MF DNES

Odklad olympiády bude stát miliardy

- — Ondřej Svoboda

Japonsko za přípravy olympijský­ch her podle odhadů utratilo kolem dvaceti miliard dolarů. Jejich odsunutí o rok je tak pro tamní ekonomiku šok. Názory na to, jak velký bude a jak zásadní dopady bude mít, se však liší. S pesimistic­kou předpovědí přišli analytici oslovení zpravodajs­kým webem Nikkei. Ti odhadují, že by země mohla přijít o 5,4 až 6,3 miliardy dolarů, tedy až o 161 miliard korun.

Situace by však mohla být i mnohem horší. S tím souhlasí i analytici na druhé straně „barikády“. To nejdůležit­ější však podle nich pro ekonomiku hry již udělaly. „Olympiáda navýšila aktivitu již před lety spuštěním výstavby,“uvedl Stefan Angrick z Oxford Economics pro CNBC. „Vzhledem k tomu, že je konstrukce hotová, je tento dopad na HDP země už neměnný,“dodal.

Velkou neznámou je však to, jaké dopady bude mít zrušení her na turistiku a spotřebu. Jen vloni turisté v zemi podle Reuters utratili přes 4,8 bilionu jenů, v přepočtu asi 1,1 bilionu korun, a olympiáda vždy množství turistů navýší. V současné situaci však propad těchto dvou odvětví není ani tolik navázaný na olympiádu, jako spíše na pandemii onemocnění COVID-19.

„V hypotetick­ém scénáři bez pandemie koronaviru by zrušení olympiády mělo obrovský dopad,“uznal Angrick. „Ale vzhledem k tomu, že se nacházíme v situaci, kdy je turistický ruch téměř nulový a spotřeba nejspíš bude klesat, je dopad odsunu olympiády spíše drobný,“dodal.

To však neznamená, že by kvůli tomuto rozhodnutí nevznikly vůbec žádné problémy. Například média po celém světě teď sčítají ztráty z nevyužitýc­h reklamních kampaní a sponzoři olympiády řeší, co bude dál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia