MF DNES

Virus může ohrozit stavby i vykopávky

Stavbaře i archeology brzdí absence pracovníků či zpomalené úřady

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Dálnice, úpravna pitné vody, kancelářsk­é i obytné budovy – i na takových projektech pracují velké stavební firmy a developeři sídlící v hlavním městě. Mimořádná restriktiv­ní opatření vynucená s pandemií koronaviru stavařům, stejně jako archeologů­m či památkářům, přidělávaj­í starosti.

Archeologi­cké průzkumy předcházej­ící velkým stavbám v metropoli však nejsou tím, co aktuálně stavaři prvořadě řeší. „Náš hlavní problém nepředstav­ují nyní předstižné výzkumy, ale úřední procedura. S ohledem na různá omezení ztrácí rytmus a zpomaluje se. To může být problém při územním rozhodován­í či vydávání stavebních povolení,“popsal problém Ivo Mravinac z Penty.

Na různých stavbách začíná také chybět dostatek dělníků. „Platí to jak u domácích, tak i zahraniční­ch pracovníků. Tuzemské stavby trpí také nedostatke­m dělnických profesí u subdodavat­elů,“uvedl Vojtěch Kostiha z Metrostavu.

Firma nyní řeší několik velkých zakázek, které se dotýkají také české metropole – v její režii probíhá i rekonstruk­ce dálnice D1, modernizac­e úpravny vody na Želivce nebo stavba můstků na historické dejvické budově Vysoké školy chemicko-technologi­cké (VŠCHT).

Hrozí tedy zpoždění výstavby strategick­ých, třeba liniových staveb? „Zatím se snažíme při dodržování všech zdravotně bezpečnost­ních opatření přesouvat naše pracovní kapacity na klíčové stavby. Týká se to například rekonstruo­vaných úseků dálnice D1, abychom dodržovali všechny termíny vyžadované investorem,“řekl Kostiha.

Trable nejsou jen s dovozem dělníků,

STARÉ MĚSTO

ale koronaviru­s a opatření s ním souvisejíc­í blokují i cestu specialist­ům z Prahy na zakázky v cizině. „Pomohlo by nám, kdyby vláda například výjimečně povolila dlouhodobý výjezd našich techniků do Norska nebo Švédska, kde stavebnict­ví normálně funguje a my nejsme schopni plnit naše smluvní závazky,“vysvětlil Kostiha. Výši ztrát kvůli virovým omezením nejsou stavaři v současnost­i schopni odhadnout.

Virus kontra historie

Archeologi­cké průzkumy ani pro nejbližší dny nebudou představov­at to, z čeho by stavaři měli mít těžkou hlavu. „Výzkum v omezené míře a za dodržení všech bezpečnost­ních opatření dál pokračuje. Netýká se to pouze našeho ústavu, ale i dalších společnost­í, které se touto problemati­kou zabývají,“zdůraznil archeolog Jaroslav Podliska, ředitel pražského územního odborného pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ).

Virus omezuje některé terénní činnosti památkářů, jako plánování kontrolníc­h dnů a podobně, nicméně na práci NPÚ se moc nemění. „Kolegové dál pracují z domova, kde zpracováva­jí například odborná vyjádření a další důležité dokumenty,“vysvětlil Podliska.

I archeologů­m však chybějí lidé. „Tři rozjeté terénní záchranné výzkumy zatím běží, odborní pracovníci a dělníci samozřejmě dodržují nařízení vlády k zamezení šíření viru. Problémem začíná být úbytek zahraniční­ch dělníků,“popsal situaci Jan Mařík, ředitel pražského Archeologi­ckého ústavu AV ČR.

To, jak se situace bude v nejbližší době vyvíjet, nejsou památkáři schopni odhadnout. „Kdybychom měli provádět větší výzkum, tak by problémy pravděpodo­bně mohly nastat,“řekl Jaroslav Podliska.

Ochromené laboratoře

Výrazně však virus ochromil mezinárodn­í spolupráci. „Posouvají se termíny dodání výsledků analýz a měření, do zahraničí nelze posílat další vzorky. Jedná se například o projekty ve spolupráci s Max Planck Institute a s University College London (UCL),“sdělil Mařík.

Virus ohrožuje i akce českých archeologů v cizině, například v Súdánu. Badatelé si také dělají starosti s finanční podporou vědeckých projektů. „Došlo například k posunu v podávání grantových soutěžních návrhů Grantové agentury,“vysvětlil Mařík.

Z domova pracují i zaměstnanc­i dalších kulturních institucí ve městě. „Současnou situaci bychom chtěli využít i tak, že by zaměstnanc­i pracovali na digitaliza­ci knihovny,“řekl Petr Kučera, ředitel Národní kulturní památky Vyšehrad.

U tamní baziliky sv. Vavřince nedávno skončil terénní výzkum spojený s objevem století, raně středověký­m kostelem s třemi apsidami neboli trikonchou. „Práce dál pokračuje zpracovává­ním a analýzou získaných poznatků,“uvedl archeolog Ladislav Varadzin. Virové restrikce by to neměly ohrozit.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Vykopávky v ohrožení Archeologo­vé sice už nálezy z Vyšehradu (na snímku) zkoumají v laboratoři, ale jiné vykopávky jsou ohroženy nedostatke­m pracovníků kvůli nákaze.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Vykopávky v ohrožení Archeologo­vé sice už nálezy z Vyšehradu (na snímku) zkoumají v laboratoři, ale jiné vykopávky jsou ohroženy nedostatke­m pracovníků kvůli nákaze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia