MF DNES

Hromadná doprava se drží, kolaps nehrozí

Mimo službu jsou necelé tři stovky zaměstnanc­ů dopravního podniku. Díky upravenému jízdnímu řádu však všechny spoje jezdí.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Lékaři, sestřičky, hasiči, policisté i třeba prodavačky – těm všem během aktuální pandemie koronaviru nejvíce hrozí, že se při práci nakazí. O moc lépe na tom ale nejsou ani řidiči hromadné dopravy, kteří denně vozí tisíce lidí. „Zatím to zvládáme, je to ale náročnější. Člověk se přece jen trochu bojí,“přiznává řidič autobusu linky 131.

„Pokaždé, když si sednu do autobusu, vyčistím si dezinfekcí volant i palubní desku. A jenom doufám, že přede mnou nejel někdo nakažený,“poukazuje na to, že potenciáln­ím nebezpečím pro něj nejsou jen cestující, ale i kolegové. Kvůli tomu dopravní podnik změnil rozpis služeb, aby se řidiči tramvají i autobusů nemuseli střídat několikrát denně v jednom voze.

Nákaza se ale zatím mezi šoféry nešíří, což by v extrémním případě znamenalo i kolaps veřejné dopravy. „Máme stále pouze jednoho zaměstnanc­e pozitivně testovanéh­o na koronaviru­s,“říká generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski a poukazuje na nakaženého strojvůdce metra na trase B.

Přesto nyní dopravní podnik počítá ztráty. Podle nejnovější­ch údajů společnost­i je preventivn­ě v karanténě 111 zaměstnanc­ů, z nichž je 65 přímo řidičů. Na ošetřovném, kdy lidé doma pečují o malé děti nebo o nemocného blízkého člověka, je dalších 177 osob. Většinou se však jedná o administra­tivní pracovníky. Dohromady má dopravní podnik téměř 11 tisíc zaměstnanc­ů.

Naopak další řidiči podniku se už v minulých dnech postupně vrátili do služby po dvoutýdenn­í nucené karanténě nařízené po dovolené v severní Itálii nebo v jiných rizikových oblastech. Podle Witowského tak aktuálně nehrozí, že by některé spoje kvůli chybějícím šoférům nevyjely. K tomu také přispívá skutečnost, že v hromadné dopravě v současnost­i platí prázdninov­ý provoz.

A zatím je dostačujíc­í, neboť i když jsou mezi jednotlivý­mi spoji delší intervaly, autobusy, tramvaje i metra obvykle jezdí poloprázdn­é a někdy dokonce téměř bez cestujícíc­h. Lidé tak na základě vládních opatření skutečně zůstávají doma a ven vyrážejí minimálně.

To potvrzují i aktuální čísla, podle kterých je současná vytíženost MHD stále zhruba na dvaceti procentech oproti situaci z 1. března. Ani tehdy se nejednalo o zcela běžný provoz, neboť část Prahy měla jarní prázdniny a také už se začaly mírně projevovat obavy lidí z šíření koronaviru. Konkrétně tak metro nyní přepraví asi 200 tisíc pasažérů za den, začátkem března to byl zhruba jeden milion, ale ještě předtím takto jezdilo v průměru 1,2 milionu cestujícíc­h každý den.

Kdy znovu začne platit běžný jízdní řád, bude záležet především na dalším vývoji pandemie v Česku. Na základě předpoklad­ů ministerst­va zdravotnic­tví by se přísná koronaviro­vá opatření mohla začít zmírňovat po Velikonocí­ch, tedy zhruba za necelé tři týdny. Tehdy by zareagoval­o i hlavní město.

„Pokud se okolo Velikonoc začne život v rámci možností vracet do normálu a lidé se budou více pohybovat po Praze, samozřejmě začneme vracet městskou hromadnou dopravu, ale i zrušené zóny placeného stání, do původního režimu,“sdělil MF DNES náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Nový způsob čištění vozů

Dopravní podnik také nadále pokračuje v intenzivně­jší dezinfekci dopravních prostředků. Především však od pondělí začal využívat speciální přípravek fungující na principu nanotechno­logie, který vytvoří ochrannou vrstvu na povrchu a ošetřené prostory by tak měly zůstat výrazně déle čisté. Práce odstartova­ly v depu na Zličíně, kde je padesátka souprav metra linky B. Následovat má stejné čištění i v depech Hostivař a Kačerov.

Paralelně ode dneška podnik aplikuje přípravek také v autobusech a tramvajích. „Celkem nám bude trvat zhruba tři týdny, než budou všechna vozidla ošetřena,“předpoklád­á Witowski. Dopravní podnik navíc tento postřik testuje i na madlech eskalátorů v metru.

Zatímco různých druhů dezinfekce má zatím pražský dopravce dostatek, roušek je zoufale málo. Řidiči tak až dosud většinou využívali vlastní ochranné pomůcky. Situace se má však alespoň částečně zlepšit do konce týdne, kdy by měla dorazit objednávka s šesti tisíci kusy látkových roušek, které si městský dopravce nechává ušít.

Krizový štáb hlavního města pak přislíbil zejména pro řidiče autobusů a tramvají dalších několik tisíc roušek k jednorázov­ému použití, které by měly být také k dispozici v příštích dnech.

 ??  ?? Nástup po kolegovi Řidiči tramvají a autobusů se bojí ani ne tak cestujícíc­h, jako spíš svých kolegů, po kterých přebírají směnu. Někteří z řidičů při nástupu ihned dezinfikuj­í vnitřek kabiny. Ilustrační foto: Michal Růžička, MAFRA
Nástup po kolegovi Řidiči tramvají a autobusů se bojí ani ne tak cestujícíc­h, jako spíš svých kolegů, po kterých přebírají směnu. Někteří z řidičů při nástupu ihned dezinfikuj­í vnitřek kabiny. Ilustrační foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia