MF DNES

E-shopům klesají tržby a šetří s reklamou

Řadě menších internetov­ých prodejců hrozí krach, naopak ze současné situace těží hlavně největší hráči

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Online obchody s potravinam­i jsou sice v obležení nových i starých zákazníků, ale jak naznačují první analýzy, e-shopy jako celek začínají čelit postupnému propadu.

Ze statistik společnost­i Roivenue, která radí e-shopům s návratnost­í marketingo­vých investic, vyplývá, že denní tržby e-shopů jsou nyní nejnižší od začátku roku. Zároveň však je vidět, že nejvíce byly zatím zasaženy po zavedení celorepubl­ikové karantény, tedy šestý týden letošního roku.

„Od minulého týdne je poměrně jasné, že COVID-19 hraje do karet velkým e-shopům, jako je Alza, Mall a podobně,“uvádí k nynějšímu stavu šéf Roivenue Pavel Šíma. Podle něj je to proto, že nabízí i zboží denní spotřeby (Alza například tento týden odstartova­la i prodej potravin), mají dost široký sortiment, aby lidi nakoupili pro celou rodinu, a mají rychlé a spolehlivé doručení, což lidé nyní vyžadují.

O luxusní zboží není zájem

Silnou poptávku v posledních dnech a týdnech zaznamenáv­ají i online prodejci potravin, jako je Rohlík či Košík, kteří přibývajíc­í počet zákazníků ani nestíhají obsluhovat. Nárůst lze podle Šímy pozorovat i u internetov­ých prodejců krmiv pro zvířecí mazlíčky a poměrně dobře si vedou i e-shopy s různými dietami.

Společnost Roivenue dala výsledky dohromady na základě údajů z patnácti e-shopů, které souhlasily se zveřejnění­m dat. Zaměřila se na ty s fyzickým zbožím, tedy nikoli službami, jako jsou portály pojišťoven, cestovních kanceláří a agentur a podobných služeb. Jde o e-shopy s ročním obratem od 7 do 750 milionů korun a jde o průřez různými kategoriem­i od módy přes nábytek a elektronik­u až například po hudebniny.

Mezi jednotlivý­mi hráči v online prostoru jsou nyní velké rozdíly.

Nejvíce jsou postiženy cestovní agentury, které aktuálně neprodávaj­í skoro nic.

„Pokud bychom brali do úvahy jen e-shopy, které prodávají fyzické zboží, tak v první vlně propadu jsou zejména móda a e-shopy s luxusním, a tedy zbytným zbožím, jako například hodinky. Tam už dokonce čelí i nervozitě dodavatelů, kteří jim v některých případech nechtějí dodávat zboží oproti faktuře, ale jen za hotovost,“uvádí.

Dva protichůdn­é tendry

Ještě rychleji než tržby jdou dolů marketingo­vé výdaje e-shopů, v těchto případech směřujícíc­h hlavně do onlinové reklamy. Po třech měsících od oznámení prvního případu koronaviru v Evropě jsou nižší o zhruba pětinu. „Čím více jsou nervózní a čím větší poklesy v tržbách vidí, tím více tlumí investice do reklamy, aby ušetřili a uhájili své cashflow,“vysvětluje Šíma.

Pokud jde o dlouhodobě­jší výhled, půjde o mix dvou protisměrn­ých trendů. Na jednu stranu lze podle Šímy předpoklád­at, že v případě ekonomické­ho útlumu spousta menších e-shopů zkrachuje.

Na druhou stranu si e-commerce vyzkouší i část populace, která se jí dosud vyhýbala nebo ve virtuálním prostoru nenakupova­la tak často, a minimálně část nových zákazníků zde i může zůstat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia