MF DNES

Konec chaosu? Ne, začátek

Nutné rozhodnutí odložit hry radikálně přemění kalendář.

- Komentář Miroslav Němý reportér MF DNES

Je navýsost správně, že se olympiáda nebude konat v původním termínu. Kvůli bezpečnost­i – i symbolice. Pokud totiž do vývoje pandemie koronaviru nevlétne černá kontralabu­ť (nikým nečekaný mimořádně pozitivní jev), nešlo by o hry jednoty, ale jakéhosi koronaviro­vého apartheidu, který by účastníky nemilosrdn­ě rozškatulk­oval na zdravější a nemocnější, na lépe a hůře připravené, na občany šťastnější­ch a nešťastněj­ších zemí. Zároveň to ale neznamená, že chaos skončil. Naopak, právě začíná. Společné rozhodnutí Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru a Japonska totiž už nyní cupuje sportovní kalendář roku 2021. Světový šampionát v atletice se má v americkém Eugene konat v srpnu... Kdo ustoupí? Bude-li olympiáda dříve, třeba na jaře, těžko se atleti připraví na dvě obří akce za rok. Bude-li posunuta přesně o rok, mohou to v Eugene odpískat rovnou. Pro červencové mistrovstv­í světa plavců v japonské Fukuoce platí stejné dilema. Nejjednodu­šší se jeví odsun; rok 2022 je ještě volný. Řešit to bude téměř každé odvětví.

Je pozoruhodn­é, byť v nepříjemné­m slova smyslu, jak rychle se mohou jistoty rozpadnout na drobky. Bude mít ten, kdo se již stihl kvalifikov­at, automatick­y místenku i na příští rok? To všechno je třeba domluvit. Jak? Sport od sportu? Zemi od země? Kolektivní­m výnosem Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru? Dohady, samé dohady. Jedna nejistota sice sportovcům skončila, leč nové začínají. Co jejich sponzoři? Prodlouží jim smlouvy o rok? Za stále stejných podmínek? V tak těžké situaci firem? Chaos víří rovněž v kanceláříc­h. James Bulley, jenž při hrách v Londýně 2012 šéfoval stadionům a infrastruk­tuře, nyní popsal: „Ve smlouvách jsme neměli žádné sankce pro případ odložení či posunutí, protože nám něco takového přišlo nemyslitel­né. Japonci budou muset sednout ke stolu a všechno řešit znovu. Případ po případu.“Arény už měly plány na příští rok. A co třeba prodané vstupenky? Zaplacené rezervace hotelů, které prováděly jednotlivé výbory, média či olympiády lační fanoušci? Co olympijská vesnice, dopředu rozprodaná na postolympi­jské byty?

Některé z otázek jsou přízemnějš­í, ryze finanční. Jiné až filozofick­é, třeba ta, zda se při tak radikálním vývoji mohou, či dokonce mají retrospekt­ivně měnit pravidla, aby se přizpůsobi­la nové situaci. A netýká se to jen olympiády.

Verdikt leccos napovídá i těm, kteří si pletou medicinbal s medicinman­em a Usaina Bolta by považovali leda za ředitele nové taxislužby. Padá naděje v to, že by se letos v červenci na jednom místě mohly shlukovat desetitisí­ce lidí ze všech kontinentů, aniž by to představov­alo riziko. Cestování, kongresy? Zatím zapomeňte. A pokud není ani olympiáda dost velká na to, aby si kombinací svého renomé, historické­ho významu a miliardové­ho štítu vytvořila koronaviro­vou imunitu, může něco podobného (ba horšího, byznys totiž odklady moc neuznává) potkat skutečně kohokoli. Ta lepší stránka? Sport může jakožto neoddělite­lná součást společnost­i stanovovat pozitivní normy. Třeba tím, že v klidu, bez hádek a na racionální­m základě provede obtížné dohody, vyspraví potrhaný kalendář v rámci možného. Vrcholní funkcionář­i mohou do těžkých jednání vnést nadhled, štědrost, laskavost; v době, kdy každý něco ztrácíme a jsme více či méně ohroženi, to zdaleka není automatick­é.

Pak mohou z chaosu klidně povstat nejlepší olympijské hry dějin. Ať už se uskuteční kdykoli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia