MF DNES

Policie řeší roušky, mírné činy odpustí

- — Ivo Horváth

Omezený pohyb osob znamená i pro policii práci odlišnou od běžných dní. Například do včerejška zaznamenal­a městská policie 4 912 případů porušení vládního opatření nošení roušky. „Z toho bylo přes 2 087 lidí s odkrytým obličejem v MHD. V 68 případech bylo protiprávn­í jednání oznámeno správnímu orgánu,“uvedla mluvčí městské police Irena Seifertová.

I když tento druh přestupku před pár týdny neexistova­l, strážníci na druhou stranu mohou promíjet to, co by za normálních okolností prohřešek znamenalo. Oblastí, ve kterých se lidé mohou dostat do problému, je mnoho. Kvůli omezenému režimu různých úřadů to může být v metropoli složitější například i s registrací koupeného nového či ojetého vozu. „Strážníci k tomu budou přihlížet,“říká Seifertová.

Také Policie ČR řeší, co je z objektivní­ch důvodů možné ještě odpustit – pravděpodo­bně promine jízdu s řidičákem, kterému skončila platnost po vyhlášení nouzového stavu. Podobné pravidlo se vztahuje i na ty, kteří potřebují kromě řidičského průkazu lékařskou prohlídku a její termín právě vypršel.

„V takovém případě se může jednat o nenaplnění jednoho ze znaků přestupku, kterým je zavinění,“vysvětluje Hana Rubášová z policejníh­o prezidia. Podle ní naopak pro jízdu autem s prošlým technickým průkazem omluva neexistuje, protože provoz STK přerušen nebyl.

I když nouzový stav umožňuje soudům uložení vyšších trestů, advokátka Dagmar Raupachová se domnívá, že by se to týkalo spíše trestných činů bořících snahy vládních opatření omezit šíření koronaviru.

„Myslím si, že pokud by někdo ještě před půl rokem ukradl ze skladu větší množství roušek, vyvázl by s podmínkou. Kdyby se totéž stalo nyní a jednalo by se navíc o zásilku určenou pro nemocnici, soud by nepochybně rozhodl, že společensk­á odpovědnos­t je enormně vysoká. Pachatel by šel na několik let do vězení,“uzavírá Raupachová.

Při nedodržení lhůty, která skončila po vyhlášení nouzového stavu, se může jednat o nenaplnění jednoho ze znaků přestupku, kterým je zavinění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia