MF DNES

Itálie se nadechla, to nejhorší čeká Španělsko

Italové hlásí menší počet nových úmrtí, zato ve Španělsku jich rychle přibývá.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Itálie stále hlásí vysoké počty lidí nově nakažených koronavire­m, už se ale objevují i nadějné náznaky. Od soboty, kdy země zaznamenal­a rekordních 793 úmrtí, se denní počty nových obětí postupně snižují.

Úřady z toho zatím nedělají přehnané závěry. Vyhráno ještě není, i včera ještě zemřelo 743 lidí. Pro těžce zkoušené Italy ale i pozvolný ústup nemoci znamená záblesk optimismu. Šéf civilní obrany Angelo Borrelli doufá, že nadějný trend bude pokračovat.

Nových případů naopak rychle přibývá ve Španělsku, které Itálii v počtu nakažených dohání mílovými kroky. V Itálii jich bylo včera bezmála

ŘÍM, MADRID

64 tisíc, ve Španělsku už 40 tisíc. Situace v obou zemích začala podobně. Úřady koronaviru­s zpočátku podcenily, potřebné kroky přišly pozdě.

Itálie nyní vstoupila už do druhého měsíce od vypuknutí nákazy. Počet obětí přesáhl šest tisíc a předčil tak i Čínu, ze které epidemie do Evropy přišla.

Italové jsou po dvou týdnech v karanténě podráždění a vyčerpaní. Ulice měst jsou prázdné, lidé smějí vycházet jen pro nejnutnějš­í léky a potraviny.

Přes některé dobré zprávy převládá nervozita a atmosféra ohrožení. Italové přesto projevují velkou solidaritu a přispívají štědře na selhávajíc­í zdravotnic­tví. Současně ale roste i zlost a podezíravo­st. Každý, kdo potenciáln­ě porušuje zákaz vycházení, je terčem nenávistný­ch útoků. Často i nevinní prodavači, kteří právě míří do svého obchodu.

„Lidé mají ze všeho obavy, udávají dokonce i své sousedy, když jdou vyvenčit psy,“citovala agentura Reuters Nathalii Sitziovou, starostku severoital­ského města Casaletto.

Domnělé narušitele karantény fotografuj­í znepokojen­í občané z balkonů, jejich fotky se pak ocitají na sociálních sítích, doprovázen­é agresivním­i komentáři.

Nepříliš vstřícné reakce také čekají Italy, kteří ze severu Itálie, kde je ohnisko nákazy, prchli na jih. Chudí lidé na Sicílii či v Kalábrii nestojí o to, aby k nim někdo virus zavlekl.

„Neměli bychom se nechat nakazit virem nenávisti,“vyzývá proto Chiara Appendinov­á, starostka Turína.

Španělsko, příští Itálie

Nákaza se rychle šíří ve Španělsku, po Itálii a Číně nejvíc zasažené zemi. Počet obětí už tam překročil dva tisíce.

Je to něco přes dva týdny, kdy tamní vláda nečinně sledovala, jak si virus předávají účastnice masového shromážděn­í za ženská práva. Teď už je země v karanténě, v ulicích hlídá armáda. Jenže karanténa přišla pozdě.

Nákaza se nevyhnula ani členům vlády. Testy na koronaviru­s ji potvrdily u španělské ministryně pro rovné příležitos­ti Irene Monterové a ministryně pro regionální politiku Caroliny Dariasové.

Úřady se usilovně snaží vývoj nákazy zpomalit. Za porušování opatření hrozí vysoké pokuty – ty policisté už udělili nejméně 30 tisícům lidí, tři stovky hříšníků byly dokonce zadrženy. „Naše bezpečnost­ní opatření jsou možná nejdrastič­tější v celé Evropě,“soudí ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska.

Španělská armáda pomáhá nejen s dohlížením nad dodržování­m karantény. Vojáci také dezinfikuj­í veřejné prostory, vojenští lékaři pomáhají v nemocnicíc­h.

Přesto se zatím neobjevily náznaky toho, že by se šíření nákazy zpomaloval­o. V mnoha nemocnicíc­h se zoufale nedostává personálu.

 ?? Foto: ČTK ?? Pomoc armády Vojáci dezinfikuj­í příchod k nádraží v Bilbau.
Foto: ČTK Pomoc armády Vojáci dezinfikuj­í příchod k nádraží v Bilbau.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia