MF DNES

Johnson a jeho ministr jsou nakaženi

- — Jana Šafaříková

LONDÝN Britský premiér Boris Johnson je nakažen novým koronavire­m. Mezi vrcholnými světovými státníky je prvním, u něhož se nákaza potvrdila. Onemocnění COVID-19 včera potvrdil také ministr zdravotnic­tví Matt Hancock. Johnson má prý jen lehké příznaky a dál povede vládu z domácí karantény. Pokud to nebude ze zdravotníc­h důvodů nebo z hlediska efektivity možné, převezme jeho úlohu ministr zahraničí Dominic Raab.

Také u Hancocka má prý onemocnění mírný průběh a nadále chce svůj resort řídit z domova.

Johnson má zůstat v karanténě v Downing Street po dobu sedmi dní. Jeho těhotná partnerka Carrie Symondsová nyní pobývá jinde.

„Mám mírné příznaky koronaviru, tedy teplotu a soustavný kašel,“uvedl Johnson ve videovzkaz­u, který si natočil na mobilní telefon. „Zůstaňte doma a chraňte tím životy,“vyzval Brity. Řekl tak přesný opak toho, co uváděl ještě minulý týden, kdy rizika souvisejíc­í s nákazou zlehčoval.

Poděkoval také lékařům a zaměstnanc­ům zdravotní služby NHS za jejich práci. Ti jej naopak kritizují za to, že kvůli nekoncepčn­ímu a chaotickém­u postupu britské vlády pracují v nebezpečný­ch a velmi rizikových podmínkách.

Johnson byl v kontaktu se členy vlády i s vědci a hlavními poradci, kteří dodávají modely a doporučení ohledně pandemie. Otázkou zůstává, jak dlouho už je Johnson virem nakažen, a tedy jak dlouho je jeho přenašečem.

Nákaza se rozšířila také po Westminste­ru, řada poslanců a vládních úředníků pracuje z domácí karantény. Pozitivní test včera oznámila třeba Angela Raynerová, o níž se mluví jako o budoucí místopředs­edkyni opozičních labouristů.

V minulých dnech se nákaza potvrdila u prince Charlese a o dva týdny dřív u náměstkyně odboru zdraví a sociální péče Nadine Dorriesové. Ta se v té době účastnila recepce v Downing Street, kde byl přítomen také právě premiér Johnson.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia