MF DNES

Francie: ven jednou denně na hodinu

-

Na procházku maximálně v okruhu jednoho kilometru od domova, nejvýše po dobu jedné hodiny a jen jednou denně. Kdo pravidla poruší, natož opakovaně, dostane vysokou pokutu nebo až vězení.

Francouzsk­á vláda ve snaze zabránit rychlému šíření nového koronaviru oznámila další, ještě tvrdší pravidla.

Ta dále posouvají opatření, která prezident Emmanuel Macron zavedl před týdnem. Minulé úterý začal platit zákaz vycházení z domova s výjimkou zajištění nejnutnějš­ích potřeb. Zavřely se školy, obchody a městské parky.

První dny karantény Francouzi ovšem nebrali příliš vážně. V ulicích bylo rušno a jen během prvního dne rozdali policisté přes čtyři tisíce pokut za porušení opatření.

Vláda nezakázala chodit ven na procházky – ovšem jen pokud jde člověk sám. „Většina Francouzů se začala chovat zodpovědně. Je tu ale menšina, která porušuje pravidla, a to je nebezpečné,“řekl k tomu ministr vnitra Christophe Castaner.

„Pokud to bude nutné, pravidla ještě zpřísníme,“dodal.

A tak se teď také stalo. Nová preventivn­í opatření budou tvrdší, oznámil v pondělí premiér Édouard Philippe.

Vyjít ven je od včerejška možné nanejvýš v okruhu jednoho kilometru od místa bydliště, maximálně po dobu jedné hodiny, o samotě a jenom jednou denně.

Zvýší se také pokuty. Za první porušení nařízení člověk zaplatí 135 eur (3 700 korun), v případě opakování pak 1 500 až 3 700 eur (42 až 103 tisíc korun) a k tomu může dostat až šest měsíců odnětí svobody.

Počet případů nákazy virem SARS-CoV-2 ve Francii rychle roste, nemocnice a jednotky intenzivní péče zejména na severových­odě země jsou od minulého týdne přeplněné. Do záchrany kriticky nemocných pacientů se zapojila armáda, která je převáží do vojenských nemocnic. Používá k tomu stejné postupy a letouny jako při evakuaci vojáků z bojových zón – což si dosud vojáci vyzkoušeli jen v Afghánistá­nu a v Kosovu. Nyní je to poprvé, co stejný systém využívají pro potřeby civilního obyvatelst­va.

Lůžek na jednotkách intenzivní péče je v celé Francii pět tisíc. Od začátku tohoto týdne jsou obsazeny už téměř z poloviny: léčí se na nich 2 100 pacientů. Více než dvacet tisíc obyvatel Francie je nakažených. Na následky onemocnění Covid-19 dosud zemřelo přes 860 lidí, z toho pět lékařů.

Karanténní opatření měla původně trvat 15 dní, podle premiéra Philippa se ale mohou o několik dalších týdnů prodloužit.

 ?? Foto: ČTK ?? Lékaři nestíhají Zdravotníc­i na východě Francie převážejí pacienta těžce zasaženého koronavire­m.
Foto: ČTK Lékaři nestíhají Zdravotníc­i na východě Francie převážejí pacienta těžce zasaženého koronavire­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia