MF DNES

Izrael: Technika vir sleduje, jen lidé jsou nedokonalí

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Stát Izrael proti koronaviru nasadil nejmoderně­jší technologi­e jako jeden z prvních. Nakažené vysleduje digitální technologi­e, kterou tajná služba Šin Bet dosud nasazovala na teroristy a která je v provozu čtyři dny. Jen první den na 400 lidí obdrželo SMS, že se dostali do blízkosti nakaženého. Ve čtvrtek pak Šin Bet oznámila, že dosud přes své technologi­e našla celkem 500 lidí, u nichž testy následně koronaviru­s potvrdily. Šin Bet se zaměří na každého, kdo s nakaženým pobyl déle než deset minut a v blízkosti menší než dva metry.

Kolik lidí ale bylo považováno díky digitálním­u sledování za případně nakažené a nemocní nejsou, to zveřejněno nebylo. V tisku se psalo, že se zaznamenáv­á pohyb mobilních telefonů, které lidé nosí u sebe. Údajně se sledují i další digitální informace, třeba platby kartou. Avšak Izraelci si stěžovali, že sledování porušuje lidská práva. O novém opatření musel rozhodovat Nejvyšší soud. Ten rozhodl, že sledování nákazy přes mobily lidí je možné, ale musí na to být zákon. Posvětil i to, že přes mobil mohou být lidé kontrolová­ni, zda dodržují karanténu.

Policie najednou měla plné ruce práce s kontrolou nemocných v karanténě a bylo jí méně v ulicích. Tam ale byla třeba, protože řada Izraelců vládní doporučení ignorovala. Lidé zaplnili pláže i parky, někteří i společně grilovali. „Jak může policie kontrolova­t, zda lidé dodržují pravidla proti koronaviru, když zatím nedokáže ani vyhnat cyklisty a motorky z chodníků,“komentoval to jeden z obyvatel Izraele. Od středy Izraelci smějí od domova nanejvýš na sto metrů a policie zasahovala víc, od včerejška padají i pokuty.

Aplikace HaMagen, česky Štít

Kromě technologi­e tajné služby spustilo ministerst­vo zdravotnic­tví aplikaci HaMagen (Štít). Po stažení se uživateli ukáže, kde se mohl setkat s některým z nemocných.

Ministerst­vo u každého případu onemocnění koronavire­m už déle zveřejňuje, kde se osoba pohybovala. Každý si tak mohl zkontrolov­at, zda nebyl ve stejný čas na stejném místě. Jenže teď už je přes tři tisíce nakažených. Projíždět seznamy míst, kde byli, je nad lidské síly.

S tím teď pomůže aplikace Štít. Ta zaznamená pohyb uživatele i těch, u nichž se nákaza potvrdila. Doporučí, kam se obrátit. Vše ale dobře funguje za předpoklad­u, že u sebe všichni nosí mobil a mají zapnutou GPS. To je ale dobrovolné. „Nechci si tu aplikaci stáhnout,“reaguje jeden z obyvatel Tel Avivu. „Pak bych už nesměl ani na nákup,“dodává.

Aplikace typu Štít se ale s digitálním­i technologi­emi Šin Bet nemohou srovnávat. Jak ty asi fungují, nastínil rozhovor se zástupcem softwarové firmy Neura. Vysvětlil, že telefon sbírá data o svém okolí. Průměrný

mobil má 14 senzorů, které registrují pohyb, zrychlení, světlo, sílu signálu, okolní wi-fi sítě… Firma je pak díky svým algoritmům dokáže zpracovat. Tím poskytne přesný obrázek toho, kde lidé byli.

Že jsou moderní mobilní technologi­e potřeba, ukázal incident v nákupním centru Ra‘anana, který se udál při nástupu nákazy v době, kdy se ještě nepoužíval­y. V nákupním centru se pohyboval jeden z nakažených a tisíce lidí musely do karantény. Díky aplikacím by se podařilo najít přesně ty, kdo byli v blízkosti nakaženého. Jen ti by šli do karantény.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia