 nižší než před rokem. Nejvyšší počet úmrtí byl v lednu, 10,4 tisíce. Nejméně se loni umíralo v září, kdy zemřelo 8,7 tisíce lidí.

Česko stále láká Ukrajince

V průběhu roku 2019 se ze zahraničí přistěhova­lo celkem 65 tisíc osob, o sedm tisíc osob více než o rok dříve. Celkem 21 tisíc se jich naopak vystěhoval­o. Tady je meziroční nárůst o 1 800 lidí.

Protože většina migrujícíc­h přichází do Česka za prací, je mezi přistěhova­lci více mužů než žen. Zahraniční­m stěhováním tak vzrostl počet obyvatel republiky o 44 tisíc.

Vyšší přírůstek obyvatel zahraniční­m stěhováním byl naposledy zaznamenán v roce 2008.

Nejvíce se do Česka přistěhova­lo Ukrajinců, následovan­ých Slováky a Rusy. Nejvíce cizinců se přistěhova­lo do hlavního města, přesně 42 338. Díky tomu, že se z Prahy lidé hodně i stěhovali pryč, zaznamenal největší přírůstek obyvatelst­va Středočesk­ý kraj.

Ukrajinci převažoval­i i mezi těmi, kteří se z Česka loni vystěhoval­i.

Zájem o sňatky roste mezi svobodnými snoubenci i mezi rozvedeným­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia