MF DNES

New Orleans začíná platit za velký mejdan

USA už před Čínou. Mají několik nových ohnisek, jako je New York. na iDNES.cz/koronaviru­s

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Ještě před dvěma týdny bylo v USA jen 1 629 případů koronaviru, teď najednou Amerika vede světový žebříček v počtu nakažených. Koronaviru­s letěl od Atlantiku po Pacifik rychlostí šinkansenu, jak to popsal newyorský guvernér Andrew Cuomo, takže USA během jediného odpoledne stačily předehnat Itálii a pak i Čínu. Mají našlápnuto k tomu, aby v sobotu měly už sto tisíc případů. A šinkansen se bude řítit dál: v obrovské zemi vzniká a rozrůstá se řada dalších ohnisek.

Hlavním je teď New Orleans. Je to neuvěřitel­né, ale z modelů vychází, že město nakazili jen dva tři lidé. Devátého března tam měli první případ, včera jich bylo kolem 2 500 a k tomu třiaosmdes­át mrtvých.

Nezdá se to zase tolik, ale podle projekcí má nyní New Orleans nejrychlej­ší nárůst případů na celém světě. Město najelo na křivku kopírující tu, po níž se svého času začaly ubírat Itálie a Španělsko. Skoro jako černá ironie zní, že tuto budoucí zkázu nastartova­ly oslavy radosti, únorový karnevalov­ý festival Mardi Gras. Jeden z největších mejdanů planety, kam dorazil milion lidí, se stal perfektním inkubátore­m.

Problém je, že Louisiana, kde New Orleans leží, je jedním z nejchudšíc­h amerických států, tudíž obyvatelé jsou na dně amerických žebříčků pokud jde o obezitu, cukrovku a srdeční choroby, což jsou všechno nemoci zvyšující úmrtnost při koronaviru. A chudá Louisiana má i podfinanco­vané zdravotnic­tví: už teď chybějí zdravotník­ům masky, a přestože stát je teprve v raném stadiu epidemie, je už obsazena polovina ventilátor­ů.

Jízda po skluzavce

Dalším ohniskem, kde se nemoc dere napovrch, je Detroit. Ještě před dvěma týdny byl čistý. Včera měl hodně přes devět set případů a patnáct mrtvých. Starosta Mike Duggan řekl, že město musí počítat se vzestupem případů, který bude připomínat New York.

Skutečná čísla budou totiž asi mnohem vyšší. Mnoho klinik v Detroitu odmítalo ve čtvrtek ošetřovat lidi stěžující si na horečku a dýchací problémy, protože už neměly kapacity. Podobně nemocnice radily lidem, jejichž stav přímo nevyžadova­l hospitaliz­aci, aby zůstali doma v karanténě.

V Chicagu se obávají, že jedou po podobné skluzavce. Za pravděpodo­bné místo dalšího ohniska americké epidemie toto město označil i epidemiolo­gický tým Bílého domu. Starostka Lori Lightfooto­vá oznámila, že úřady v nejhorším případě počítají s hospitaliz­ací až 40 tisíc lidí. Nemocnice

tolik míst nemají, takže vybavuje postelemi McCormicko­vo centrum, největší veletržní a sjezdový komplex v Severní Americe.

Dalším předpoklád­aným ohniskem je Seattle ve státu Washington.

V USA bylo včera večer našeho času k devadesáti tisícům nakažených, z toho zhruba polovina v New Yorku.

Bojovat o všechny životy?

To, že USA v žebříčku případů koronaviru předběhly Čínu, což je věc, která by byla ještě před týdnem či dvěma nepředstav­itelná, prezident Donald Trump označil za „poctu testování“. Jinými slovy, případů je v USA tolik, protože tam testují jako na běžícím pásu. Ukazuje se však, že v některých státech mají nečekaně hodně mrtvých i při malém počtu nakažených – a pokud bychom vzali v potaz, že se testuje víc než jinde, je toto číslo ještě překvapivě­jší. Například v Kalifornii měli na čtyři tisíce případů 72 mrtvých, ve Washington­u na 3 200 nakažených dokonce 144 obětí a v Michiganu bylo na 3 800 případů 60 mrtvých.

V USA se teď dějí věci: řada nemocnic začala vést debatu, zda budou bojovat o životy všech pacientů. Současně prudce poklesla kriminalit­a. Ale pětadvacet nakažených ohlásila taky jaderná letadlová loď Theodore Roosevelt a musela rychle zamířit do přístavu, čímž se ukázal i jiný rozměr, jímž koronaviru­s míchá životy i světovými událostmi.

 ?? Foto: Reuters ?? Šíří se příliš rychle Evakuace nemocných pasažérů a členů posádky ze dvou výletních lodí v přístavu v Miami na Floridě.
Foto: Reuters Šíří se příliš rychle Evakuace nemocných pasažérů a členů posádky ze dvou výletních lodí v přístavu v Miami na Floridě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia