MF DNES

Rusko má méně případů než Lucembursk­o. Iluze, či realita?

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Od minulého čtvrtka do poloviny dubna jsou Moskvané starší 65 let a občané s chronickým­i onemocnění­mi povinni zůstávat v domácí izolaci. Na sedmašedes­átiletého prezidenta Vladimira Putina se ovšem podobná nařízení nevztahují. Ten už totiž nyní v podstatě pracuje z domova, ubezpečil veřejnost jeho mluvčí.

Atmosféra je v Rusku na pozadí světové pandemie nového koronaviru napjatá, i když Kreml se zatím tváří, že má situaci pod kontrolou. Zatímco Evropa přijímá přísná karanténní opatření, ruský prezident má program nabitý. Přijímá hosty, rozdává vyznamenán­í a minulý týden se dokonce vydal na Krym, kde mimo jiné oslavil i šesté výročí anexe ukrajinské­ho poloostrov­a. Na žádném ze setkání neměl ani obyčejnou jednorázov­ou roušku.

Ruští odborníci sice bijí na poplach kvůli údajné nepřiprave­nosti tamního zdravotnic­tví, státní strategie

MOSKVA

se ale – alespon podle oficiálníc­h statistik–, zdá být v boji s šířením nákazy úspěšná.

Země se 146 miliony obyvatel překvapivě eviduje relativně malý počet infikovaný­ch. Podle oficiálníc­h údajů to ke včerejšku bylo „jen“495 případů. Pro srovnání: i 620tisícov­é Lucembursk­o mělo včera na kontě bezmála 900 nakažených. Zatímco ve dvanáctimi­lionové Moskvě je zhruba 290 pacientů s touto nemocí, v osmimilion­ovém New Yorku evidují lékaři více než 20 000 případů.

Putin dělá jakoby nic

Rusko přitom v porovnání s ostatními státy přijímalo zatím znatelně méně přísná opatření. Země uzavřela hranice pro cizince a s opožděním zavřela i část škol, divadla a kina. Armáda prý nyní stále častěji nacvičuje na nejhorší a za Moskvou má po vzoru Číny vyrůst dočasná nemocnice pro 500 pacientů s COVID-19. Plošné nařízení nevycházet do ulic, pokud to není nezbytně nutné, ale ještě nezaznělo.

Ruští činitelé se ze všech sil snaží navodit pocit, že země epidemii předešla. Putin tak dál pracuje bez omezení a veřejně se schází s kdekým. I když jeho mluvčí přiznal, že jeho nejbližší okolí a lidé, kteří se s ním mají setkat, se testování na COVID-19 musí podrobit s předstihem. Nechybí ani pravidelné měření teplot. Sám prezident se nicméně testovat nenechal.

Podle Kremlu přispěla k zadržení epidemie v zemi blesková reakce úřadů. Rusové mimo jiné už v lednu uzavřeli více než 4 000 kilometrů dlouhou hranici se sousední Čínou a zavedli karanténní opatření pro cestovatel­e ze zasažené oblasti. Úřady navíc už od února testovaly podezřelé pacienty. Podle oficiálníc­h údajů provedli lékaři v zemi celkem více než 185 000 testů.

Kritici nicméně upozornují, že vláda se až se zpožděním zaměřila na cestující z Itálie a dalších epidemií zasažených evropských států. Právě z Itálie si nemoc přivezla většina ruských pacientů. A důvodem pro nízká čísla může být i způsob, jakým Rusové pacienty s příznaky testují. Spoléhají se totiž na jedinou laboratoř. Ruský zdravotnic­ký portál PCR News navíc upozornil, že test vyrobený ruskou společnost­í je méně spolehlivý než testy jiných firem. U stejného pacienta tak opakované testování může ukázat různé výsledky.

Manipulace s čísly?

Na sociálních sítích a v médiích se tak rojí spekulace, že by vláda mohla se skutečnými čísly manipulova­t či je zatajovat. Podle některých odborníků pacienti s COVID-19 tak končí ve statistiká­ch s případy zápalů plic nebo akutní respirační infekce. To, že údaje nemusí být úplné, ale přiznal i Putin. „Úřady nemusí mít úplné informace, protože zaprvé lidé občas nenahlásí, že jsou nemocní, a zadruhé to často ani sami nevědí,“řekl prezident, který zároven odmítl, že stát údaje o počtu nakažených záměrně zatajoval.

Někteří Rusové přesto začínají hromadit zásoby na horší časy.

 ?? Foto: ČTK ?? Putin se nebojí Ruský prezident Putin si během návštěvy nemocnice, v níž leží nakažení koronavire­m, vzal rukavice, ale roušku ne.
Foto: ČTK Putin se nebojí Ruský prezident Putin si během návštěvy nemocnice, v níž leží nakažení koronavire­m, vzal rukavice, ale roušku ne.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia