MF DNES

Události kolem viru

-

Přes 400 000 nakažených

Už téměř 407 000 lidí se od prosince nakazilo novým typem koronaviru, z toho přes 18 000 zemřelo a přes sto tisíc se z nemoci zotavilo. Pandemie podle ekonomů způsobí letos možná horší recesi světové ekonomiky, než vyvolala finanční krize v letech 2008 až 2009.

Dal ventilátor jinému

Potleskem vítali obyvatelé italského městečka Casnigo rakev s ostatky kněze Giuseppa Berardelli­ho. Když ležel v nemocnici, přinesli mu jeho věřící respirátor, on ho však dal jinému, mladšímu pacientovi a nakonec zemřel. Bylo mu 72 let.

Rakousko: a zase skok

V Rakousku, kde už viděli náznak zlepšení, se počet nakažených za poslední den zvýšil o čtvrtinu, celkem je tak infikovaný­ch už skoro 4 500. Ve Švýcarsku už je nakažených téměř 8 000, což je v přepočtu na obyvatele skoro stejně jako v nejvíce zasažené Itálii.

Když je vir, mlčí zbraně

Zatímco staří Řekové chtěli, aby kvůli sportu na olympiádác­h mlčely zbraně, generální tajemník OSN Antonio Guterres vyzval svět, aby kvůli koronaviru přerušil válčení. „Je čas se zaměřit na skutečný boj o naše životy,“řekl.

Srb políbil čínskou vlajku

Když do Bělehradu dorazilo šest čínských lékařů a zásilka zdravotníh­o materiálu, vítal je srbský prezident Aleksandar Vučič na letišti tím, že políbil čínskou vlajku.

Zimní stadion márnicí

V Madridu změnili největší zimní stadion ve městě na márnici. Stadion je poblíž konferenčn­ího centra Ifema, kam byly dopraveny postele, aby se z něj stala provizorní nemocnice pro nemocné koronavire­m.

Itálie: drony na lidi

Italská policie nasadí drony, aby hledala lidi porušující karanténu. Úřady jsou z nich zoufalé. „Tohle není film. Nejste Will Smith v Já, legenda. Běžte domů,“volal na lidi jeden z italských starostů. Další nachytal občany, jak hrají ping-pong. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia