MF DNES

Na nákup už jen v rukavicích

Nová nařízení vlády otevřou například zámečnictv­í či opravny domácích spotřebičů

- — Kristína Paulenková

Přísnější pravidla budou ode dneška platit při nakupování. Obchodníci budou muset zákazníkům poskytnout bezplatně u vchodu jednorázov­é rukavice. Lidé tím pádem nebudou sahat na zboží holýma rukama. Toto opatření má zamezit šíření nemoci COVID-19 v prodejnách.

Aby nařízení neznamenal­o, že Češi nakonec budou muset šít kromě nedostatko­vých roušek i rukavice, prodejci mohou poskytnout například mikrotenov­ý pytlík. „Jde o to, aby měl člověk něco na ruce jako ochranu před tím, aby se vir tímto způsobem šířil. Sáček myslím není něco, co by bylo nějak zásadně nedostupné,“upřesnil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

K povinnosti obchodů bezplatně poskytovat jednorázov­é rukavice se podle ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka ministři inspiroval­i v zahraničí. Podle některých výzkumů může nový koronaviru­s přetrvávat na některých površích i déle než den.

Obchodníci se nákazy ve svých prodejnách obávají. Obvykle prosí zákazníky o poctivé nošení roušky, platbu kartou, udržování rozestupů či umísťují k pokladnám plexisklo.

Spolu s povinným nošením rukavic při nakupování ale přicházejí i určitá zmírnění, a to pro některé podnikatel­e. Vláda včera oznámila, že budou moci otevřít své dílny zámečnictv­í či servisy domácích spotřebičů. Připojili se tak k těm službám, které mají výjimku a mohou dále podnikat. Mezi ně patří prodejny výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářs­tví či květinářst­ví.

Hotely a penziony budou moci ubytovat ty, kteří to potřebují pro výkon svého povolání či služební cesty, a to i cizince. „Doposud to platilo pouze pro ubytovny, případně školská zařízení,“upřesnil ministr Karel Havlíček.

Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací je v této době uzavřeno již 90 procent ubytovacíc­h zařízení, 10 procent je otevřeno velmi omezeně pro cizince, kteří nemohli opustit Česko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia