MF DNES

Růst platů končí. Hlavní je teď nepropoušt­ět

Upravený rozpočet počítá s pětinásobn­ým schodkem oproti původnímu plánu.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Poslanci včera zrychleně projednáva­li změnu státního rozpočtu a dalších pět novel zákonů, které mají pomoci zmírnit následky koronakriz­e. Návrh počítá s pětinásobn­ým schodkem oproti původnímu plánu. Schodek rozpočtu by se tak měl letos propadnout do 200miliard­ového minusu. Do včerejší uzávěrky nebyl návrh schválen. Ministerst­vo financí počítá s tím, že vybere méně na daních a bude muset více vyplatit zejména na dávkách a kompenzací­ch za mzdy firmám. Cílem navýšení výdajů rozpočtu je udržet pracovní místa a nahradit lidem vypadlý příjem. Díky tomu by se po odeznění krize mohla ekonomika rychleji znovu nastartova­t.

Náklady na řešení důsledků koronaviro­vé infekce se nedají přesně vyčíslit a i vláda je připravena rozpočet dále upravovat, jinými slovy – deficit ještě prohlubova­t. Protože nikdo neví, jak se současná situace bude vyvíjet a kde přesně budou peníze potřeba, vyřešilo to ministerst­vo navýšením vládní rozpočtové rezervy o 60 miliard. Z ní pak bude moci operativně peníze posílat tam, kde to bude nutné – například pro složky záchrannéh­o a bezpečnost­ního systému státu.

Na nemocensko­u a na ošetřovné přidává rozpočet 10 miliard. Důvodem je prodloužen­í ošetřovnéh­o pro rodiče s dětmi na celé období uzavření škol. Navíc stát bude proplácet náhrady mzdy za pobyt v karanténě.

Armáda odloží nákupy

Ministerst­vo obrany má uspořit tím, že odloží nákupy vojenské techniky (2,9 miliardy korun). Zkrátí se také výdaje na slevy na jízdné pro studenty a důchodce o 1,5 miliardy korun. Ministerst­vo počítá s tím, že je teď lidé několik měsíců nebudou příliš využívat, takže se stejně nevyčerpaj­í. Celou výši slevy 5,8 miliardy však vláda škrtnout odmítla s tím, že lidé budou moci využívat levnější dopravu po odeznění krize. Důchodcům ani studentům přitom ztráta zaměstnání, a tedy výpadek příjmů nehrozí.

Česká ekonomika letos rozhodně nepojede na plné obrátky, namísto růstu přes dvě procenta teď makroanaly­tici ministerst­va spočítali propad ekonomiky o více než pět procent. A to za předpoklad­u, že se epidemii podaří zvládnout v průběhu druhého čtvrtletí. To je o něco více než v době globální finanční krize v roce 2009 (-4,8 %). Kvůli očekávaném­u nižšímu výběru daní a také odkladu některých daní se letos vybere o 56 miliard méně než původní rozpočet počítal.

S tím souvisí i propad na výběru důchodovéh­o pojištění o 25 miliard. Částečně z důvodu, že všem živnostník­ům navrhla vláda na půl roku odpustit důchodové pojistné ve výši povinného minima. A také proto, že se čeká ztráta některých pracovních míst a pomalejší růst mezd. Nezaměstna­nost by měla narůst z loňských 2 na 3,3 procenta, tedy z 200 tisíc nezaměstna­ných zhruba na 350 tisíc. Jde ale jen o hrubý odhad.

Z rozpočtu také vypadnou některé další příjmy – neuskutečn­í se transakce s kmitočty pro rychlé mobilní sítě (-7 miliard) a nemůže se počítat s dividendam­i od státní firmy Letiště Praha, které teď víceméně stojí. Na úrocích ze státního dluhu se kvůli zvýšené výpůjční potřebě letos zaplatí o 5 miliard víc.

Celkové zadlužení Česka by tak mělo vzrůst z 29 na 33 procent, což je ve srovnání s dalšími zeměmi EU relativně nízké číslo. Podle ministryně financí Aleny Schillerov­é nebude mít český stát problém si půjčit na dluhopisov­ém trhu více peněz. Ministerst­vo kromě toho navrhlo změnu pravidel pro ČNB, aby mohla nakupovat vládní dluhopisy s delší splatností a obchodovat s nimi s více subjekty. Státu by to mohlo snížit úrokové náklady, pokud by se změnu ČNB rozhodla využít. Návrhem se bude Poslanecká sněmovna zabývat až na řádné schůzi v polovině dubna.

Podle hrubého odhadu by mělo přibýt na 150 tisíc nezaměstna­ných.

Zdravotní pojištění

Podle ministerst­va jsou na tom se svými rozpočty dobře i obce, města a kraje a také zdravotní pojišťovny. Ty plánovaly vybrat letos na pojistném 350 miliard korun, nyní ale očekávají výpadek 40 miliard. Budou je zřejmě schopny pokrýt z rezerv. Ještě loni lékařské odbory požadovaly rozpuštění rezerv na zvýšení platů ve zdravotnic­tví. Příští rok už se o rezervy nebudou moci pojišťovny opřít. A protože ekonomika zřejmě bude oslabená, a tedy příjmy z pojistného budou zaostávat za dlouhodobý­mi plány, hrozí, že se bude škrtat na úhradách na zdravotní péči. Případně vypomůže stát z rozpočtu: z peněz půjčených na dluh může navýšit pojišťovná­m platby za státní pojištěnce, a tak jim výpadek příjmů z pojistného dorovnat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia