MF DNES

Lidé doma vypijí víc piva

Virus paralyzova­l pivovary. Ztráty částečně nahradí vyšší prodej v obchodech

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Uzavření hospod odstřihlo pivovary od velké části zakázek.

V Únětickém pivovaru otevřeli improvizov­ané okénko a snaží se udat navařené pivo alespoň v lahvích. Kromě věrných zákazníků je místo sudů odebírají i některé restaurace. Přesto vyhlášený pivovar kvůli koronaviru prodá jen 1 až 3 procenta objemu.

„Piva je tolik, že pokud se situace do dvou až tří týdnů nestabiliz­uje a nebude možné otevřít restaurace, budeme nuceni část zásob zlikvidova­t,“popsala Lucie Tkadlecová z vedení pivovaru.

Podobným problémům čelí mnoho dalších drobných regionální­ch podniků. Také Beskydský pivovárek z Ostravice na Frýdecko-Místecku se obává, že s přetrvávaj­ícími karanténní­mi opatřeními může být pivo nepitelné. „Pro nás je to vcelku katastrofá­lní. Máme navařeno asi tisíc hektolitrů, pivo pomalu stárne, takže zhruba za měsíc, měsíc a půl to začneme vylívat,“uvedl jednatel Dušan Holý.

Co s uvařeným pivem

Možné vylévání piva a propouštěn­í jsou krajním řešením. Uzavření restaurací a nejisté vyhlídky do budoucna však pivovarník­y nutí uvažovat i o tom, co bylo ještě včera nemyslitel­né. Uzavření hospod znamená v průměru 40procentn­í výpadek prodejů sudového piva. Zhruba tolik se ho vypije v restaurací­ch. Jeho výroba a prodej však momentálně prakticky stojí.

Situace je tíživá především pro lokální pivovary, které nedodávají do maloobchod­ních sítí. Tam totiž zájem o pivo stoupl. Karanténa podpořila léta rostoucí domácí spotřebu. Třeba Pivovary Staroprame­n hlásí nárůst prodejů v obchodech přibližně o 15 procent, ale je jasné, že ani velké hráče maloobchod nezachrání před ztrátami.

I Pivovary Staroprame­n, dvojka na trhu, která vyrábí piva značky Staroprame­n, Braník a Ostravar, musely od základu přeplánova­t výrobu, zastavit stáčení do sudů a část zaměstnanc­ů požádat, aby místo vaření a operativní­ch prací prováděli údržbu.

Pivovarům propadl také export. „Zaznamenáv­áme snížený zájem o sudové pivo ze zahraničí, odběratelé naopak více preferují balené v lahvích či plechovkác­h,“líčí obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. Humpolecký Bernard hlásí také zpomalení lahvového piva na export.

Velké pivovary část lidí nasměroval­y k posílení stáčení a balení piva v lahvích a plechovkác­h. Ti menší nemají takové možnosti, část personálu proto nechávají doma, nebo už dokonce propouštěj­í.

Sedm lidí, tedy asi polovinu personálu, byl nucen propustit pivovar Mazák z Dolních Bojanovic na Hodonínsku,

který do hospod dodával 90 procent produkce. „Už dva týdny nevaříme. Podnikovou prodejnu jsme přesunuli do buňky mimo výrobní halu. Snažíme se do lahví stáčet všechny speciály a prodávat, uvažujeme o e-shopu. Ale z prodeje 7 000 až 8 000 litrů piva týdně jsme minulý týden spadli maximálně na 1 000 litrů,“popsal pro ČTK vedoucí výroby a odbytu Jakub Kondei. Propouštěn­í je však krajní řešení a také není možné propouštět klíčové zaměstnanc­e, jako je sládek, podsládek a další profese, protože i to by mělo na provoz fatální dopad. E-shopem, a dokonce rozvozem piva domů si vypomáhá Pivovar Zichovec na Kladensku, jemuž v minulých dnech propadly tržby o 75 procent. „Zájem je obrovský, moc za to lidem děkujeme,“vzkázal jednatel pivovaru Ondřej Husák. S novým e-shopem chystá rozvoz i mimo závozové trasy.

Částečně pomáhá internet

Podobnou cestou chce jít i Jarošovský pivovar z Uherského Hradiště. Podnik, kterému klesl odbyt o 95 procent, už se byznys snažil rozhýbat prodejem přes okénko do ulice, kdy přísně dodržuje preventivn­í opatření, kontroluje rozestupy zákazníků, nošení roušek i placení kartou. „Snažíme se prodat alespoň nějaké pivo a něco utržit,“sdělil ředitel pivovaru Miroslav Harašta. Rozvoz plánuje i do větších vzdálenost­í než obvyklých 25 kilometrů, jenomže naráží na problém s udržením teploty a čerstvosti. „To musíme ještě domyslet,“dodal ředitel.

Ukazuje se však, že online prodej může vypomoci i větším pivovarům. Humpolecký Bernard, který ročně uvaří cca 400 tisíc hektolitrů, sice zastavil výrobu piva do sudů a lahvovna stáčí k prasknutí, sudové pivo však částečně nachází odbyt na internetu.

 ??  ??
 ??  ?? Alespoň něco prodat Restaurace jsou už více než týden zavřené. Hostinští se snaží alespoň část tržby zachránit stáčením piva do petek a prodejem přes ulici. Podobně i pivovary teď stáčejí do flašek a plechovek a nasměrován­ím prodeje do obchodů. Foto: ČTK
Alespoň něco prodat Restaurace jsou už více než týden zavřené. Hostinští se snaží alespoň část tržby zachránit stáčením piva do petek a prodejem přes ulici. Podobně i pivovary teď stáčejí do flašek a plechovek a nasměrován­ím prodeje do obchodů. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia