MF DNES

Stručně ze světa

-

Itálie: černý rekord

Počet obětí koronaviru v Itálii za včerejšek vzrostl o rekordních 919 na 9134. Je to nejvyšší denní nárůst úmrtí na nemoc COVID-19 v Itálii od vypuknutí epidemie v zemi před více než měsícem. Celkem se v Itálii už potvrdilo téměř 86 500 případů nákazy, což je nejvíce ve světě po USA.

New York: vysoká čísla

V americkém státě New York od čtvrtka přibylo skoro 7 000 případů infekce. Nakaženo bylo v poledne tamního času 44 635 lidí, z nichž už 519 zemřelo. Ve čtvrtek bilance nakažených činila 37 258, mrtvých bylo 385. Šíření infekce zde očividně není u konce, protože stát počítá s dalším růstem požadavků na kapacitu nemocnic. Vrchol krize se čeká až za tři týdny.

Krmí český cirkus

Český putovní cirkus Alex, který se v době koronaviro­vé pandemie ocitl bez příjmů a bez prostředků v Lotyšsku, podporují místní obyvatelé darováním jídla i potravy pro koně. Majitelé se na sociálních sítích svěřili, že mají hlad, stejně jako jejich tři koně, koza Alina a její dvě kůzlata a také lama Jozef. „Byli jsme zaplaveni a dojati cizí pomocí,“řekla AFP majitelka cirkusu Anna Poláchová.

Německo: nárůst

V Německu se za posledních 24 hodin potvrdilo dalších 5 780 případů nákazy koronavire­m. Celkově tak země má již 42 228 infikovaný­ch. Podlehlo 253 pacientů. Za čtvrtek a noc na pátek do rána tak přibylo 55 mrtvých. Bilanci zveřejnil Institut Roberta Kocha. Nejvíce nakažených má nadále Bavorsko (9 481). Na druhém místě zůstává nejlidnatě­jší německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko (9 235).

Stoupl prodej marihuany

Pokud v Americe pandemie koronaviru něco nedokáže zničit, pak jsou to obchody s marihuanou, shoduje se několik amerických serverů. Prodej drogy, ve většině amerických států legální, trhá rekordy, v některých regionech se zvýšil až o pětinu. Zákazníky jsou vyděšení konzumenti, které čekají možná až měsíce v domácí izolaci.

Trump a Si se shodli

Prezidenti Spojených států a Číny Donald Trump a Si Ťin-pching včera v telefonick­ém rozhovoru zdůraznili nutnost spolupráce svých zemí v boji proti šíření koronaviru SARS-CoV-2. Podle agentury AFP jde o signál určitého uvolnění napětí po vzájemných slovních výpadech v posledních dnech souvisejíc­ích s koronaviro­vou krizí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia