MF DNES

Viry! Všichni do krytu!

V Rusku se rozběhly přípravy jako na konec světa. Movití Rusové si kvůli pandemii stavějí lesní úkryty, bunkry i „polní kliniky“.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Ruská metropole se připravuje na nejhorší. Od pondělí (30. 3.) půjde celé město na placené volno – otevřené zůstanou v podstatě jen lékárny a obchody s potravinam­i. Část Moskvanů proto skupuje trvanlivé potraviny a uvažuje o izolaci na dačách, zatímco ti movitější přistupují ke světové pandemii koronaviru mnohem radikálněj­i. Pořizují si bunkry, kovové sudy na „strategick­é zásoby“i drahé zdravotnic­ké potřeby. Jiní chtějí šíření nákazy přečkat v odlehlých oblastech – například v takzvaných tajných autonomníc­h vesnicích.

Největší země světa s více než 146 miliony obyvatel zatím eviduje podstatně méně případů onemocnění COVID-19 než řada jiných evropských států. Podle oficiálníc­h statistik mělo Rusko ke včerejšímu dni zhruba tisíc pacientů s touto nákazou. Úřady se snaží ubezpečit obyvatele, že situace v zemi je díky včasné reakci vlády pod kontrolou. Řada Rusů přesto místním činitelům nevěří a obává se, že vláda s čísly manipuluje.

Sociální sítě tak nyní zažívají přímo boom odborníků na přežití. A specializo­vané prodejny s potřebami pro přežití v extrémních podmínkách nestačí odesílat všechny zakázky.

Bunkry, respirátor­y, obleky

„Moji známí z Uralu a Kavkazu se připravují na epidemii už několik týdnů,“řekl v rozhovoru s ruským webem Meduza Dmitrij Soin. Sám je prý v kontaktu s lidmi, kteří se už uchýlili do lesů. Tam podle něj vzniklo i uzavřené společenst­ví několika desítek rodin. V odlehlých oblastech si postavili zakamuflov­ané usedlosti, které mívají zvlášť upravený sklep v podzemí nebo přímo bunkr. Nálada je tam vcelku pochmurná – část lidí proto začala do země zakopávat i kovové sudy s potravinov­ými zásobami „na horší časy“.

Drtivá většina všech nakažených pacientů je nyní v Moskvě. Úřady už nařídily osobám starším 65 let zůstat v domácí izolaci, zavřené jsou školy a další rušná místa. Příští týden vyrazí do práce jen ti, kteří pracují v „nezbytně nutných oblastech“. V médiích se ale v posledních dnech množily zprávy, že by celá metropole mohla skončit v úplné karanténě a odříznutá od zbytku země. Někteří obyvatelé se tak obávají úplného kolapsu a chaosu a stále více uvažují, že město na čas opustí. Obávají se potíží s dodávkami vody a elektřiny, ale i nepokojů v ulicích.

Na sociálních sítích se vedle katastrofi­ckých scénářů množí i rady od tzv. prepperů – lidí, kteří se připravují na mimořádné situace, jako jsou přírodní katastrofy nebo válečné konflikty. Ruskou verzí Facebooku tak kolují recepty na sušené maso a další domácí trvanlivé potraviny, návody na výrobu prakticky všeho – od roušek, přes přírodní mýdlo, po boty – nebo rady, co si zabalit do batohu pro nejnutnějš­í případy i jak si zvolit místo na úkryt.

Tržby nyní stoupají také firmám, které se zabývají prodejem pomůcek pro přežití, od strategick­ých zásob po bunkry. „Naše zásoby aerosolový­ch respirátor­ů, které se obvykle prodávají ve specializo­vaných obchodech, vykoupili zákazníci ještě v lednu,“říká majitel jedné takové firmy Denis Drobjazgo. Tržby jeho podniku stále rostou, lidé kupují mimo jiné i ochranné brýle nebo obleky. Postavit na svém pozemku bunkr přitom podle něj stojí od deseti milionů rublů (asi tři miliony Kč) výš. Poptávka roste i po tzv. bezpečnost­ních místnostec­h, jejichž cena se pohybuje od jednoho do pěti milionů rublů.

Ti nejmovitěj­ší Moskvané ale město zřejmě opouštět nehodlají. Podle

deníku The Moscow Times se naopak ubírají do svých rezidencí v lukrativní moskevské čtvrti Rubljovka. Zřizují si v nich „polní kliniky“a začali skupovat i nákladná zdravotnic­ká zařízení, mimo jiné třeba také plicní ventilátor­y, kterými si chtějí zajistit přežití v nejhorší časech. Jeden takový přístroj není vůbec levnou záležitost­í, stojí zhruba dva miliony rublů (asi 640 tisíc Kč), což je pro běžné Rusy nedostupná částka.

Ventilátor­y nicméně nemá k dispozici ani většina ruských nemocnic. Mnohde se musí spolehnout na starší a méně kvalitní přístroje.

 ?? Foto: Reuters ?? Za dezinfekci nemusí platit Lidé v Moskvě ve frontě na dezinfekčn­í prostředek, který si mohou načepovat z přistavený­ch nádob zdarma.
Foto: Reuters Za dezinfekci nemusí platit Lidé v Moskvě ve frontě na dezinfekčn­í prostředek, který si mohou načepovat z přistavený­ch nádob zdarma.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia